איך לראות את המיטב של העיר בדרך מותאמת לילדים
אתחיל בעובדה המפתיעה שלא חסרות בליסבון אטרקציות לילדים. פארק האומות מספק בילוי למשפחה לכל היום, ויש גם אפשרויות של שייט בנהר טאגוס ומוזאון חדיש וחוויתי בנושא רעידות אדמה. ליסבון היא כיום אחת הערים שמציעות לא מעט למשפחות.
אבל איך מטיילים בסמטאות ובשכונות היפות עם ילדים חסרי סבלנות שלא מתעניינים באריחים הצבעוניים שעל קירות הבניינים ולא חשים כמו ההורים בקסם של הסמטאות וגרמי המדרגות? איך אפשר לצלוח טיול בלב ההיסטורי של העיר בלי קיטורים של הילדים ותסכול של ההורים?
אני רוצה להציע בפוסט הזה אפשרויות שיהפכו את הטיול לנעים ומעניין בעבור הילדים והמבוגרים גם יחד ושיהיו רלוונטיות לכל המשתתפים בטיול. ההתייחסות היא לילדים בגיל גן חובה ובית ספר. טיול עם תינוקות ופעוטות זה סיפור אחר.
מסלולי טיול אפשריים באלפמה
הגבעה התלולה של שכונת אלפמה היא המקום שממנו החלה להתפתח העיר, ולאורך ההיסטוריה היא עברה גלגולים רבים מימיהם של הפיניקים, דרך היוונים, הרומים ואחרים עד למוסלמים ולפורטוגלים של היום.
באלפמה היה גם רובע היהודי, עד שהיהודים גורשו ביחד עם יתר הלא נוצרים בשנת 1497. עם ההתרחבות של ליסבון ובמיוחד לאחר בניית העיר מחדש בעקבות רעידת האדמה במאה ה-18, התושבים העשירים עברו מערבה והותירו את אלפאמה לקהילת הדייגים. עד היום אלפמה נותרה מעט כפרית באופייה.
כמטיילים אנו יכולים לחוות באלפמה את השילוב שבין מונומנטים היסטוריים לאווירת השכונה האינטימית. המסלולים הבאים מביא משהו מזה ומזה.
להלן שלוש הצעות שונות כיצד לחוות את שכונת אלפמה. אני לא מציעה לערבב ביניהן אלא אם כן מדובר בילדים גדולים או בבני נוער שהם שותפים נלהבים וסקרנים. לפעמים פחות זה יותר ובמיוחד עם ילדים.
מסלול 1:
מהמבצר העתיק אל השכונות שבשיפולי הגבעה
בראש הגבעה נמצא מתחם המבצר העתיק – Castelo de Sao Jorge – שחומותיו נבנו לראשונה על ידי הרומים. הבאים אחריהם בנו מחדש, הרחיבו וחיזקו. מה ששרד עד ימינו מהמבצר העתיק הם חלק ממעגלי הביצורים. מעגל הביצורים הפנימי נותר השלם מכל וניתן לערוך בו טיול.
בטיול על החומה נוף העיר פרוש לכל הכיוונים. לאורכה יש מגדלים, חלונות הצצה אל הנוף וגרמי מדרגות. סביב מעגל הביצורים הפנימי יש רחבה גדולה מוצלת בחלקה. גם לאורך החומה החיצונית ניתן לטייל. בעיני זה מקום שעשוי להיות מהנה לקטנים וגדולים.
אל המבצר כדאי להגיע במונית ואם אתם רוצים להיות הרפתקנים אז באוטובוס 737 מכיכר Praca de Figueira או בטוקטוק. לפני הגעתכם בררו שעות פתיחה וקנו כרטיסים באתר האינטרנט. זה חוסך זמן רב בכניסה.
בירידה מהמבצר
מהמבצר הדרך קצרה אל שתי התצפיות היפות הסמוכות זו לזו:
Miradouro de Santa Luzia
Miradouro das Portas do Sol
תצפית סנטה לוציה נמצאת בתוך גן קטן ומקסים שיש בו פינות חמד וציורי אזולז'וש כחולים. הגן שייך לכנסיית סנטה לוציה הסמוכה.
תצפית פורטש דו סול נמצאת ברחבה גדולה. בקצה הרחבה יש גרם מדרגות ארוך המוליך לכיוון הרחובות שבתחתית הגבעה. בגרם המדרגות יש הפניה לשירותים ציבוריים ובכניסה לשירותים יש הפתעה: הכניסה כולה מעוטרת בציורי קומיקס המתארים את ההיסטוריה של ליסבון. בין הציורים אפשר לזהות גם התייחסות לטווח ביהודים במאה ה-16.
מכאן תמשיכו "להתגלגל" למטה. האזור הזה של שיפולי הגבעה הוא החלק עם הסמטאות הטיפוסיות והכיכרות הקטנות. אפשר לבלות בסמטאות וללכת בהן ללא סדר מסוים, מה שנקרא "ללכת לאיבוד" עד שתמצו או עד שתמצאו את עצמכם לרגלי הגבעה. כשאתם מטיילים בסבך הסמטאות שימו לב לתמונות אנשי השכונה בקירות ברחוב. זוהי יוזמת הנצחה שמנסה לעצור מעט את הזמן בתהליך שבו ליסבון הופכת בהדרגה לעיר בעלת אופי בינלאומי.
מסלול 2:
ממנזר סאו ויסנט אל השוק ומשם אל הסמטאות שבשיפולי הגבעה
אם אתם בעיר ביום שלישי או שבת ואתם אוהבים שווקים, אפשר להתחיל ממנזר סאו ויסנט דה פורה, להמשיך לשוק הפשפשים שנמצא ממש מאחוריו וממנו לסימטאות ולרחובות הטיפוסיים שבמורד הגבעה.
כשאתם מגיעים לכנסיית סאו ויסנט חפשו את הכניסה אל המנזר. היא כרוכה בתשלום (8 אירו נכון לחורף 2024) וזהו החלק המעניין בקומפלקס של המונומנט הזה. כדאי לתווך מעט את הסיור לילדים ולהראות להם את הסצנות היום יומיות המתוארות בציורי האזולז'וש הכחולים המעטרים את חצרות הקלויסטרים: אנשי כפר ואנשי אצולה, אנשים בשגרת יומם ובשעות הפנאי, סצנות צייד, דייגים בים ועוד ועוד.
בהמשך הסיור עולים בקומות המנזר ובאחת מהן יש תצפית על פנים הכנסייה. לקראת סוף הסיור יש תצוגה גדולה של משלי לפונטיין בציורי אזולז'וש. אפשר להתבונן באחד או שניים. לאחר מכן זה מתחיל להיות מייגע. הדובדבן של הקצפת בסיור הזה הוא בתצפית מהגג בסיום הסיור.
השוק משתרע מאחורי המנזר ועד לפנתאון. זהו שוק מגוון ובו בדים, בגדים ומלאכות יד בצד חפצי יד שנייה. החנויות סביב השוק פעילות בימים האלה ואפשר לראות בהן קרמיקה, רהיטים ודברים יפים לבית. יש במקום גם חלק מקורה ובו מלאכות יד, דוכני מזון ומקומות ישיבה. ניתן לקנות בדוכנים מנות קטנות, מעין טעימות של אוכל מקומי ולשבת לאכול.
הפנתאון הוא מקום קבורתם של גדולי האומה. קבורה בו גם הזמרת עמליה רודריגז. מהפנתאון ההליכה היא לכיוון הכיכר של מוזאון הפאדו הנקראת Largo do Chafariz או Old Alfama Square. זוהי כיכר מאוד חביבה עם מזרקה מקסימה באחת מצלעותיה.
מסלול 3:
סדנה לציור של אריח אזולז'וש, תצפיות יפות וסמטאות טיפוסיות
המסלול הזה מיועד לנוער ולילדים בגיל בית ספר (גיל 10-9 ומעלה), והוא מכיל משהו מכל אחד מהסיורים הקודמים. המסלול עצמו אינו קשה יותר משני המסלולים הקודמים או ארוך יותר אבל סדנת הציור מיועדת לילדים ולמבוגרים שיש להם יכולת ריכוז. יש לקחת בחשבון גם שאריחי הקרמיקה עוברים תהליך של שרפה בתנור וניתן לאסוף אותם רק שלושה ימים לאחר המועד של הסדנה.
פרטים על סדנת הקרמיקה:
הסדנה מתקיימת בסטודיו לקרמיקה ברחוב סאו ויסנט, במרחק לא רב ממנזר סאו ויסנט. אורך הסדנה למתחילים הוא שעתיים. יש גם סדנה ארוכה יותר המיועדת למעמיקים. הסדנאות מתקיימות ב-10.30 וב-15.00. חשוב להזמין מקום מראש.
בהנחה שתירשמו לסדנה של 10.30, כדאי לגשת לאחר מכן למנזר (ראו פירוט במסלול 2). אפשר גם להתחיל בביקור במנזר בשעה 13.00 או 13.30 ולהמשיך לסדנת הציור המתחילה ב-15.00. לאחר המיצוי של שני היעדים רדו ברובע לכיוון הרחובות שבמורד הגבעה.
סדנאות ליצירת אריחי אזולז'וש באלפמה
כתובת: 31 Rua de S.Vicente
תחנות דרך שכדאי לעבור בהן:
Calçada da Amália – כיכר קטנה ובה עבודה של אמנות רחוב מיוחדת במינה המתארת את דיוקנה של זמרת הפאדו עמליה רודריגז.
הכתובת של המקום: Calçada do Menino Deus 1 3
שתי התצפיות:
Miradouro de Santa Luzia
Portas do Sol
ומכאן רדו במדרגות מפורטש דו סול אל הרחובות שבפאתי הגבעה כמפורט במסלול הראשון.
60 שניות לפרסומת
צריכים עזרה בתכנון הטיול לפורטוגל?
מתקשים להחליט לאן להמשיך מליסבון?
האם להתחיל בליסבון או לסיים בה?
ואולי בכלל מתאים לכם יותר הקנטריסייד?
מה מתאים למשפחה שלכם, איפה כדאי ללון, כמה זמן לשהות בכל מקום ומה בדיוק יש לעשות במקומות האלה?
תכנון טיולים זו בשבילי אהבה גדולה. אני אוהבת לרדת לפרטים הקטנים ולהתאים פתרונות למטיילים השונים. אשמח לעשות זאת גם בשבילכם.
או צרו קשר: 0523741683
מסלולי טיול בחשמליות ובמעליות עתיקות
בליסבון משמרים את החשמליות העתיקות והן משמשות כקווי תחבורה לכל דבר. מדובר בקרון יחיד הנוסע על תשתית של כבלים. פנים החשמלית בנוי מעץ. זהו לא כלי תחבורה יעיל כי הוא מכיל מעט נוסעים יחסית, אולם עובדה היא שהקרונות הישנים האלה משמשים את התושבים ומוסיפים לעיר הרבה חן.
אולי קראתם או שמעתם על חשמלית 28 שהמסלול שלה עובר בכל האזורים של ליסבון ההיסטורית ומאפשר להכיר את העיר. הבעיה היא שלא רק אתם שמעתם עליה. החשמלית הזאת עמוסה מאוד כמעט תמיד והיא זוכה לכינוי "חשמלית הסרדינים".
חשוב להדגיש שגם אם תופסים את החשמלית בתחילת הקו ואתם יושבים בביטחה ליד חלון, תוך זמן קצר החשמלית מתמלאת עד כדי כך שהנסיעה נהיית לא נעימה, ולטייל באתרים לאורכה בשיטת ה"הופ און הופ אוף" זה בוודאי לא אפשרי. אפשר לנסות אותה בשעת בוקר או בשעת ערב, אבל אני רוצה להציע חשמליות פחות מפורסמות שמאפשרות ביקור באתרים לאורך הדרך והזדמנות לראות שכונות יפות.
קצת פרקטיקה
להלן תיאור של שני מסלולי טיול בשתי חשמליות שונות: חשמלית 25 וחשמלית 24. לשתי החשמליות יש תחנה בכיכר לואיש קמואש (Praça Luís de Camões) וניתן לחבר בין המסלולים שלהן לרצף של יום טיול אחד או להפריד.
לפני שיוצאים לדרך חשוב להצטייד בכרטיס תחבורה יומי שיאפשר לכם לעלות על החשמליות העתיקות ולרדת מהן ככל שתרצו לאורך כל היום.
נכון ל-2024 כרטיס יומי עולה 6.60 אירו לאדם והוא מאפשר לנסוע בחשמליות, במעליות, באוטובוסים ובמטרו. כרטיס יומי לילד עד גיל 12 עולה 3.30. ילד עד גיל 5 יכול לנסוע בחינם בתנאי שאינו תופס מושב משל עצמו.
היכן קונים את הכרטיס היומי?
במכונות בכל תחנות המטרו. כנסו אל תחנת המטרו הקרובה למלון שלכם או לתחילת המסלולים המתוארים להלן. תחנת רוסיו קרובה לנקודת המוצא של קו 25, ותחנת באישה-שיאדו קרובה לנקודת המוצא של קו 24. יש לקנות תחילה כרטיס תחבורה שעלותו חצי אירו ועליו מטעינים הסדר. בחרו בכרטיס יומי. יש לקנות לכל משתתף – כרטיס משלו. תהליך הקנייה פשוט.
חשמלית 25
החשמלית הזאת נוסעת בין כיכר פיגוארה (Praca de Figueira) לתחנה בשם Prazeres המשמשת גם כאחת מתחנות הקצה של חשמלית 28. לאורך הקו יש כמה נקודות עניין. אם יש לכם כרטיס תחבורה יומי תוכלו לנצל אותה בסגנון הופ און הופ אוף, או לנסוע קטע ממנה ולהמשיך הלאה. בכל מקרה כדאי לבחור את נקודות העניין שלכם ולא לרדת בכל התחנות.
.
נקודות העניין לאורך הקו:
תחנת כיכר המסחר (Praca do Comercio) – אחת הכיכרות המרכזיות של העיר. בכיכר נמצא שער אוגושטה שניתן לעלות בו לתצפית וכמו כן גם מבט פתוח אל הנהר, מוזאון "ליסבון סטורי" שהוא לא רע בכלל ו" מוזאון הבקלאו" שלא ניסיתי אבל יתכן שהוא מעניין כי הוא מביא משהו מהתרבות של פורטוגל.
תחנת קאיש דו סודרה (Cais do Sodre) – בקרבת מקום נמצא שוק טיים אאוט, הרחוב הוורוד (בעיני מלכודת תיירים סתמית) והזדמנות להמשיך מכאן בחשמלית 15 לרובע בלם או ברכבת לקשקאיש.
תחנת Rua de São Paulo / Bica – מכאן אפשר להמשיך במעלית ביקה המגשרת בין רחוב סאו פאולו לגבעה של שיאדו. יש לומר שמעלית ביקה היא אחת הפופולריות בעיר ולרוב היא עמוסה, אבל הנסיעה קצרה ואם חושבים עליה כעל מעלית (מה שהיא באמת) ולא כעל חוויה אז הנסיעה בה היא מאוד פרקטית. אחרי העלייה אפשר לרדת חזרה ברחוב התלול כמה מדרגות כדי לצלם היכן הייתם וגם כדי לשוטט מעט ברחובות החוצים את הרחוב התלול הזה. זהו איזור מעניין וחוויתי של העיר.
חשמלית מס 25 – המשך
תחנת Largo Vitorino Damásio – שממנה אפשר לגשת אל מוזאון המריונטות. זהו מוזאון לא גדול אך מקסים שמביא עולם של פעם מכל רחבי העולם. בחדר האחרון יש כמה פעילויות אינטראקטיביות מאוד נחמדות. גם האזור שבו שוכן המוזאון מקסים וניתן לשוטט בו קצת ככל שיש סבלנות.
תחנת Estrela – שבה יש בזיליקה (כנסייה) מפוארת (אולי המפוארת בליסבון) ואפשרות לעלות בה אל למרפסת תצפית. ממול לבזיליקה יש כניסה לגן – Jardim da Estrela שהוא אתנחתא ירוקה ויפה בלב העיר עם ספסלי ישיבה, עצים יפים וברכת מים במרכז.
.
איך ממשיכים מכאן?
מתחנת אשטרלה תוכלו להמשיך עד קצה הקו ואז לעמוד בתור לחשמלית 28 (יש תור מסודר שמתקדם די מהר). אני מציעה לנסוע בה רק עד לכיכר לואיש קמואש (Praca de Luis de Camoes), כי שם ניתן להתחבר למסלול נוסף.
לחלופין: אפשר לחזור בחשמלית 25 לתחנת ביקה ולעלות בה. מהתחנה העליונה של מעלית ביקה הדרך קצרה אל כיכר לואיש קמואש שבלב שיאדו. שימו לב בדרך לחנות הנרות העתיקה Casa das Velas Loreto שבה מייצרים נרות ברצף משנת 1879.
בכיכר קמואש תוכלו לתפוס את חשמלית 24.
חשמלית מס 24
חשמלית 24 מקשרת בין כיכר לואיש קמואש בשיאדו לבין תחנת Campolide שבצפון העיר. זוהי חשמלית כמעט סודית המשרתת בעיקר את התושבים אבל היא עוברת בשכונת באירו אלטו ובשכונת Principe Real היפה ועוצרת בכמה תחנות שיש בהן עניין.
נקודות עניין לאורך הקו
תחנת Miradouro de São Pedro de Alcântara – אחת התצפיות היפות על העיר ומקום בילוי. במקום יש למעשה שתי רחבות גדולות בשני מפלסים. המפלס התחתון הוא מעין גן גדול עם ספסלים. במפלס העליון יש מסעדות ואפשר לשתות במקום ולאכול פיצה או ארוחה קלה.
מכאן אפשר לרדת לעיר למטה במעלית גלוריה (או ברגל בצד המעלית), ואפשר גם ללכת ברגל לכיכר מקסימה אחרת – Largo do Carmo, כל הדרך בירידה.
לחלופין, אפשר להמשיך עם חשמלית 24 לתחנה הבאה.
חשמלית מס 24 – המשך
תחנת Rua da Escola Politecnica – התחנה של מוזאון הטבע או ליתר דיוק המוזאון הלאומי למדע ולהיסטוריה של הטבע. כשאתם ברחוב עם הפנים בכיוון הנסיעה של החשמלית, מימינכם נמצאים המוזאון ולידו הגן הבוטני. שניהם מוסדות ששייכים לאוניברסיטה של ליסבון.
משמאלכם נמצא גן פרינסיפ ריאל (Jardim do Principe Real). האחרון הוא פינה ירוקה עם ספסלים ומתקני משחק לילדים. צריך לחזור קצת אחורה ברחוב כדי להגיע אליו (או לרדת תחנה אחת קודם). אני הימרתי על הגן הבוטני. הכניסה עולה 5 אירו (נכון ל-2024) והוא מקסים בעיני. יש בו פינות יפות לגלות, אף כי מי שמצפה לפרחים יתאכזב. יופיו של הגן הוא באלף גווני הירוק ובפסלי הקרמיקה המשובצים בו. מצאתי בו הרבה השראה וחן.
.
איך ממשיכים מכאן?
עד לכאן החשמלית טיפסה כל הדרך בעלייה, ולפיכך, אם תרצו לחזור ברגל למרכז העיר זה יהיה בירידה. המרחק לשדרת ליברדאדה האלגנטית לא רב. בשדרה יש פינות יפות, כולל ברכות מים והרבה ספסלים וצל. לאורכה יש כמה בתי עסק גדולים, אבל יפה לטייל בה גם אם אין הכוונה לערוך קניות.
אם טרם הייתם בתצפית סאו פדרו דה אלקנטרה אפשר לגשת לשם ברגל או בחשמלית.
אני המשכתי אל תחנת המטרו Rato. גם אליה הדרך היתה בירידה והשדרה המובילה אליה נאה מאוד. כדאי לדעת שסיור בתחנות המטרו של ליסבון עשוי להיות חוויה בפני עצמה. התחנה הכי מרשימה היא Olaias שבקו המטרו האדום.
הנסיעה אליה מראטו דורשת החלפת קו אך למי שהיה בפריז, לונדון, ברלין או ערי מטרו אחרות זו לא בעיה. זו נסיעה שבהחלט שווה לעשות ואף לרדת בתחנה, להסתובב בה ואז לנסוע אל יעדכם (המלון או המשך הטיול בעיר). קראו על כך ועל עוד מקומות מעניינים כאן.
אטרקציות קלאסיות לילדים ונוער בליסבון
בפארק האומות – Parque das Nações
שימו לב לאפשרויות של כרטיסים משולבים ומשפחתיים.
האושינריום – אקווריום יפהפה
טלקבינה – הרכבל הנוסע מעל פארק האומות
Pavilhão do Conhecimento – Ciência Viva – ביתן הידע (למעשה מוזאון מדע מאוד אינטראקטיבי)
אלקנטרה – Alcantara
האזור של גשר 25 באפריל ו-LX Factory
היפו-טריפ – סיור ביבשה ובנהר באוטובוס האמפיבי של ליסבון
Experiência Pilar 7 – עלייה לתצפית + תערוכה בגשר 25 באפריל
ברובע בלם – Belem
Earthquake Experience – המוזאון החדיש הממחיש רעידת אדמה
המוזאון הימי – האולם הגדול שבסוף המסלול ובו הסירות הגדולות העתיקות עשוי לעניין
Facebook Comments