עד שצמר הכבשה הגולמי הופך לחומר ביד היוצר יש לכבס, לסרק, לצבוע, שוב לסרק, להניח את שכבות הלבד ועוד. השנה זכיתי להכיר אנשים מיוחדים מאוד שעובדים בסדנת צמר כזאת, כחול-לבן, בשיטות העתיקות. אולי בזכות זה פגשנו בטיול באוסטריה שוב ושוב את הצמר ואת תהליכי העבודה המסורתיים.
לאחרונה זכיתי להכיר את "בית אורי", בית מאוד מיוחד לאנשים בעלי מוגבלויות מילדות ועד זקנה, היושב בגבעת המורה בנוף היפה של עמק יזרעאל. חלק מהדיירים בבית אורי סובלים מפגיעות עמוקות מאוד. בית אורי בנוי ככפר, ודייריו מועסקים בשעות הבוקר בסדנאות של עבודה ויצירה, כל אחד לפי יכולותיו.
הופתעתי לגלות עד כמה המקום הזה מלא חיים ומקיים התכנסויות מלאות בתוכן, במוזיקה, בנגינה ושירה, בכל הזדמנות של חג, ראש חודש ואפילו סיכום של שבוע עבודה. הצוות הגדול המקיף במסירות ובחיוך את הדיירים מייצג את כל חלקי הפסיפס החברתי של מדינת ישראל. עבדתי שם לאחרונה בשעות הבוקר בסדנת הצמר, ומסיבות שונות אני נפרדת. כמתנה לאנשים המיוחדים שבכפר הזה, הדיירים והעובדים, אני רוצה לספר על תרבות הצמר שפגשנו באלפים בטיול לחבל טירול באוסטריה.
לראשונה פגשנו את מוצרי הצמר בדרך לטירול, בעיירה בחבל פורארלברג (Vorarlberg). הקור והגשם הביאו אותנו אל בין כותלי מוזיאון העיצוב בעיירה אנדלסבוש (Andelsbuch).
נעלי בית בעבודת יד במוזיאון העיצוב, Werkraumhaus, Andelsbuch |
בהמשך הטיול יצאה השמש וטיילנו בעיקר ברגל בהרים, אבל באחד הימים יצאנו לבלות בפסטיבל סתיו בעיירה בעלת השם הארוך: Reith im Alpbachtal – ריית שבעמק אלפבך. החגיגה הגדולה נערכת לכבוד הרועים והפרות היורדים מההר בתקופה הזאת של השנה אל משכן החורף שבעמק. למטיילי הסתיו הבא המעוניינים לבקר בפסטיבל – חפשו מידע על פי המונח:
almabtrieb reith im alpbachtal
המונים ישבו לאורך שולחנות ארוכים ושתו בירה, וברחובות המרכזיים הציגו תושבים מלאכות מסורתיות. שם פגשנו את האשה שבתמונה אשר סדרה את פיסות הצמר הגולמי על מברשות והכינה אותו לסירוק.
סירוק צמר במברשות |
בדוכנים מכרו גבינות, נקניקים, מאכלים מקומיים, נרות, מוצרי עץ, כובעים טירוליים עם נוצה ונעלי בית מלבד בסגנון מסורתי מאוד, דומות לנעליים שגם שבע, המאסטרית של הסדנה בבית אורי, יודעת להכין.
נעלי בית מלבד |
כובע טירולי |
באחד הדוכנים מכרו את הגמדים החביבים שלמטה המשמשים לכיסוי בקבוק יין. הגוף שלהם עשוי מלבד והכובע סרוג.
גמדים מקשטים בקבוקי יין |
למחרת טיילנו ברגל בקניון יפה בטבע, ולסיום היום נסענו למוזיאון פתוח קטן שהתקיים בו באותו יום שוק של מלאכות יד. לכבוד האירוע הופיעה במקום להקה מקומית אשר שרה וניגנה בכלים עתיקים. בשוק מלאכות היד שוב בלט מקומו של הצמר בצד החץ והקשת, עבודות הגילוף בעץ, הפיסול באבן ועבודות החמר. כאן ראינו איך צובעים את הצמר. הרבה קליפות של בצל אשר התבשלו במים צבעו את הצמר בגוונים של צהוב וכתום.
אירוע סתיו במוזיאון Knappenwelt בעיירה Tarrenz |
סל עם דוגמאות של צמר בשלבי עיבוד שונים במוזיאון בטארנץ |
מבקרות במוזיאון מתנסות ביצירת חוט |
בסדנה בבית אורי עוסקים בליבוד של הצמר ובמוצרי לבד, וזה שונה ממוצרי הצמר המבוססים על חוטים ועל סריגה או אריגה. כשהגענו לעיר היפה אינסברוק ולמוזיאון הפולקלור הצמוד ל"הופ קירש", כנסיית החצר, ראינו כלים עתיקים מלפני מאות שנים אשר שימשו לאותה מלאכה הנעשית גם בבית אורי. מה שהיה מיוחד לראות הוא שהמברשות לסירוק הצמר נעשו כמלאכת מחשבת בפני עצמה, ומכונת הצמר העתיקה – גדולה ומשוכללת בהרבה מהמכונה הפשוטה המשמשת את הסדנה בבית אורי. ההישגים של אנשי המאות ה-15 ועד ה-19 בתחום מלאכת היד היו אדירים. קשה היום לשחזר את הידע שהועבר אז באופן טבעי מדור לדור.
המכונה לסירוק צמר במוזיאון הפולקלור באינסברוק, http://www.tiroler-landesmuseen.at/ |
מברשות לסירוק צמר באינסברוק, http://www.tiroler-landesmuseen.at/ |
מברשות לסירוק צמר, אינסברוק |
מחבטים לכביסה, אינסברוק |
מחבטים לכביסה, אינסברוק |
לסיום כמה תמונות מהסדנה בבית אורי. המוצרים המיוצרים בסדנה עשויים בסטנדרט גבוה ומהווים המשך מכובד למסורת העתיקה של הליבוד.
מדפי הצמר בסדנה וגם תמונה מצמר |
המכונה הפשוטה של בית אורי, אחת משתיים. המון צמר של כבשים עובר בהן בדרך להיות מוצר. |
אני רוצה להודות לכל האנשים היקרים בבית אורי שחיים ועובדים יום יום בגינה, בחצר, בסדנאות המזון והיצירה, במגורים של הדיירים ובמשרדים על הזכות להיות שייכת לפרק זמן קצר למקום המיוחד הזה.
והצעה לקוראים שלי:
קחו לכם חופש ביום חול, סעו לגבעת המורה לרחוב הצוקית 4, תאמו לפני כן ביקור ב"קפה גלריה" של בית אורי. יארחו אתכם שם יפה עם קפה ומוצרים טריים הנאפים ונעשים מדי יום. אולי תרצו לקנות לעצמכם או למכרים מתנה מהגלריה. אחר כך תמשיכו לפסגת גבעת המורה לתצפית על העמק ולמסלול הליכה קצר.
לתיאום:
נייד: 0522566255
נייד: 0523792996
גבעת המורה באביב |
Facebook Comments