הגענו לטולדו בשעת ערב מאוחרת, חבורה של ארבע חברות, בסופו של מסע ארוך מפורטוגל. הרכב המסורבל שלנו נקלע לסמטאות צרות שלא האמנו שיצלח אותן. סמטה אחת מסתעפת מאחרת. של מי התכנון הגרוע הזה? בדרך לחניון הקרוב למלון שלנו השתרך תור ארוך של מכוניות לאורך הסמטה, ממתינות למקום שיתפנה בחניון.
שלחנו נציגה לדבר עם השוער בכניסה לחניון. חששנו שהרכב הגבוה שלנו לא יעבור את הסף. השוער הסתכל על המפלצת שלנו ואמר שיעזור לנו לחנות ושכדאי לחכות כי כל הזמן יוצאות מכוניות. ובאמת, לאחר כעשר דקות המתנה ברחוב הצר הגיע תורנו להיכנס. התקשורת עם מעט נותני השירות שפגשנו ביממה הזאת היתה קלה, נטולת גינונים ובלתי אמצעית, כפי שאנו רגילים בתרבות הים תיכונית. מהבחינה הזאת הרגשנו לגמרי בבית.
אני התנהלתי בטיול הזה עם קביים בעקבות פציעה ברגל. כן, זה אותו טיול האביב, שהולך והופך למיתולוגי. דידיתי עם הקביים בסמטאות הצרות עד למלון וחברותי הביאו לי את המזוודה. כל מעינינו היו נתונים לארוחת הערב. הבטן דיברה חזק וחששנו שהמסעדות יסגרו. אחרי התארגנות זריזה נפגשנו בלובי. הפקיד בכניסה אמר שכדאי לנו לעלות לגג של המלון. יש שם מרפסת הפונה אל הנוף והתצפית נפלאה. תודה, אמרנו, אנחנו רעבות. אבל הוא התעקש. עוד מעט אנחנו נועלים את היציאה אל הגג. חבל שתפסידו.
עלינו במעלית, ובקומה העליונה היה עוד גרם מדרגות לטפס ברגל אל הגג. קיפצתי ממדרגה למדרגה, נאחזת במעקה. הגענו למעלה והמראה היה "וואו". פקיד הקבלה צדק. הקתדרלה של טולדו לפנינו (בתמונה משמאל), ומימינה על הגבעה המרוחקת מבצר אלקזר, ארמון מבוצר מן המאה ה-16 המאכלס כיום מוזיאון צבאי. אנחנו לא ביקרנו במקום אך אני חושבת שהביקור עשוי להיות מרשים ומעניין.
את מלון סנטה איזבל הזמנתי בזכות השילוב שבין המיקום המעולה למחיר. לא רצינו להשקיע במלון מפנק כי ידענו שנהיה בו מעט מאוד. זכור לי שהחדרים נעימים, אסתטיים ויש בהם מרחב סביר מאוד. היה נח פרט למקלחת שהיתה קטנה. ארוחת הבוקר היתה בסדר גמור. אם לסכם את חווית המלון – העובדה היא שיש עוד משוגעים שמטיילים עם רכב ולנים במרכז העיר, כך שעם סבלנות ניתן להסתדר.
בלילה היו לי מחשבות, וכשנפגשנו בארוחת הבוקר אמרתי לחברותי שההליכה בסמטאות קשה לי. אני לא רוצה לקלקל להן ומציעה שניפרד. אני אהיה בסדר גמור. אל תדאגו. אני אשוטט רק טיפה ברחובות היפים כאן בסביבה ואמצא לי בית קפה בכיכר נעימה לבלות בו. יהיה לי כיף. אני אנוח. את בטוחה? כן, כן. יאללה, צאו ותיהנו מטולדו. זו עיר יפה. חבל שתחמיצו.
מלון סנטה איזבל (האתר של המלון עצמו)
מלון סנטה איזבל באתר בוקינג
הקתדרלה
השארנו את המזוודות בשמירת חפצים ויצאנו כל אחת לדרכה. אמרתי לעצמי שהקתדרלה קרובה, אז אולי בכל זאת כדאי לי לעשות את המאמץ, ואחרי זה אחפש את בית הקפה האידאלי.
הקתדרלה אכן מרשימה מאוד. הסגנון שלה מתבסס על מסורת הקתדרלות הצרפתיות בשילוב עם אלמנטים ממסורת המודחר – המורשת האסלמית של ספרד. החלל הפנימי גבוה מאוד ומלא במשחקי אור הנופל על יצירות המופת ומדגיש אותן. סביב החלל המרכזי יש הרבה קפלות ובהן קברים ואוצרות אמנות נוספים.
למרות העושר הבלתי נתפס והעצמה המוקרנת מההישג האדריכלי, אני מרגישה במקומות האלה רגשות מאוד מעורבים. קשה לי להתחבר לקנה המידה הלא אנושי הזה, ובמיוחד לאור הפרספקטיבה ההיסטורית שמדגישה את כל הקלקול, ההשחתה ואף האכזריות שבכנסייה הקתולית בסוף ימי הביניים. הקתדרלה החלה להיבנות בתחילת המאה ה-13 והבנייה הושלמה ב-1493, שנה לאחר גירוש יהודי ספרד. למרות שעברו למעלה מ-500 שנה קשה בעיני לנתק את האדריכלות מן ההקשר ההיסטורי והחברתי.
יצאתי מהקתדרלה וישבתי לנוח על ספסל בשולי הרחבה שבחזית. נעים לשבת פה כמה דקות אבל זו לא הפינה הרומנטית שאותה הגיתי בדמיוני. המשכתי הלאה ויצאתי מהרחבה. רגע לפני שהתרחקתי מצאתי זווית יפה לצילום.
חשבתי מה עכשיו? נזכרתי בתמונה שראיתי כשתכננתי את הטיול. שוטטתי אז עם העכבר בגוגל מפס על מפת טולדו ונתקלתי בתמונה של חלל פנים מלא בעמודים הנתמכים על ידי קשתות המטויחות בלבן. בירור קצר העלה שהתמונה היא מבית הכנסת סנטה מריה לה בלנקה שברובע היהודי. הרצף של הקשתות הבוהקות בלובנן כישף אותי. ראשית, זה נראה לי מאוד יפה, ושנית, ההשפעה האסלמית בולטת לעין, והחיבור ליהדות נראה לי כחידה.
לרוב אני לא רצה לאתרים יהודיים בחו"ל, אבל הפעם הייתי מאוד סקרנית. הפציעה ברגל גרמה לי להנמכת ציפיות ולוויתור על רוב מה שרציתי לראות בטיול הזה, אבל באותו רגע בטולדו הייתי על הרגליים, אחרי ביקור בקתדרלה, ועדיין היה לי כח. אז למה שלא אנסה? אלך לרובע היהודי לאט לאט, בקצב שלי. אחר כך אנוח.
בדרך ראיתי סמטאות, מדרכות אבן, כיכר חביבה… דווקא יכולתי לשבת כאן לקפה, אבל אני כבר במוד אחר. ראיתי גם מדרגות, שערים ודלתות כבדות.
הגעתי אל כיכר רחבת ידיים החולשת על הנוף. הסמטאות של טולדו יפות אבל גם הנוף הפתוח בעיר הזאת יפה. היא יושבת על הגבעה בתוך לולאה של הנהר טחו. נחתי קצת, אגרתי כוחות והמשכתי. בקטע הזה של הדרך כבר נראו אותיות בעברית המוטבעות בין אבני המדרכה. זו ממש הרגשה של בית.
המון עניין יש בדרך. אבני הקירות והמרצפות כל כך חיים, כמעט כמו הקירות של סגוביה שדיברו אלי באחד הטיולים הקודמים. מעבר לקשת אבן בצד הרחוב צץ גרם מדרגות העולה בתלילות לסמטה צרה. אם מרימים את הראש רואים מרפסות יפות.
בשעת בוקר מאוחרת, ביום שמש בסוף חודש מרץ אנשים נהנים מישיבה בטלה במדרגות שבכיכר.
בית הכנסת סנטה מריה לה בלנקה
והנה שלט הכניסה אל בית הכנסת סנטה מריה לה בלנקה. על פי הכתוב בו בית הכנסת הוא מהמאה ה-12. ממקורות ברשת אני מבינה שזהו בית הכנסת העתיק ביותר שנשמר בטולדו ואולי גם באירופה כולה. הוא נבנה בתקופת הממלכה הנוצרית של קסטיליה על ידי אדריכלים מוסלמים בעבור הקהילה היהודית. בהמשך הסבו אותו השלטונות לכנסייה והועלמו כל הסממנים היהודיים. כיום המקום מוצג כבית כנסת עתיק, ורק שם הכנסייה דבק במקום.
בכניסה לבית הכנסת יש רחבה מוצלת. את כרטיסי הכניסה קונים בביתן שבכניסה לחצר ונכנסים דרך דלתות העץ הפשוטות שבתמונה.
הגשמתי חלום קטן. הגעתי אל המקום שבו צולמה תמונת הגוגל מפס, וצילמתי כמה בעצמי.
בתוך פיסת ההיסטוריה הזאת של האדריכלות המוסלמית בבבית הכנסת היהודי בספרד הנוצרית, רואים גם השפעה יוונית. ככה נוצרה התרבות המערבית: שכבות, שכבות. החלל לא גדול ואין הרבה מה לעשות בו מלבד להתבונן בפרטים ולנשום את המקום המיוחד הזה. בעיני הוא יפה ומעניין ומיותר לציין שהתרגשתי בו הרבה יותר מאשר בקתדרלה.
הרובע היהודי בטולדו, מתוך אתר הכל על
סיפורו היפה של משה הרפז שנפגש עם השומר היהודי של בית הכנסת סנטה מריה לה בלנקה
בית הכנסת אל טרנסיטו
אז מה עכשיו? סופסוף קפה בכיכר רומנטית? ראיתי שבית הכנסת אל טרנסיטו נמצא ממש קרוב. כל השלטים מובילים אליו וזהו למעשה בית הכנסת החשוב של הרובע היהודי. אני כבר כאן. שלא אלך? ישבתי לנוח על ספסל בחצר סנטה מריה לה בלנקה, אגרתי כוחות והמשכתי הלאה. גם כאן הכניסה פשוטה אבל בפנים זה כבר סיפור אחר. כאן ניכרים היטב הסממנים היהודיים, והחלל הפנימי הדור ומקושט.
.
כך נכתב על בית הכנסת באתר בית התפוצות:
"בית-הכנסת אל טרנסיטו בטולדו הוקם ביוזמתו של שמואל בן מאיר הלוי (אל-לוי) אבולעפיה (1320 – 1360), נצר למשפחה יהודית עתיקה, שנתמנה בשנת 1350 ליועץ והופקד על אוצרו של פדרו הראשון מלך קסטיליה (1350 – 1369), שנקרא גם פדרו האכזר.
…מטרתו של בית-הכנסת היתה לשמש את שמואל הלוי, חבר רם מעלה בקהילה היהודית, כבית תפילה פרטי, ושער חיבר בין בית-הכנסת לבין ביתו של הלוי. את המבנה תכנן האדריכל דון מאיר אבְּדֵאִיל. בית-הכנסת נחנך בשנת 1357. שמו המקורי אינו ידוע, בחיבורים מודרניים הוא נקרא לרוב על שם המייסד שמואל הלוי אבולעפיה, אבל בשלוש-מאות השנים האחרונות ידוע בית-הכנסת בשם אל טרנסיטו, כפי שקראו לו הנוצרים."
עוד אני קוראת באתר בית התפוצות שפנים בית-הכנסת הוא אחת הדוגמאות המפוארות ביותר של האדריכלות בסגנון המודחאר בספרד. העיצוב מזכיר קישוטים שניתן לראות בארמון אלהמברה בגרנדה, במסגד הגדול בקורדובה, ובחלקים מארמון אלקסאר בסביליה – כולם בני אותה תקופה.
כתובות רבות בעברית ובערבית מעטרות את קירות בית הכנסת. רוב הטקסטים לקוחים מהתנ"ך. טקסטים אחרים מהללים את מייסד בית הכנסת – שמואל הלוי אבולעפיה, את האדריכל – מאיר אבדאיל ואת המלך פדרו הראשון. סמל המדינה של קסטיליה מופיע כמה פעמים על קירות בית-הכנסת. מטרתם של סמל המדינה ודברי ההלל למלך היו להוכיח את נאמנותם של היהודים למלך. הכתובות בערבית מעידות על המקום החשוב של התרבות הערבית בקרב יהדות ספרד, אפילו שבאותה תקופה חיו היהודים תחת שלטון נוצרי.
הסברים על תולדות בית הכנסת ישנם במקום, אולם הפרספקטיבה של הספרדים שונה ופירוט של הסוף המר אינו בנמצא. שוב נעזרתי באתר בית התפוצות:
"בשנת 1360 התהפך הגלגל על שמואל הלוי אבולעפיה, המלך פדרו הראשון עצר אותו וכלאו בסביליה, באשמת שותפות לקשר נגד המלך. אבולעפיה עונה עד מוות, וביתו – כולל בית-הכנסת – ושאר נכסיו הוחרמו על ידי המלך. בשנת 1391 ניצל בית-הכנסת מהרס, עת התקיף אספסוף את הרובע היהודי בטולדו, בגל של מעשי טבח נגד יהודים ("פרעות קנ"א") כשגורשו היהודים מספרד, בשנת 1492, העניקו מלכי ספרד פרדיננד ואיזבלה את "בית-הכנסת הגדול שהיה ליהודים בטולדו" במתנה למסדר הדתי קאלאטראווה."
המקום עבר עוד גלגולים ואפשר לקרוא על כך בהרחבה באתר בית התפוצות.
בית הכנסת אל טרנסיטו באתר בית התפוצות
למי שייכת המורשת?
כמה ניסיונות נעשו בשנים האחרונות להשיב את בתי הכנסת אל הקהילה היהודית אולם בספרד טוענים שהיהודים המעטים החיים כיום בטולדו אינם ממשיכיהם של היהודים אשר חיו בה לפני הגירוש. ועל טיעון מרגיז זה נאמר: הרצחת וגם ירשת.
ספרד מנכסת לעצמה כיום את העבר היהודי כחלק ממורשתה. בית הכנסת אל טרנסיטו משמש כמוזיאון לאומי לאמנות יהודית בספרד. בקומה השנייה, במקום שבו היתה בעבר עזרת הנשים, יש הרבה מוצגים והסברים על מנהגים יהודיים.
זה יפה שספרד רואה בכך ערך רב ושהיא שומרת על המבנים ומציגה את ייעודם המקורי. היהודים בטולדו מעטים מאוד ויתכן שהאחזקה של המדינה היא לטובה. למדינה יש משאבים רבים יותר מאשר לקהילה קטנה שבוודאי היתה נסמכת על תרומות. לזה נוספת השאלה האם אנו צריכים להיות בעלים של מקום כדי ליהנות ממנו, וכמובן שזו שאלה של השקפה שיש לה רלוונטיות רבה לזמננו. ובכל זאת יצאתי משני בתי הכנסת עם שאלות ועם תחושה חצויה שדוכני המזכרות בחוץ חיזקו אותה.
אם ידוע לכם משהו בנושא, אם הייתם בטולדו וסיירתם ברובע היהודי, אולי עם הדרכה, אשמח לשמוע תובנות שלכם.
מחוץ לבית הכנסת – רחבה גדולה, המשמשת מעין גן, חולשת על הנוף. ברחבה יש דוכן לשלגונים, דוכני מזכרות והרבה ספסלים ופינות ישיבה. הנוף הנשקף מכאן על הנהר טחו ועל הגבעה שממול מרהיב. אני כמובן ישבתי לנוח, אבל זו לא היתה ה-מנוחה שאותה דמיינתי אלא רק מנוחה קצרה שלאחריה המשכתי אל המנזר הסמוך – San Juan de los Reves המרשים מאוד. אם אני כבר כאן…
אני מקצרת כאן מתוך רצון להתרכז הפעם בעיקר ברובע היהודי, אבל מאוד ממליצה לבקר גם במנזר. החצר הפנימית שלו יפהפייה.
מנזר סו ז'ואן – האתר הרשמי
מנזר סן ז'ואן, מתוך אתר התיירות האזורי. האתר בספרדית. כדאי לפתוח בשביל להתרשם מהתמונה.
ואין שנאה ולא קנאה בתוכם
בחרתי לסיים את החלק של טולדו בפוסט הזה בדברי שירה החקוקים על קיר האבן בחצר האחורית של בית הכנסת אל טרנסיטו. בחצר המוצלת והנעימה נמצאים כמה סרקופגים. את דברי השירה שעל הקיר חיבר החכם התורני, הפילוסוף, הפייטן והמשורר משה אבן עזרא (1070 – 1138):
קְבָרִים מִן זְמָן קֶדֶם יְשָׁנִים / וּבָהֶם עַם שְׁנַת עוֹלָם יְשֵׁנִים,
וְאֵין שִׂנְאָה וְלֹא קִנְאָה בְתוֹכָם / וְלֹא אַהְבָה וְלֹא אֵיבַת שְׁכֵנִים.
וְלֹא יָכְלוּ שְׂעִפַּי, בַּחֲזוֹתָם, / לְהַפְרִיד בֵּין עֲבָדִים לַאֲדוֹנִים!
לקריאה נוספת
יש עוד צדדים רבים לטולדו. על טולדו קצת אחרת תוכלו לקרוא בבלוגים של הקולגות שלי:
טולדו וקורדובה העתיקות, מתוך הקונסיירז' – הבלוג של רוני ופז אביב
העיר טולדו – טיול יום מחוץ למדריד, מתוך הבלוג צ'ק אין צ'ק אאוט של שיר ים פסקא
.
מטיילים רבים מגיעים לטולדו כטיול יום ממדריד. כתבו על כך כמה בלוגריות. כשתפתחו את הפוסטים, גלגלו למטה כדי למצוא את סיפור הביקור בטולדו:
הולה מדריד, מתוך עד הטיול הבא – הבלוג של איריס סביניק
לה פמיליה במדריד, מתוך הבלוג של סיון רביבו
מדריד בחמישה ימים וסיאסטה, מתוך הבלוג אמא אובדת של יונית צוק
בלוגריות של טיולים מאירות את החודש
טולדו ידעה תקופות של אור ושל חושך. בתחילת האלף הקודם יהודים התהלכו בה בגלביות ודיברו ערבית. אצלנו בארץ כיום המציאות הפוכה. בידינו לבחור איזה מערכת יחסים אנו רוצים ליצור עם האוכלוסיות החיות בתוכנו. בנקודה הזאת אני רוצה להתחבר לפרויקט "בלוגריות מאירות את חודש דצמבר" שגם אני משתתפת בו. כולנו מאירות ומאירים בפוסטים שלנו את העשייה של אחת העמותות בארץ.
לאור הנושאים שכתבתי עליהם לאחרונה (יחסי שכנות בשפרעם וגם הפוסט הנוכחי) אני בוחרת שוב להאיר את העשייה של:
עמותת סיכוי הפועלת לקידום שוויון אזרחי בארץ
העמותה פועלת בשלושה מישורים:
-חינוך: הטמעה של עקרונות חינוך לחיים משותפים בבתי הספר, במטרה להפחית את הפחד, הניכור והשנאה
-מרחב ציבורי משותף: מתן נוכחות ראויה לשפה, לתרבות ולזהות הערבית
-תיירות: בניית תשתית תיירותית ביישובים הערביים ויצירת שיתופי פעולה בין ערבים ויהודים. הפעילות הזאת נעשית באמצעות קבוצת דרכים שלובות.
.
אתר חיים משותפים
ובהזדמנות נפלאה זאת אני רוצה להאיר גם את העשייה של קרן קטקו איילי וכל המתנדבים אשר שותפים ליזמה שלה. קרן הקימה בלוג בשם חיים משותפים שהחודש הפך לפורטל, אשר מטרתו להראות את העשייה הרבה הקיימת בארץ על ידי ארגונים, עמותות ואנשי חברה למען חיים משותפים. היזמה הזאת נותנת מבט רחב על כל העשייה הקיימת בתחום, והדבר מאפשר ליצור שיתופי פעולה וחיבורים מסוגים שונים. יש באתר גם לוח דרושים, אירועים והרבה תוכן.
.
ראיון שערכתי בעבר עם קרן קטקו איילי
.
מעוררת השראה!
איך הצלחת למרות המגבלות והקושי למצוא את הדרך ליהנות מהמקום.
בסופו של דבר גם הספקת לראות לא מעט 🙂
תודה שיר ים. בסך הכל רציתי לחזור הביתה בשלום (כלומר עם חוויות). יש כנראה איזה מנוע חזק שפועל במיוחד בטיולים. בהחלט הספקתי לראות די הרבה בסופו של דבר. אחרי סיור המורשת עוד התרוצצנו לחפש מסעדה ובילינו בעיר יום ארוך.
נשמע מרתק חוץ מעניין הרגל. ושום מילה על המרציפנים המיוחדים של טולדו?
היום הזה באמת דרש ממני הרבה כוחות. לא נכנסתי לחנויות. ברובע היהודי וסביבתו הכל נראה לי תיירותי להחריד. רק בסוף היום גיליתי שיש איזה קטע עם מרציפן בעיר הזאת.
זיוה, קראתי בעניין רב את טולדו שלך. הייתי בה כחלק מטיול בספרד לפני שנים רבות. אהבתי מאוד את הארכיטקטורה במיוחדת . האם בית הכנסת לא שימש זמן מה כמסגד? או אולי היה מסגד שהפכו אותו לכנסיה? בוודאי עשיתי פה סלט היסטוריה. טענה מענינת טוענים הספרדים שזה לא היהודים של אז.. גם בפולין מנכסים לעצמם את ההיסטוריה היהודית. גם אני הרגשתי כמוך לגבי הנושא הזה כשהייתי בקרקוב . שאלה קשה וסבוכה.
באמת חשבתי על דברים שסיפרת על קרקוב בהקשר הזה. אני יודעת שהנשיא שלנו רובי ריבלין היה בביקור בטולדו ונתן את ידו למאמצים להשיב את בית הכנסת אל טרנסיטו. השאלה באמת סבוכה.
עד כמה שאני זוכרת מהמידע שקראתי האסלם קשור לבתי הכנסת רק בצד של האדריכלות והעיצוב. שניהם נבנו בתקופה שהמוסלמים כבר לא שלטו בחצי האי האיברי והנצרות היא זו שהשתלטה על בתי הכנסת ונכסה אותם לעצמה.
איזה פוסט מקסים, תיארת היטב את העיר היפה והמורכבת והתמונות בכלל הופכות הכל לחוויה אדירה.
שני שקל שלי בנושא:
בספרד של היום קוראים שני תהליכים מדהימים של סוג של קבלת אחריות על העבר – תהליך אחד הוא אל מול הגירוש של היהודים. שכולל בתוכו שחזור של הרבה מאוד רובעים יהודיים והפיכתם לאטרקציה תיירותית אך יותר מכך לסוג של אתרי מורשת (אני לא בטוח כמה נם רווחים בפני עצמם) – מבסלו וחירונה שבצפון דרך טולדו וסגוביה שבמרכז ועד מאלגה בדרום. במסגרת אותו תהליך הרבה ספרדים מגלים את שורשיהם היהודים, מושקע לא מעט כסף במחקר היסטורי בתחום וצריך לומר שגם קהילות יהוידיות מצפון ודרום אמריקה משקיעות כספים ועניין בנושא – שלא לדבר על לא מעט יהודים בישראל שמחפשים שורשים בספרד ופורטוגל – מי כחלק מרצון להכיר שורשים ומי כדי להשיג דרכון – והרשויות מאוד אוהבות ומקדמות את הנושא (לא כולן כנראה אבל יש מגמה כזו).
אנו כתיירים בספרד מאוד מרגישים את התהליך הזה כמובן, ופתאום פוגשים רובעים יהודים מושקעים בהרבה ערים ועיירות, חומרים בעברית (בברצלונה, טולדו, חירונה וקטלוניה בכלל – לי אישית יצא להוביל פרוייקטים קטנים של תרגום והתאמה לקהל הישראלי כאלו לכמה חברות תיירות וארגונים אקדמים שונים בספרד בשנים האחרונות ואני יודע שיש כל הזמן פרוייקטים נוספים גדולים בהרבה שקולגות שלי מבצעים).
תהליך נוסף, שמאוד מעניין בחברה הספרדית קורה במקביל, מתייחס ללקיחת אחריות על הפגיעה בתרבויות ובתושבי דרום אמריקה שהתחילה פחות או יותר באותם שנים (אותה איזבל שגרשה את היהודים גם שלכה את קולומבוס למסעו, ושלחה את הספרדים להתחיל להתיישב בעולם החדש, המעניין שזו גם אותה אחת שבעצם סיימה את שחרור ספרד מהמורים המוסלמים והחזירה אותה להיות נוצרית עד היום). לנו התהליך הזה פחות שקוף. אבל זה באי לידי ביטוי בכספים שעוברים לכל מיני עמותות, מחקרים הסיטוריים, מרכזים תיירותים בספרד המנציחים את תרבות דרום אמריקה וכו'.
לגבי שאלת הניסוך התרבותי קטונתי.
לגבי הדיון שעלה פה על השפעה המוסלמית של בתי הכנסת ומי שלט בספרד באותה תקופה. זו שאלה בעייתית.
הרֶקוֹנְקִיסְטָה המלחמה של הנוצרים במוסלמים ערכה מאות שונים. היא התחילה במאה ה8 בצפון שם השליטה המוסלמית הייתה קצרה ביותר וההשפעה שלה קטנה מאוד, והמשיכה דרומה עד המאה ה15 כאשר הגיעו הכוחות המאוחדים של איזבל ופרדיננד למלגה. במשך כל אותם מאוד שנים, היו בעצם החלפות ידיים של אזורים הלוך חזור בין הנוצרים לבין המורים שגם אילו וגם אילו לא תמיד היו מאוחדים ולאורך הדרך היו שיתופי פעולה, בריתות והשפעות הדדיות ניכרות – כאשר לאט לאט הנוצרים דוחקים את המוסלמים דרומה.
אני לא סגור על כל החלפות הידיים השונות, אבל התקופה הזו של בניית בתי הכנסת המדוברים במאה 12-13 זו בדיוק התקופה שבה התרחשה המערכה והחלפת הידיים בין הנוצרים לבין המוסלמים באזור קסטליה – כך שהשפעות המוסלמיות הן עדין קארדניליות, ולימטב זכרוני אחד מבתי הכנסת בטולדו (אני כבר לא זוכר איזה), התחיל להיבנות תחת המוסלמים, הסתיים תחת הנוצרים וכשעלה שלטון נוצרי סבלני פחות לזרים ולדתות שאינן נוצריות (אנחנו שוכחים שגירוש היהודים מספרד ופורטוגל, כלל גם גירוש של מוסלמים וכך גם תהליכי הנצרות) הוא הוסב לכנסיה.
אוהד, אלף תודות לך על תגובתך המשמעותית והמרחיבה. הרחבת לי בכמה נושאים. ראשית, הקשר עם דרום אמריקה כמובן ידוע לי אך לא בהקשר שהעלית וזה בהחלט מעניין להביר אותו באותו קונטקסט שמחבר גם את ההיסטוריה שלנו. חלקי ההיסטוריה השונים הרי אינם נפרדים, ולנו יש נטייה, אולי טבעית, לראות רק את החלק שלנו. לפני כמה חודשים סיפר לי ישראלי שהוא יליד מצרים שבתקופה שבה מצב היהודים במצרים החל להיות בעייתי, מה שהביא את משפחתו לישראל, ספרד נחלצה לעמוד על זכויות היהודים גם שם, בשל תחושת האחריות על הגירוש מספרד.
דבר שני, חידדת לי את עניין חילופי השליטה בקסטיליה וספרד כולה בין המוסלמים לנוצרים. הוא לא היה חד כפי שחשבתי אלא מתמשך, וזה באמת הגיוני.
ולגבי הרבעים היהודיים השונים: לא טיילתי הרבה בספרד (ובהחלט מגיע לה) אבל במעט שיצא לי להכיר במקרה ביקרתי בחירונה (בסלו עדיין לא), בסגוביה ובטולדו. בדרך לפורטוגל רציתי לעבור גם דרך Béjar שנמצאת לא רחוק מהציר שדרכו נסענו לפורטוגל, אבל בסופו של דבר זה לא הסתדר. יש עוד הרבה לגלות 🙂