תתחילו להתרגל לשקט וליופי מסביב. בפוסט הזה יש הרבה ירוק ותכלת ומים, מים, מים. הכנתי חמישה מסלולי שייט בקנו וקייק, ביעדים מיוחדים במינם, שעשויים להיות סיבה לטיול.
יש הרבה פעילויות מים באגמים, בנחלים, בנהרות ובתעלות, מקניונינג ורפטינג המאתגרים ועד לשייט בגיגית קטנה – סירה – המתנדנדת על פני המים.
הסירות בתמונה נראות קטנטנות, כי הקירות של קניון ורדון בדרום צרפת עמוקים והתמונה צולמה מרחוק. אני זוכרת איך עקבנו אחריהן. הן ניסו לעקוף את הסלע שנראה בפינה השמאלית העליונה בצילום ונהדפו כל הזמן אל קירות הקניון. רק אחרי מאבק ממושך הצליחו לעבור.
אני אוהבת את השייט הרגוע, האטי, המאפשר לספוג את היופי מסביב. לפעמים אפשר לקפוץ למים באמצע השייט, להתחרדן על הסלעים או לערוך פיקניק ולחזור למים.
ריכזתי כאן חמישה מסלולי שייט מאוד יפים ומיוחדים באירופה ובישראל. כל המסלולים הם כאלה ששווה לתפור סביבם טיול שלם, בדיוק כמו שתופרים חולצה לכפתור. אולי תמצאו כאן את הרעיון לחופשה הבאה.
קנו וקייק – שמות שונים לסירות קלות היכולות לשוט במים רדודים.
מומחים יגידו שיש ביניהם הבדלים או שקייק הוא סוג של קנו. לצורך העניין שלנו אני מתייחסת אל שני השמות באופן זהה. לפעמים יש לקנו ולקייק פדלים ולפעמים הם מבוססים על חתירה בלבד.
הקנו והקייק שקטים, ירוקים וידידיתיים לסביבה. הם שימשו את האדם לתעבורה, לדייג ולמסחר ברחבי העולם במשך שנים רבות. פעילות שייט היא אחת הדרכים להאט את הטיול כדי לשהות עוד זמן במקום ולספוג אותו. כיום ניתן לראות במקומות שונים סירות היסטוריות כאלה או דומות להן שעדיין פעילות, אבל במקום להוביל דגים, ירקות או ענפים לקליעת סלים הן מובילות תיירים.
להתמצאות בפוסט
ניתן לדלג אל התוכן המבוקש באמצעות לחיצה
יום הקנו העולמי
התרגשתי לגלות שיש לקנו יום מיוחד משלו בלוח השנה. לפני כעשור נקבע ה-26.06 ליום הקנו העולמי. מוזיאון הקנו באונטריו – קנדה, מארגן שייט קנו המוני ביום הזה. מסלול השייט מוביל אל סכר מעלית המשווה את גובה המים בין שני נתיבי מים. כל הסירות נכנסות למעלית ועולות ביחד למפלס העליון. כדאי לראות את הסרטון המרהיב עד הסוף. אני התלהבתי.
מסלולי שייט באירופה
שייט בקנו וקייק בפרובנס
מתחת לפונט דו גארד
יש כמה נהרות בפרובנס שניתן לשוט בהם. אחד המיוחדים הוא השייט העובר מתחת לאקוודוקט הרומי העתיק פונט דו גאר (Pont du Gard). האקוודוקט החוצה את הגרדון הוא חלק ממערכת להובלת מים שנבנתה לצורך הולכת המים לעיר נים בפרובנס. הוא בנוי בשלוש קומות. המים היו זורמים בתעלה בנויה במרומי האקוודוקט. כיום הוא מוכר על ידי אונסקו והוא אחד מאתרי התיירות הבולטים בפרובנס. קשה לתאר כמה ההישג הזה בן האלפיים לערך הוא אדיר ומעורר פליאה, והמעבר בקייק מתחת לגשר הוא מרגש במיוחד.
רוב חברות השייט מרוכזות בכפר Collias. השייט מסתיים כקילומטר אחרי האקוודוקט, והחברה מקפיצה משם את השייטים ברכב חזרה לנקודת המוצא. זהו שייט שקט. נהר הגרדון בדרך כלל רדוד בקיץ, וכששטנו בחודש ספטמבר, בסופה של העונה היבשה, היו כמה נקודות שבהן הסירה התיישבה לה על קרקעית הנהר ולא רצתה לזוז עד שאחד מאיתנו ירד לדחוף. קל לרדת בדרך מהסירה לנוח בחוף ולערוך פיקניק. שטתי שם עם המשפחה המורחבת, ואכן גם אנחנו עצרנו בדרך לסעודת פיקניק ששמרנו בתוך חביות אטומות שקיבלנו ביחד עם הסירות. בהרכב מורחב כמו שלנו כדאי לתאם את השייט מראש.
מתחת לקשת האבן הטבעית של נהר הארדש
בקיץ שעבר שטתי עם חברות בנהר ארדש (Ardeche). גם שם יש אטרקציה רצינית ומפורסמת. באמצע השייט חוצים קשת אבן טבעית היושבת מעל הנהר. השייט שם יותר סוער. סחף חזק לכיוון סלעים בלב הנהר והתהפכות עם הסירה הם עניין שבשגרה. היה די מאתגר. חברותי יצאו מאושרות, חרף המאבק בזרמים, אבל ראינו בדרך גם משפחות שהתקשו וילד שפרץ בבכי.
את השייט בארדש לא צילמנו כי לא ניתן היה לצלם בתנאי השייט המאתגרים, ואילו השייט בגרדון צולם מכל הזוויות. גם עניין זה מעיד על אופי השייט. הבסיס לשייט בארדש הוא בעיירה המתוקה בהחלט Vallon pont d'Arc שיש בה ובסביבתה עוד כמה אטרקציות משמעותיות כמו שוק יפהפה בימי חמישי בבוקר ומערות לרוב. אפשר לקרוא על כך כאן. גם את השייט הזה תיאמתי מראש כי הארדש מאוד מבוקש בקיץ וכולם שטים באותו הקטע של הנהר.
שייט קנו שקט יש בנהר Ceze, הסמוך לארדש. הוא גם פחות המוני ויותר רגוע מכל הבחינות. לא ניסיתי, אבל כדאי לדעת. האזור כולו אטרקטיבי, ויש המון מה לעשות בו מעבר לשייט.
חברות שייט בפרובנס:
שייט בארדש (אחד מיני רבים. יש המון חברות)
שייט בקנו וקייק ביער השפריי בגרמניה
יער השפריי – או השרפייוואלד (Spreewald) הוא אזור מדרום לברלין, בין העיירות Lübben ו-Lübbenau, שמתאפיין במערכת סבוכה של נתיבי מים המתפצלים מנהר השפריי (אותו נהר החוצה את ברלין), חלקם טבעיים וחלקם מעשה ידי אדם. מה שמיוחד במערך נתיבי המים הסבוך הזה הוא היותו מצוי בתוך יער. אינסוף משכירי סירות יחידים וגם חברות השכרה גדולות יושבים בגדות התעלות, רובם בעיירה לובנאו.
המסלול הפופולרי מתחיל בלובנאו, ממשיך לתעלות בתוך השמורה, בהמשך חוצה את הכפר הציורי הקטן לדה (Lehde), ולבסוף מסתיים בנקודת המוצא. המסלולים כאן מעגליים. יש גם מסלולים מורחבים. אנחנו הסתפקנו במסלול הבסיסי.
אני ממליצה על השכרת סירה בחברה גדולה. סיפרתי פעם על האזור הזה בהקשר אחר והזכרתי איך הסתבכנו עם סירה שבורה ומשכירה לא מהימנה. אבל האזור נפלא וכל כך ציורי ואפילו הסירה המקולקלת לא הצליחה לקלקל לנו את היופי. התעלות בצל העצים, הכפר לדה וגשרי העץ בעיירה לובנאו הם יופי צרוף שמרחיב את הלב.
האזור מומלץ מאוד גם בהיבט אחר. התושבים הם נצר לעם עתיק הדובר שפה משלו. בכפר לדה יש מוזיאון פתוח אתנולוגי קטן המתאר את חיי הקהילה הזאת בעבר. כתבתי על כך בפוסט בשם: לוסטיה הארץ של הסורבים.
הגענו לאזור ברכב מכיוון דרזדן וישנו לילה בעיירה לובנאו, אבל אפשר להגיע בקלות ברכבת מברלין, לשוט, לשוטט בעיירה לובנאו ובכפר לדה ולחזור באותו יום לברלין.
שייט בקנו וקייק בנהר הדואורו בין ספרד לפורטוגל
נהר הדואורו נובע בספרד וחוצה את פורטוגל. בקטע שבו הוא נכנס לפורטוגל הוא מתחתר בפיתולים בין קירות של קניון בזלת. בקטע הזה הנהר מהווה גבול בין שתי המדינות, והאזור סביבו, משני צדי הגבול, הוכרז כפארק טבע בינלאומי. קוראים לקטע הקניוני הזה Aribbas do Douro. הבסיס לשיט הקייקים הוא בעיירה מירנדה (Miranda do Douro) בצד של פורטוגל. השייט מתבצע ביחד עם מדריך.
בקרבת מקום ישנו סכר אשר מווסת את מי הנהר ועל כן השייט שקט מאוד. פה ושם הרגשנו צורך לחתור בכח כדי לשלוט בכיוון הסירה כנגד הסחף, אבל בסך הכול זה מקום של רוגע. בעיני זה המקום הקלאסי ליהנות מיופיו של הנהר.
הדואורו הוא נהר רציני, בשונה מכל הנהרות הקודמים שהזכרתי, בצרפת ובגרמניה, שהם בסה"כ יובלים לא גדולים. הקירות הגבוהים והכהים עם כתמי הצבע של החזזיות עליהם יוצרים תפאורה מיוחדת. הבעיה היחידה בשייט הזה היתה שבחודש ספטמבר בשעת אחר הצהרים היה לנו קר ולכן בשלב מסוים רצינו לסיים. הקירות הגבוהים של הקניון שמצלים על הנהר כנראה יוצרים את תנאי הקרירות האלה, שבשיא הקיץ הם בוודאי מבורכים.
השייט מעגלי. יוצאים מהמעגן במירנדה וחוזרים אליו. בהלוך שטים צמוד לגבול ספרד ובדרך חזרה נצמדים לפורטוגל. האמת היא שאנחנו לא היינו ממושמעים ושטנו איך שבא לנו. אני מקווה שהמדריך זוכר אותנו לטוב למרות הכול. יש במקום גם שייט בסירת תיירים גדולה למי שרוצה ליהנות מהנהר ללא המאמץ הנדרש מהחתירה. כשהיינו שם בספטמבר 2016, נראה שהתיירות באזור עדיין בראשיתה. המשכיר האחד והיחיד לא תמיד יושב במקום ומחכה לאנשים. גם מהאינטרנט קשה לדלות את הפרטים, ולכן כדאי ליצור קשר מראש או לבקש הפניה לשייט במלון שבו לנים. בעלת המלון שבו התאכסנו מכירה היטב את איש הקייקים. אפשר לפנות אליה.
גם לאזור הזה יש סיפור מיוחד, והוא מרתק מהרבה בחינות. כתבתי על כך בפוסט: כאן מדברים מירנדז'.
ביקרנו באזור כתחנה אחרונה בטיול בפורטוגל, לפני נסיעה לשדה התעופה במדריד. זו תחנה קלאסית למסלול כמו שלנו, אבל גם במסלולים אחרים בפורטוגל אולי אפשר לשלב. שווה לבדוק. ניתן לשוט גם במקומות אחרים לאורך הנהר.
יעדי שייט בישראל
שייט בקנו בירדן הדרומי בישראל
בישראל שטתי כמה פעמים בירדן בנקודות שונות, כשהבנות שלי היו ילדות. שוב ושוב חזרנו לגליל וניסינו נקודות השכרה שונות ביישובי אצבע הגליל ובפארק הירדן. לרוב מדובר בסירה גדולה מתנפחת כמו בתמונה של הסירה בנהר האלבה (גלגלו למעלה).
מכל חוויות השייט הכי אהבתי את השייט ב"רוב רוי" בירדן הדרומי, במוצא של הירדן מהכינרת בקרבת דגניה. השייט שם הוא בסירות קנו של ממש, כמו של האינדיאנים, והוא שקט כמו שאני אוהבת. הירדן בקטע הזה הוא נהר אמתי, אבל שקט, הזורם בין עצי אקליפטוס ותמר גבוהים. בעיני זה שייט יפהפה. הבת שלי שהיתה השותפה שלי בסירה, הצליחה לשלוט בפעולת החתירה. היא היתה אז כבת שבע או שמונה לכל היותר.
שייט קייקים בים התיכון בישראל
לאחרונה ראיתי תמונות נהדרות שהעלתה יונית צוק משייט קייקים בחוף דור. התמונות של מי הים עם קרני השמש המרצדות עליהם, הסלעים המשוננים הייחודיים של החוף הזה ומראה הצדפים בחוף – כל אלה הילכו עלי קסם. אני מודה ליונית שהעבירה לי את התמונות היפות משייט יום ההולדת שלה.
פניתי אל ערן מערן על המים כדי לקבל ממנו עוד פרטים, וזה מה שמסר:
אני מציע טיולי קיאקים בעיקר בים התיכון באזור חוף דור והמפרצים הקסומים שסביבו וגם באזור קיסריה. הטיולים הם פרטיים – לקבוצה, למשפחה או ליחידים. טיול רגיל נמשך בערך שעתיים וחצי עד שלוש. הטיול כולל עצירה בחופים, שחייה, מנוחה, קפה על החוף. ההנאה היא מהנוף, מהחתירה ומהים. לפעמים אנחנו אפילו משנרקלים ליד ספינה טבועה. האזור מקסים. יש בו מפרצים, איים קטנים ואפילו כמה מערות קטנות בין הסלעים.
מתחילים בבוקר בסביבות 8-9.
זה יום מאוד כיפי ומיוחד.
ילדים יכולים להשתתף מעל גיל 6 ולחתור יחד עם מבוגר.
החתירה לא מאומצת במיוחד, אנחנו משתמשים בקיאקים שמתאימים למתחילים וכל אחד יכול לחתור בהם ללא הכשרה מיוחדת.
שייט בלגונות של בקעת בית ציידא
השייט הזה נערך באוקטובר 2020 והוא תוספת מאוחרת לפוסט הזה. לאחר שני חורפים גשומים מאוד סופסוף עלתה הכינרת והאזור הצפוני שלה שהיה יבש במשך שנים ארוכות הוצף במים. קרוב לשלושים שנות יובש עברו על האזור ובמהלכן גדלו בו אשלים, נבטים של אקליפטוס התפתחו והפכו להיות עצים וצמחייה נוספת יצרה סביבה חדשה. הנחלים היורדים מן הגולן נשפכים כאן אל האגם, ונוצר אזור הפלא לשייט בין לגונות ושפכי נחלים.
באמצע אוקטובר יצאתי לשייט ביחד עם חבורה שמחה. השייט הוא יוזמה של תום צור ומאיר אברהם מחברת היעד הבא שעסקה עד לפרוץ מגפת הקורונה בעיקר בטיולי טרקים בחו"ל.
הגענו לשטח ב-6.30 בבוקר ובשעה 7.00 כבר היינו במים בסירות הקייק. זהו שייט מודרך המיועד לאוהבי טבע. תום ומאיר חתרו בסירה המובילה, ומדי פעם התקבצנו סביבם לשמוע הסברים על השינויים שעבר האזור, על הצמחייה ועל הציפורים. תום צור שהעביר את ההדרכה הוא בעל ידע רב והסבריו היו מרתקים.
חווית השייט היתה נפלאה. אור הבוקר מאיר את הלגונות בצבע משגע. מסביב הכל שקט. ראינו שלדגים, קורמורנים ואנפות ממינים שונים. השייט נמשך כארבע שעות והוא כולל שתי הפסקות. בתחילתו תום הדריך אותנו כיצד נכון לחתור כך שהידיים לא יתעייפו, ובאמת אני יכולה להעיד שהמאמץ לא היה קשה.
תום ומאיר מפעילים את השייט הזה בבוקר ואחר הצהריים אל תוך שעת הדמדומים והשקיעה. האם הפעילות הזאת תתאפשר גם בעתיד? ימים יגידו. אם אתם קוראים את הפוסט בימים אלו שבו הוספתי את העדכון הנוכחי – רוצו לתאם לכם שייט לפני שתסתיים העונה.
אני מזמינה אותך להצטרף אל מועדון הקוראים של 'שמתי לב'
תענוג של פוסט! נכנסתי לאווירת החופש על המים. מכניסה את זה לרשימת הטיולים הקרובים.
הי מיכל. תודה על הפרגון. גם בשבילי זו תזכורת לנסות מסלול חדש, אולי בים התיכון 🙂