כפרים בראשי גבעות, שווקים צבעוניים, תריסי עץ בתכלת או אדום, כוורות דבורים, גדר אבן, מטעי פרי, שדות לבנדר, אבטיחים ומלונים, כרמים רחבי ידיים, מונומנטים עתיקים, נהרות ומערות, פסטיבלי תרבות, חגיגות מקומיות, ריחות, טעמים והמון חן.
את כל אלה ועוד תמצאו בפרובנס.
היא צבעונית וריחנית ומגרה את כל החושים, אבל טבע טהור, כזה שאפשר ללכת בשביליו ושילד יכול להתרוצץ בו בחופשיות – לא פשוט למצוא.
בנוסף לכך בקיץ חם להליכה רצינית, מה שנקרא "הייקינג". ב"ימים אדומים" חל איסור על כניסה למסלולי הליכה מסוימים מיוני ועד ספטמבר מחשש לשרפות.
אז איפה בכל זאת אפשר ליהנות מטבע במיטבו?
הכנתי רשימה של יעדים שבהם הייתי, וגיביתי אותה ברעיונות נוספים שמצאתי ברשת. הבונוס של היעדים האלה שחלקם יוציא אתכם ממסלולי ההמונים, וגם אם מדובר באתרים פופולריים הרי שהטבע הוא רחב ידיים ויש בו מקום לכולם.
בפרובנס כמו בפרובנס הטבע משולב פעמים רבות בהיסטוריה, ובסופו של דבר גם בחוויית האוויר הפתוח מגלים רבדים שונים של האזור.
בסוף הפוסט תמצאו רשימת אטרקציות לבילוי עם ילדים. כמעט לכל יעד טבע שמופיע כאן ניתן להדביק גם אטרקציה חביבה לילדים.
1. מים מפכפכים בהר הלוברון
הר הלוברון יבש למדי בקיץ, ורק בנחל Aigue Brun יש זרימה של מים בעונות הקיץ והסתיו היבשות. יש מסלול נחמד, קריר וירוק בין חוות העזים לשעבר Auberge des Seguins, שהוסב לכפר קטן עם חדרים להשכרה, לבין הכפר הקטנטן Sivergues.
חוות העזים המדוברת יושבת מתחת למצוק גבוה ומרשים סמוך לכפר Buoux. בטיול הראשון שלי בפרובנס לנתי שם כמה לילות. זה קסם של מקום. שני הכפרים – Buoux ו-Sivergues יושבים במקום גבוה בהר הלוברון. בשל גובהם ובידודם הם שימשו בעבר מקלט לפרוטסנטים שנמלטו מידה הארוכה של הכנסייה הקתולית בעת של רדיפות דת.
החווה יושבת נמוך מעט מהכפר, והמסלול מהחווה אל הכפר סיוורג הוא בעלייה מתונה, תחילה בצל ולאורך פלג המים, ולבסוף בשטח החשוף. המסלול כולו באורך כשלושה ק"מ. יש גם מסלול מעגלי המקיף את שני הכפרים, וכמובן אפשר גם ללכת קצת לאורך הנחל ולחזור.
תיאור של שני הכפרים והמסלולים האפשריים ביניהם
מיוני עד ספטמבר, בדקו מדי יום האם יש אזהרה של "יום אדום" במסלול. במקרה כזה אין לצאת לשטח.
2. החולות הצבעוניים של רוסיון ורסטרל
בפרובנס יש אזורים שבהם הטבע פיסל את האדמה החולית לתצורות מרשימות בצבעים חמים, מצהוב ועד חום דרך גווני הזהב, הכתום והאדום. התופעה נוצרה לפני כמה מיליוני שנים בעת שהים אשר כיסה את האזור נסוג. המקומות המרשימים ביותר הם החולות שליד הכפרים Russillon ו-Rustrel.
הכפר רוסיון עצמו בנוי מאבני החול הצבעוניות האלה והביקור בו מאוד מומלץ. ממש צמוד לכפר ניתן לטייל בין החולות בשני מסלולים, קצר וארוך. הבילוי עם הילדים בין גבעות ופסלי החולות הצבעוניים עשוי להיות נהדר, ויש רק בעיה אחת והיא עומס המטיילים ברוסיון בתקופת הקיץ.
מי שיכול להקדיש חתיכת יום גם לאזור החולות שליד הכפר רסטרל – לא יצטער. הוא נקרא Colorado Provencal. כמו ברוסיון, גם כאן זהו טבע שעוצב במידה רבה על ידי האדם, שהשתמש באבן החול הזאת וחצב ממנה לאורך השנים. התחושה בו היא של טבע נטו.
אפשר לגלוש על גבי מדרונות אבן החול, אפשר לשחק במחבואים או סתם ליהנות מהמסלולים. יש דרגות קושי שונות. היות שהגענו בשעה קצת מאוחרת שילבנו בין דרגת קושי גבוהה יותר. עלינו לתצפית שלה והמראות היו מפתיעים ומרהיבים ממש.
למעוניינים, ניתן לבקר באזור גם במכרה עתיק של חולות צבעוניים ובאתרים נוספים הקשורים בעניין.
3. כפר הבורים ויער הארזים ליד העיירה בונייה
במשך מאות שנים ואולי יותר בנו רועים ואיכרים חומות ומבנים מאבנים שאספו בשטח. הם הניחו אבן על אבן, בשיטת בנייה יבשה. למבנים יש צורה של איגלו כי הם הם עשויים כך שהאבנים יחזיקו זו את זו ללא חומרי דבק. המבנים שימשו לצרכי החקלאים, לפעמים למגורים בשדה ובמקרים מסוימים נבנו כפרים שלמים בשיטה הזאת.
יש שני כפרי בורים באזור הלוברון. הכפר המפורסם נמצא ליד גורד, והוא בוודאי מעניין. הוא שמור כיום כמעין מוזיאון. אנחנו ביקרנו בכפר ליד בונייה, ואני ממליצה עליו דווקא מפני שהוא נותר טבעי כפי ששרד את תלאות הזמן והוא נמצא בתוך החורש. יש בו הרגשה של "לא נגענו". ילדים ישמחו בוודאי להיכנס לבתים ולצאת, לחקור את השטח וליהנות מהאווירה של החוץ והטבע.
במרחק קצר בלבד מכפר הבורים נמצא יער ארזים. ארז אינו עץ הגדל באזור באופן טבעי. במאה ה-19 הביא מישהו זרעים מהרי האטלס במרוקו, ומהזרעים האלה צמח יער. ניתן לשוטט בו, לערוך פיקניק בצל העצים ולשחק מחבואים. גם בכפר בוניה הסמוך יש כמה עצי ארז שנבטו מזרעים שנפוצו באזור. מבונייה יש תצפית נפלאה על בקעת הלוברון.
כפר הבורים שליד בונייה (סגור זמנית, נכון לעונת 2023)
מידע יומי לאזהרות מפני סכנת שרפה. במקרה של צבע אדום אין לצאת לשטח.
כפר הבורים שבין בונייה ליער הארזים סגור באופן זמני. ניתן לטייל ביער הארזים. תמצאו שם חניה ומסלולים משולטים, חלקם עם תצפיות יפות.
4. שמורת קמארג
נהר הרון נובע בהרי האלפים בשוויץ וזורם דרומה. לפני הגעתו לים התיכון הוא מתפצל לשתי זרועות היוצרות דלתה רחבת ידיים. בתוך הדלתה מתקיימת סביבה ייחודית המתאפיינת בדיונות וביצות שבהם חיים בעלי חיים וציפורים. האזור מוגדר כשמורת טבע הנקראת בשם קמארג (Camargue). הסביבה הטבעית הנבדלת כל כך מסביבתה השפיעה גם על תרבות האזור שהיא מעין קפסולה מרתקת בפני עצמה, אבל לצורך עניינינו אשאר כעת עם הטבע.
יש כמה מסלולים שניתן לטייל בהם בקמארג בין הברכות, ביצות, אגמים, צמחיית המים העבותה ושפע העופות. אחד הבולטים שבהם הוא הפלמינגו. הביצות הקרובות יותר לים הן מלוחות מאוד, ומי המלח האלה אהובים על הציפור הוורודה והיפה. גם סוסים לבנים נראים לרוב בשטחי הקמארג רחבי הידיים וכן שוורים שחורים. אך אתמקד כרגע במסלולי המים והצפרות.
הפארק האורניתולוגי (פארק ציפורים) Pont de Gau
נמצא מצפון לעיירה סט מארי דה לה מר. זהו אזור סגור שבו דואגים לצורכי הציפורים השונות ולכן ניתן לראות שם ציפורים רבות לאורך כל השנה. בפארק יש שבילי הליכה מסומנים. ניתן לשכור בכניסה לפארק משקפת. השבילים נוחים להליכה ונגישים לכול (למרות שראיתי בעיקר קטנטנים במנשא). גם באוגוסט לא הורגשה צפיפות כלל כי הפארק גדול למדי. הטיול בין הבְּרֵכות, צמחיית המים העבותה והציפורים הרבות נהדר.
.
Réserve Naturelle des Marais du Vigueirat
זוהי שמורה ל"מתקדמים". דרומית לארל וצפונית ל-Port St Louis du Rhone נמצאת השמורה הזאת ובה כמה מסלולים משולטים באורך הנע בין שני ק"מ לשבעה. בקטעי הביצות המסלולים הם על גבי דק עץ.
60 שניות לפרסומת וחזרנו
למעוניינים, יש לי עוד הרבה טיפים לטיולים בקמארג וברחבי פרובנס.
אם חסר לכם תבלין או שאתם רוצים לעשות סדר בבלגן;
אם אתם מתלבטים כיצד לארגן את המסלולים, מה לדלות מתוך המידע ועל מה אפשר לוותר;
איך לטייל מחוץ למסלול השחוק ועדיין להרוויח את המיטב;
כיצד להתאים את המסלול לעונה ולטעמכם באופן מדויק.
בכל אלה אני יכולה לסייע, אם בשיחת יעוץ שתוסיף רעיונות ותעשה סדר ואם בתכנון מסלול מפורט ומלא, לבחירתכם.
זיוה: 052-374-1683
5. הר ונטו
מי שמחפש אוויר הרים ימצא אותו במורדות של הר ונטו. בין Villers sur Auzon לכפר Monieaux נמתח הקניון היפה נסקיו – Gorge de la Nesque. כביש D942 מלווה אותו. כשנוסעים בקיץ לאורך הקניון, יוצאים ממנו בקרבת הכפר היפה מונייה אל אזור של שדות לבנדר סגולים.
טיילתי עם חברות בשדות הלבנדר של חוות Aroma Plantes, אבל יש גם אפשרויות טיול אחרות. למשל, בערוץ הנהר טולורנק מצפון להר ניתן ללכת בקיץ בתוך מים. הזרימה שקטה והמסלול מתאים למשפחות. היציאה למסלול היא מהכפר Saint-Léger-du-Ventoux.
על יום טיול סביב הר ונטו כתבתי פוסט מלא ומפורט.
6. פארק הטבע של הוורדון והעיירה מוסטיה סט מארי
קניון ורדון הוא הערוץ הדרמטי והאדיר מכל קניוני דרום צרפת. נכתב עליו רבות במקומות רבים ואין צורך להציג אותו. רק אזכיר שאפשר לנצל את האזור גם לשהות ממושכת יותר בטבע ובמוקדי העניין שבמרחב הגדול יותר.
בנהר עצמו ניתן לעשות רפטינג בימים מסוימים בתחילת הקיץ, ומיטיבי הלכת יכולים גם ללכת בשביל בעומקו של הקניון. הבילוי הנחמד ביותר למשפחות הוא לשוט בסירה (פדלים, קאנו או סירה חשמלית) באחד מאגמי הסכר המלאכותיים שמדרום לקניון.
מסלולים קצרים
בעיירה מוסטייה סט מארי הסמוכה, עיירה מרשימה במיוחד, יש שביל היוצא אל ההר ולאורכו תחנות דרך המדמות את התחנות של דרך הצליבה – הויה דולורוזה. זהו גם שביל טיול יפה בנוף. המאמץ מאוד משתלם. ניתן לעשות אותו גם עם ילדים צעירים יחסית. השביל לא ארוך במיוחד.
מסלול טיפה מאתגר יותר הוא ירידה ברגל להצצה בקניון מ-Point Sublime בכביש שמצפון לקניון. הכניסה לקניון כרוכה בחציה של שתי מנהרות חשוכות. האחת מהם ארוכה מאוד. דאגו שהמכשיר הסלולרי שלכם יהיה טעון ותוכלו להשתמש בפנס, או הביאו פנס כמו פעם.
באזור הדרומי יותר של הוורדון, המתאפיין כיום בשרשרת של אגמי הסכר, יש שלל מסלולים יפים שניתן לעשות. לדוגמה: המסלול שבקישור המצורף המתחיל ב-Quinson. ניתן גם לקצרו וללכת קטע קצר בלבד הלוך ושוב.
7. מערת סט בום
אל היעד הזה הגענו בטיול משפחה בדרך מאזור הוורדון אל קאסיס. Plain d'Aups הוא שמו של כפר וגם שמו של מישור רחב ידיים לרגלי המצוקים של רכס בום (Massif Baumme). מהכפר ניתן להגיע אל היער שלרגלי מערת סט מרי. זוהי המערה שעל פי המסורת חיה בה מריה מגדלנה בשנותיה האחרונות, ועד היום היא מהווה אתר עלייה לרגל. בעיר הסמוכה St Maximin La St Baumme יש קתדרלה ובה נמצא על פי האמונה שריד של הגברת.
המערה היא טבעית ונוספה לה כניסה בנוייה, רחבה עם תצפית לנוף וכנסייה. ברחבה יש פסל פייטה מרשים המוצב מול הנוף רחב הידיים. המקום קדוש מאוד. לעתים מתקיימת בו מיסה.
קומפלקס המבנים יושב בפוזיציה מרשימה במצוק. שבילים ביער היפה מובילים אל המערה. ההליכה היא בעלייה אבל דרגת הקושי לא גדולה. אם תופסים יום שאינו חם זה טיול מקסים ביער היפה והמוצל. ניתן לעשות אותו גם עם ילדים, רק לשים לב להתנהגות נאותה באתר הקדוש למעלה.
לדעתי זהו יעד נפלא המשלב טבע, תרבות והיסטוריה. למסורות הקשורות במריה מגדלנה יש מקום גדול בפרובנס וזהו אחד מהרבדים של חבל הארץ הזה. על פי הברית החדשה היא הגיעה בסירה מארץ ישראל לקמארג. קשר ישיר מחבר בין העיירה סט מארי דה לה מר שבשמורת הקמארג לבין המערה ברכס סט בום והעיירה סט מקסימין. על קורותיה של מריה מגדלנה בפרובנס כתב באופן ממצה ובהיר עמירם צברי בבלוג פרנקופילים אנונימים, ואני ממליצה בחום לקרוא את ההסבר שלו.
על מריה מגדלנה בפרובנס, מאת עמירם צברי
שימו לב למידע על חשש משרפות. יש לבדוק באתר לפני היציאה לשטח. במקרה שהאזור מסומן באדום אין לצאת לשטח.
.
בונוס למסלול
שימו לב לאטרקציה חביבה למשפחות שנמצאת ממש ליד סט מקסימין וניתן לחבר לטיול אל המערה או לביקור בסט מקסימין עצמה: מסלול אופני רכבת
8. הקלאנקים של קאסיס
בין מרסיי לקאסיס יש כמה מפרצים עמוקים מאוד (בצרפתית – קלנקים – Calanques). חלקם יושבים בין מצוקים. לאזור הקלאנקים יש גם מאפיינים משלו בחי ובצומח. אל הקלנקים לא ניתן להגיע ברכב מפני שהאזור מוכר כפארק לאומי.
אפשרויות ההגעה הן בסיורי שייט היוצאים מנמל מרסיי ומהנמל של העיירה קאסיס (Cassis). אנחנו הגענו לשלושה קלנקים ברגל מהעיירה קאסיס. היתרון של ההגעה ברגל הוא זווית הראייה האחרת והאפשרות להתרחץ בים ולבלות בחוף במפרצים היפהפיים.
אני נאלצת להודות שההליכה אל המפרץ השלישי במספר, כשמונים אותם מכיוון קאסיס, היתה לי קשה. באחד מימי אמצע ספטמבר, בטמפרטורה של כ-26 מעלות, בשטח ההררי החשוף ונטול הצל, היה לי חם והתנשפתי בעלייה. אבל צעירים עקפו אותנו בקלות רבה וגם חלק מבני משפחתי שהכושר שלהם טוב משלי הלכו בקלות. המפרץ הזה שבשבילו התנשפתי נחשב למלך הקלאנקים, המפרץ היפה ביותר. הוא נקרא: Calanque d'En Vau.
מי שחושש מהקושי ורוצה בכל זאת לבלות באחד הקלנקים יכול להסתפק בשניים הראשונים. המפרץ הראשון נקרא Calanque de Port-Miou. הוא נמצא קרוב מאוד לקאסיס. הוא יושב בשטח כמעט שטוח ומהבחינה הזאת הוא אינו דרמטי, אולם בעיני הוא מרשים מאוד מאחר שעומקו כק"מ. לכל אורכו של המפרץ הבלתי נגמר הזה עוגנות סירות. אני אהבתי אותו מאוד. בהליכה לא ארוכה ולא מאומצת במיוחד משם מגיעים ל-Calanque de Port Pin, שבו ניתן להתרחץ ולבלות בחוף.
קרוב לנמל של קאסיס יש גם פארק חבלים המתאים, על פי האתר, לגיל שנתיים עד 99. בהחלט אפשר לבלות בקאסיס יום מלא וגם יותר מזה אם לוקחים בחשבון את דרך הנוף שבין קאסיס ועד לה סיוטה (La Ciotat) הנקראת: Route des Crêtes. המצוקים בקטע הזה של החוף דרמטיים. לאורך הכביש המלווה את המצוק יש מפרצי חנייה וניתן ללכת בשבילים בשטח שבין הכביש למצוק (שהוא רחב דיו ובטוח).
אתר האינטרנט של קאסיס. הרבה מידע על העיירה, על אפשרויות שייט וטיולים מודרכים לקלנקים.
תאור מסלול ההליכה לקלאנק אן ואו, מתוך בלוג צילום מאוד יפה
שימו לב לאזהרות מפני שרפות בשמורת הקלאנקים. אם האזור מסומן בצבע אדום אין לצאת לשטח ברגל.
הארכיפלג של איי פריול – Îles de Frioul
קבוצת האיים הקטנה נמצאת מול חופי מרסיי. המפורסם באיים הוא האי איף – Ile d'If שבו נמצא המבצר המופיע בספרו של אלכסנדר דיומא: הרוזן ממונטה כריסטו. בשהות של במרסיי (עיר מרתקת. כדאי, כדאי לנסות) קניתי כרטיס לשייט אל האי איף, ובאמת זו היתה גיחה מעניינת עם הרבה סיפורים היסטוריים, ריח ים וצרחות של שחפים.
אך גיליתי שהמוני הצרפתים עם טפם וילדיהם ממשיכים מהאי איף אל שני האיים הגדולים יותר. הסירה חונה במעגן בשם Port du Frioul והסירה מתרוקנת באחת מאנשים. כולם מצוידים בתרמיל יום או בסל פיקניק.
האיים מקושרים ביניהם בגשר ויש בהם שבילי הליכה, מפרצים עמוקים, קלאנקים והנוף של מרסיי וההרים ממול. נורא התקניתי בהם אבל הכרטיס שלי היה מוגבל וכך גם הזמן שעמד לרשותי. אני חושפת כאן את הסוד הזה ובסיבוב הבא במרסיי, זה אחד הדברים שאעשה.
ואיפה עוד אחד?
רבקה קופלר שמאחורי הבלוג אוספת אוצרות, מכינה מפעם לפעם מפות טיול יפהפיות. אני מתה על המפות שהיא מכינה (ועל מפות באופן כללי). אחת המפות שהכינה היא לטיול כוכב בפרובנס. מוזמנים להיכנס לקישור וליהנות.
טיול כוכב בפרובנס, מאת רבקה קופלר
יעוץ לטיולים בדרום צרפת
הידעתם שאפשר לטייל בשלל מסלולים גם באיי פורקלרול?
רוצים שאגלה לכם עוד פינות מקסימות בפרובנס, בריביירה ובאזורים אחרים בדרום צרפת?
מוזמנים לפנות אלי: 052-374-1683
מוזמנים גם אל קבוצת הפייסבוק
הקבוצה מתמקדת בדרום צרפת, בדגש על אזורי פרובנס והריביירה. זוהי קבוצה שפתחתי ביחד עם נטלי, קולגה נהדרת שמתגוררת בפרובנס. תקבלו בה רעיונות, טיפים ותשובות רציניות לשאלות שלכם.
אטרקציות למשפחות עם ילדים בפרובנס
גן חיות לה ברבן ליד טירת לה ברבן. נמצאים ליד סלון דה פרובנס.
אקווריום ב-Grau du Roi – בין שמורת הקמארג לעיר מונפלייה. ניתן לשלב עם העיירה המבוצרת היפה Aigues-Mortes ועם טיול בקמארג.
דינוזאורים ב-Istres, שמורת הקמארג. אפשר לשלב עם טיול בשמורת הציפורים או עם כל טיול אחר בקמארג
פארק לבירינת ופעילויות נוספות, מצפון לאקס אן פרובנס, לרגלי הלוברון
פארק רכבות מיניאטוריות ב-St Didier – קרוב לקרפנטרה. אפשר לבקר ביום שישי שבו מתקיים בעיר שוק גדול וצבעוני.
La Foret Enchantee – מסלול ביער שבו פוגשים גמדים ויצורי יער. יש במקום גם מבוך. נמצא ליד העיירה היפה Venasque ולא רחוק מפארק הרכבות.
אופני רכבת ב-St Baumme. מתאים לשלב עם טיול למערת סט בום.
פארק שעשועים בסגנון המערב הפרוע בין סט בום לקאסיס
פארק מים ב-St Cyr sur Mer ממזרח לקאסיס
פרט לכל אלה יש הרבה פארקי חבלים והם פרושים ברחבי פרובנס, כמו לדוגמה הפארק של הר ונטו ב-Mormiron.
ניתן למצוא פארקי חבלים נוספים ואטרקציות נוספות באתר הזה.
ויש גם לא מעט מסלולי קייקים וכן אגמי רחצה עם פעילויות ומתקנים שונים.
גם כאן יש רשימת אטרקציות שניתן למיין.
זיוה, זה פוסט נהדר. לפני שנים רבות ביקרתי בפרובנס. מסלולי הטבע שהצעת בהחלט מעוררים רצון לחזור ולבקר בה שנית. תודה על ההמלצות.
ואולי אפילו ניפגש 🙂 אני מתגעגעת.
תודה ינינה.
מסלולי הטיול נראים מעניינים מאוד. בעיקר מסלולי ההליכה בטבע. מה גם שהם לא כל כך שגרתיים ולא נמצאים באתרים אחרים.
קריאת האתר שלך עזרה לנו בתכנון הטיול.
בקרוב אשתי ואנוכי נגיע בפעם הראשונה לפרובנס וכמובן ניישם חלק מהמלצותיך.
תודה רבה זיוה,
אבינועם