ההיסטוריה מנקודת מבט אחרת
המבנים העתיקים של המכבסות נמצאים בכל כפר, בצד בית העירייה והכנסייה
המכבסה של הכפר Buoux שבהר הלוברון (פרובנס), נמצאת ממול לבית העירייה |
אחת המכבסות של העיירה Moustiers St Marie ב"אלפים הגבוהים של פרובנס", קרוב לקניון ורדון המפורסם |
המכבסה העתיקה ב-Brantes, הר ונטו (פרובנס)
Lavoir
המכבסה של הכפר Saignon שבהר הלוברון (פרובנס) . |
בית העירייה של Saignon. המכבסה שוכנת בסמוך לו, בצד הכיכר. |
הכובסת השחורה
לפני שנמשיך ראוי להזכיר את הכובסות המקצועיות, אלו שאנשי האצולה נעזרו בהן. בביקור בארמון הלאומי בעיירה סינטרה בפורטוגל עברתי בכל האולמות והחדרים ויצאתי אל המרפסת היפה הצופה אל נוף העיירה. מבנה ברכה בנויה בפינת המרפסת מיד תפסה את עיני. בצד הברכה מצוירת על הקיר דמות של אשה שחורה. מכל המראות של הארמון המפואר דווקא זאת נשארה לי בלב.
איפה מכבסים כביסה מלוכלכת
קאמי פיסרו, נשים מכבסות |
הכובסות בעיניהם של האמנים
ון גוך, הגשר בארל |
האמנים לא התעניינו בנשים כבני אדם
פול גוגן, כביסה |
קצושיקה הוקוסאי, שני גברים ואישה מכבסים |
המכבסות הציבוריות בקיבוצים בארץ
מכבסה או אורווה?
אתגר קהילתי
מי צריך תרגום לאנגלית?
המפתח למיון הכביסה עודכן לאחרונה אי-שם בשנות השמונים ואולי אפילו עוד קודם לכן. הרבה "מתנדבים" (צעירים מחו"ל) היו אז בקיבוצים, ומכאן השמות באנגלית. לא בטוח שהיום היו טורחים לתרגם. יש מונחים שנראים היום קצת מצחיקים. למשל השם "חולצות ערב" או "מכנסי ערב".
מכנסי ערב וחולצות ערב ממחסן הבגדים המשותף
.
חוט הרקמה האדום
בין אם הבגדים היו פרטיים או בגדי קיבוץ, היה צורך לסמן אותם כך שיגיעו אל בית הילדים אחרי תהליך הכביסה והמיון. לכל קבוצת גיל היה סימן משלה. את הסימן היו רוקמים בצד הפנימי של צווארון החולצה, בצד הפנימי של חגורת המכנסיים, על כל גרב וכל פריט, בחוט רקמה אדום.
אחד מהעיסוקים של המטפלות בעונות של מדידת הבגדים היה עבודת הפרימה של הסימנים הישנים והרקמה של החדשים. כשגדלתי התחלתי לרקום זיוה X בעצמי. לרקום זיוה X זה לא עניין גדול. לעומת זאת, לקבוצת הגיל שמעלי, הקבוצה של אחותי, היה סימן מאתגר ביותר. תארו לעצמכם שהייתם צריכים לרקום על כל בגד את המספר 33.
קבוצת ילדים ומטפלת אחת מיתולוגית
לי הדביקה על בד שתי תמונות ילדות זהות של קבוצת הגיל שלה. היא כסתה את הבד בשכבת צבע שקוף למחצה והשאירה רק חלון אחד גלוי ובו אחת מצמד התמונות. על התמונה המכוסה היא רקמה לכל מטפלת ולכל ילד את שמו ואת המספר 33, בדיוק כפי שהיו רוקמים על גבי הבגדים.
לי אורלב, קטע אחד מתוך היצירה |
.
טשטוש האינדווידואל
אני יכולה להסתכל בעבודה של לי בלי סוף. אחותי שם אבל לא רק היא. כל בני הקבוצה מוכרים לי היטב מ"חברת הילדים". אני מסתכלת על נורית שחם המטפלת המיתולוגית שנפטרה בגיל כל כך צעיר ורואה כמה שהיתה יפה. אני מסתכלת על הילדים והמון דברים צפים למעלה: מרחק השנים, הבעות הפנים הילדיות ושפת הגוף.
הצבע המרוח הוא אולי המסך המטשטש ומעמעם את זיכרון העבר או אולי אף מוחק, והמספר 33 הוא חותמת אחידה על כל הילדים. אבל מעשה הרקמה של לי, שמרגישים בו את כתב ידה, הוא גם כמו מתנה אישית לכל אחד מחברי ילדותה. בטח יש עוד אלף צורות של הסתכלות ושל הבנה אפשריות. עולם שלם של זיכרונות, רגשות, אנשים ועוד מקופל שם.
.
הקרונית המובילה את הבגדים הנקיים מהמכבסה למחסן הבגדים |
תמורות הזמן
הרבה עבר מאז הימים של החוט והמחט. הקהילה שלנו עדיין על רגליה, משתנה, מתעצבת ובשנים האחרונות גם גדלה בכל המובנים. החברותות כיום הן בערבי הקיץ בברכה, באירועים הקיבוציים, במפגשי החג ופחות דרך צרכי הקיום של היום-יום.
גם בכפרים בצרפת מצאו חלופות למפגשי העבר סביב המכבסה הציבורית שבמרכז הכפר. לפני כמה שנים בילינו בשוק ערב כפרי. זה לא היה באמת שוק כפי שהוא נתפס אצלנו אלא מפגש מאוד נחמד במרכז הכפר סביב שולחנות מתקפלים שנפרסים בכיכר והרבה סירי אוכל מסביב.
שוק הערב בכפר Caduin, דורדון, צרפת |
מילה בצרפתית: Lavoir, פוסט יפה מתוך בלוג על צרפת
פוסט על המכבסות העתיקות במחוז שרנטה בצרפת, מתוך בלוג על צרפת
מוזיאוני כביסה ופסטיבלי פולקלור באירופה
לסיום אני חוזרת אל הנושא של תחילת הפוסט ואל המכבסות העתיקות בצרפת. אני מזכירה שוב את הפוסט של יונית אבני – יום כביסה – שיש בו מידע גם על מוזיאוני כביסה באירופה ועל פסטיבל פולקלור נחמד בנושא זה המתקיים בתקופת הקיץ בעיירה בחבל אלזס.
לרשימה המכובדת של יונית אני מוסיפה גם פסטיבל פולקלור נחמד בעיירה בחבל ברטאן בצרפת. בעיירה הזאת נותרו כמה מבנים לאורך הנהר הקשורים בסיפור של הכביסה, ובכל שנה ב-15.08 מקיימים בעיירה פסטיבל המשמר את זכר המסורת הזאת. ככה נראה הפסטיבל בקיץ 2018.
הפוסט נכתב ביוני 2015 ועודכן ביוני 2020
שלושה ימים חלפו מאז הלכה אהובת לבי, לי אורלב, לעולמה והלב מסרב להתנחם. בלילות הארוכים בהם השינה בורחת בין העפעפיים חיפשתי ביגוני את השם "לי אורלב" ברשת, והנה, הגעתי לפוסט שלך. דרישת שלום בטעם חמוץ מתוק מלי האהובה שגניגר הוא נוף ילדותה.
תודה על הפוסט
וואו, איזו הסתכלות יפה על הנושא, בהחלט מעורר מחשבה וגעגוע לדברים כפי שהיו פעם.