בחרנו לשפוך אור על הקשר שבין תיירות וקהילה ולהעלות אותו על נס.
רבקה קופלר בעלת הבלוג 'אוספת אוצרות' כתבה על "התיירות האחראית" –
תיירות התורמת ליעד שבו אנו מטיילים.
מיכל בן ארי מנור, בעלת הבלוג 'רואה עולם' כתבה על
שמונה מקומות בישראל שעושים טוב על הלב.
אני מודה, רוב השנים התקציב הוא זה שהכריע. שנים רבות לא טיילנו וכשכבר התחלנו לצאת זה היה בתקציבים הכי נמוכים שיש. אבל לא משנה מה היתה הסיבה, התאהבתי בחדרים הצנועים. זה איכשהו משהו שיותר מדבר אלי, מרחב מחיה שאני מרגישה בו נוח.
משמאל – הרחוב "שלנו" בפירנצה, קרוב לקורסו, ומימין – כיפת הדואומו מבצבצת מחלון חדר השינה בדירה |
במאה ה-19, כשהחלה תנועת התיירות ההמונית, נבנו מלונות מפוארים. היו אלה ימי ה"בל אפוק", תקופה שהתאפיינה באווירה של תחושת ביטחון, שקט, התפתחות מואצת ושפע. פאר המלון העלה את מוניטין האזור. למשל, בסטרזה שבגדת אגם מג'ורה בצפון איטליה היה זה מלון Grand Hotel des Iles Borromees שהיה גאוות המקום.
המלון נזכר בספר "אלה תולדות" של אלזה מורנטה. גיבורת הספר מתגוררת בבית עלוב ברומא ועל קיר ביתה תלוי פוסטר של מלון "גראנד הוטל". למלון הזה, הנמצא בארצה שלה, לא תגיע לעולם ולא תחזה בו אף מרחוק, כי אין לה סיכוי ואין לה תקווה שתוכל לשנות את מהלך חייה הקשים. מלונות היוקרה התחרו ביניהם באורחיהם המפורסמים, ועד היום גאה המלון באורחו לשעבר ארנסט המינגווי.
המלון ההיסטורי "גראנד הוטל" בסטרזה, אגם מג'ורה, איטליה |
אני פיתחתי פטיש למלונות האלה, וכשצילמתי אותם הרגשתי שהצלחתי "לחזות" בפלא השאפתני, המרוחק , המנותק והקריר, המסוגר מאחורי שערים ושומרי סף. אבל בזה נגמרה הפנטזיה. אני מתקשה להיכנס בשעריהם של מלונות כאלה גם אם אתעלם מהשיקול הכלכלי.
מלון גראנד הוטל בסטרזה |
כששהינו בסטרזה בחרתי בשבילנו דירה עירונית עם סלון קטנטן, מטבח צר וגרם מדרגות תלול המוביל לחדרי השינה. הרבה חסרונות היו בדירה הזאת אבל גם המון אסתטיקה איטלקית אותנטית. זו דירה בבניין של דירות שיש לו חצר פנימית. ממרפסת החדר רואים את הכביסה של השכנים ואת גגות העיר. עוד כמה צעדים ונמצאים ליד הג'לטו במרכז העיירה.
בנין הדירות שבו לנו בסטרזה, אגם מג'ורה, איטליה |
מאז החופשה באגם מג'ורה חזיתי גם ב"הוטל דה פריז" במונטה קרלו ובמלון נגרסקו בניס היושב על "טיילת האנגלים", הטיילת שאצולת אנגליה אהבה לצאת אליה לראות ולהראות.
הוטל דה פריז, מונטה קרלו, מונקו |
למלון נגרסקו אף נכנסתי כדי לראות את הלובי המפואר ואת אוסף האמנות המצוי שם. מהכניסה נראה פסל "ננה" זוהר של האמנית ניקי דה סט פל, בצבעים של פלסטיק, מסתובב על צירו מתחת לתקרת האר-נובו הזוהרת.
"ננה" של ניקי דה סט פל מסתובבת על צירה במלון נגרסקו בניס, צרפת |
כמה שנים אחרי מלחמת העולם השנייה חלה קפיצת מדרגה נוספת בעולם התיירות עם המעבר לתעבורה של מטוסים. התיירות הפכה נגישה כמעט לכול ונבנו המלונות הגדולים העממיים יותר. רשתות של מלונות חובקות עולם צמחו, וברור שדווקא במקומות האלה, שאמנם מחירם בהשג יד של רבים, המרחק בין החדרנית ועובד המטבח אל הצמרת של מנהלי הרשת גדל עוד יותר. בסוף המאה עשרים נכנס האינטרנט לתמונה ופתח הזדמנות חדשה להציג עסקים קטנים ברשת. המלונות המשפחתיים והדירות להשכרה הפכו במילניום החדש לשחקן משמעותי בשוק התיירות.
מלון נגרסקו, ניס |
מטאורה |
נפגשים בבוקר עם המדריך לזרוס ליציאה לטיול בין המצוקים במטאורה |
בטיול עם המדריך אל אחד מהמצוקים במטאורה, יוון |
הגענו אל ראש הצוק. מטאורה, יוון |
מנזר במטאורה אשר אינו פתוח לציבור ומגיעים אליו רק בסיור מודרך |
אבן קבועה בקיר הבית (כיום מלון משפחתי) בקפסובו, ובו חרוטה שנת היווסדו – 1781 |
יש לנו חלוקת תפקידים בטיולי השבט, ובהתאם לה – אני ממונה על תיק הלינה. עם ההגעה למקום ניגשתי לפגוש את בעלי הבית. הבת שלהם, המגיעה מרחוק כדי לעזור להם באירוח, ערכה לי סיור בחדרים. חדר אחד היה מרווח יותר מהאחרים ונראה מלכותי יותר. הודעתי בחגיגיות להורים שזה יהיה החדר שלהם. אחרי שנכנסנו כולנו לחדרים ניגשנו לחדר ההורים להחליף חוויות ולחזות בפאר של החדר, והנה התברר שאליה וקוץ בה. חדר השירותים היה כה צר שאפילו אמא שלי בעלת הקומה הנמוכה נאלצה לשבת על האסלה כשרגליה מופנות הצדה.
משמאל – אמא שלי וגיסתי בילי בחדר המלכותי של ההורים במלון המשפחתי בקפסובו, ומימין – הסלון של הבית |
קפסובו – Kapesovo, חבל זגוריה, יוון
|
גרם המדרגות העתיק שבין ורדטו לקפסובו בחבל זגוריה, יוון |
זכינו בבית הזה לכבוד מלכים. עד שהתארגנו כבר היה מאוחר, ואז הסתבר שאין בכפר אפילו מסעדה אחת לרפואה. היינו תשושים בשביל לצאת. המארחים הסכימו להכין לנו ארוחת ערב לפנים משורת הדין. זו היתה ארוחה פשוטה מאוד אבל האווירה היתה מיוחדת.בבוקר יצאנו מוקדם לטייל בגרם המדרגות העתיק היורד אל הכפר מוורדטו (Vradeto), הכפר השכן היושב גבוה יותר בהר. אחרי הטיול חזרנו לארוחת בוקר מאוחרת. בעל הבית הזמין אותנו לראות את בית הקפה של הכפר המצוי אף הוא בבעלותו. הוא הרים את הדלפק של הבר ומתחת התגלתה באר עתיקה. לנו אצל בני הזוג לילה אחד בלבד, אבל החוויה של הלילה הזה הוכתרה כאחת המיוחדות בטיול.
רגע לפני הפרדה מבעלי הבית בקפסובו. ובעלת הבית שניה משמאל. אני באמצע מאחורי אמא שלי.
כמה פעמים תהיתי איך זה שעסקים קטנים של לינה, דירות ומלונות משפחתיים, זוכים לחוות דעת טובות ברשת, ואילו חוות הדעת על המלונות הרבה יותר מחמירות. קרה שקראתי חוות דעת מצוינת על דירה או מלון משפחתי, ובשטח דווקא נמצאו כל מיני פגמים ובעיות. נדמה לי שהתשובה די ברורה. כשאנשים מתארחים במקום וזוכים ליחס אישי הם רוצים להחזיר טובה באמצעות חוות דעת משבחת, ובכל מקרה אינם מרגישים נח לציין משהו שעלול להזיק למארחים. יש שיראו בזה חיסרון וחשוב להם לקבל בדיוק מה שכתוב. אני מנסה לקרוא בין השורות, ובכל מקרה לוקחת בחשבון גם את ההפתעות והבעיות שאולי ניתקל בהן.
התיירות המבוססת על עסקים קטנים ומקומיים מציעה חוויה המפחיתה את הזרות מהסביבה ומהווה חלק מחוויית הטיול. אם הציפיות מותאמות ואם מכירים בתרומה של העסקים הקטנים לסביבה – לומדים גם ליהנות ולדלג מעל פני המהמורות והכשלים הקטנים. בישראל, התרומה עשויה להיות אף גדולה יותר ולקרב בין אוכלוסיות שונות וזרות זו לזו, אבל על כך בפעם אחרת. דף הפייסבוק של המדריך לזרוס במטאורה מתמחה גם בטיפוס על מצוקים עוד מדריכים במטאורה
המלון בקסטרקי, הכפר הסמוך למצוקי מטאורה
אמנם היינו בו מזמן אבל ההמלצות ב"בוקינג" וב"טריפאדוויזור" משבחות
מלון משפחתי בקפסובו, זגוריה
ושוב אני מזמינה אתכם לקרוא מה שכתבו בנושא רבקה ומיכל: |
Facebook Comments