התחנה של "רכבת העמק" בתל שמאם (כיום כפר יהושוע) "נולדתי במרחביה. כשהרכבת היתה עולה מעפולה לכיוון מרחביה היא נסעה מאוד לאט כי התקשתה בעלייה. עלינו וירדנו מהקרונות. לא שילמנו על הנסיעה. זה היה משחק."
החל מהשבוע שוב ישקשקו הגלגלים בפסים ורכבת תחצה את השדות של עמק יזרעאל ועמק בית שאן. השמחה היתה אולי רבה יותר אילו היה נפתח קו מעפולה לתל אביב, ובכל זאת יש משהו מרגש באירוע הזה. ימים יגידו אם הקו החדש משרת את התושבים. כך או כך, תוכלו לערוך טיול היסטורי עם הילדים. תסתכלו על תמונות העמק המלוות את השירה של צמד הפרברים. בתחילת המאה העשרים העמק לא נראה כך. המסע של הרכבת ממצה לא מעט מההוויה וההיסטוריה של הפרחת השממה בעמק יזרעאל ועמק בית שאן. עמק יזרעאל
היה כיף, היא אומרת. היו לנו קרובים בדגניה, היא ממשיכה. היינו הולכים לתחנה בעפולה, נוסעים ברכבת עד צמח, ומשם ממשיכים ברגל לדגניה. כשקצת גדלתי הייתי נוסעת לבד. בת כמה היית שכבר הרשו לך לנסוע לבד ברכבת וללכת ברגל לבד בין צמח לדגניה? זאת לא היתה בעיה, אומרת דבורה. לפעמים בני הדודים מדגניה היו הולכים לקראתי. קטע מתחנת הרכבת ההיסטורית בעפולה. מימין – מגדל המים. בתחנות בכפר יהושוע ובעפולה בנו מגדלי מים כי היה צריך לקרר את הקטרים כל 20 ק"מ
כל כך הרבה סיפורים ובדיחות נקשרו ברכבת ההיסטורית הזאת: איך היתה מקרטעת ואיך היו הילדים יורדים בדרך לקטוף פרחים וחוזרים אליה ועוד. אמא שלי מספרת שלאה אגוזי, הגננת הראשונה של גניגר, זו שגם היא התחנכה אצלה, היתה לוקחת את כל ילדי הגן ברכבת. היו מסיעים את הילדים בסוס ועגלה לתחנה בכפר ברוך ומשם נסעו תחנה אחת עד לכפר יהושוע. שם היו יורדים ומתארחים בגן של המושב. אבא שלי, שנולד בנשר, מספר איך נסע עם סבא שלו לתחנת גשר ומשם הלכו ברגל לאשדות יעקב לבקר את החברים של סבא. סבי הגיע לארץ מלטביה והשתייך לקבוצה שייסדה בהמשך את קיבוץ אשדות יעקב. סבי פנה לדרך אחרת אבל נשאר בקשר עם החברים. סבתא שלי היתה בין ראשוני כפר יהושוע לפני שהכירה את סבא שלי וסיימה את הרומן שלה עם ההתיישבות. גם היא שמרה על קשרים עם חבריה, וכשאבא שלי היה בן 10 כבר נסע לבד ברכבת לבקר את ילדי החברים של אמא.
מבט בלוח זמנים משנותיה האחרונות של הרכבת מראה שנסיעה מחיפה לבית שאן ארכה למעלה משעתיים. הרכבת החדשה צפויה לצלוח את המרחק ב-46 דקות. אבל הגלגלים התגלגלו במסילה, הקטר שרק והרכבת נסעה.
מאוסף פול קוטרל ז"ל, באדיבות מוזיאון הרכבת
ועוד איך היא נסעה. כל ההוויי שהתפתח סביבה אינו רק נוסטלגיה לשמה. במבט לאחור המיתוס הוא מוצדק שבמוצדקים. תרומתה להתיישבות היהודית במרחב העמקים עצומה. כשהרכבת החלה לפעול היו ביצות בעמקים וחסרו דרכים מוסדרות. בזכות הרכבת קלטו היישובים הצעירים עולים חדשים שהגיעו לארץ דרך נמל חיפה. הרכבת אפשרה את מפעלי הבנייה הגדולים של ההתיישבות. ציוד, כלים וחומרים הועברו באמצעותה. מימיה הראשונים של עפולה: "על השטח שנועד לבניית העיר עפולה עמדו בתים נטושים של כפר ערבי. החברים פירקו אותם, ניפצו את האבנים לחצץ וערבבו את החצץ עם מלט ומים בחבית ששימשה מערבל בטון. לוניה העיר שככה עושים חלבה, והופקד על החבית." "בעלון הקבוצה הרציני 'שמע הפועל', פורסמו מאמרים בעד ונגד התיישבות הקבוצה ביישוב משלה. רוב החברים החזיקו בדעה שהתיישבות תהיה בגידה במשימה התנועתית הפיונרית; הקבוצה צריכה לנוע ולבנות עפולות בכל הארץ; התיישבות היא כניעה לתאוות הביתיות הבורגנית. היו חברים שנמנעו מאמירת שלום כשנתקלו זה בזה, כי גם זה מנהג מיושן, בורגני." מתוך "הביתה", ספרו של אסף ענברי הספר "הביתה" עוקב אחר קבוצת המייסדים של קיבוץ אפיקים מרוסיה ואוקראינה ועד להקמת הקיבוץ בארץ וכל קורותיו בהמשך השנים. בטרם התיישבו בטוצ'קה, הנקודה שהפכה לימים לאפיקים, הם פעלו כקבוצות עבודה ברחבי הצפון. בהמשך השתתפו גם בבניית הסכר בנהריים. קטעים רבים בספר כתובים באופן משעשע בזכות הכתיבה הרזה והלקונית והצירוף של עניינים שונים שהחיבור ביניהם מפתיע ואינו צפוי, כמו החלבה שלוניה גלר נזכר בה בעת ערבוב המלט. קטעים אחרים מעלים מעט תוגה ומחשבה, אבל בעיקר זהו בעיני עוד ספר שמעורר הערצה לדור הזה שבנה את הארץ מכלום. פטה מורגנה: תחנת הרכבת החדשה של עפולה
"עומסים על הרכבת בלי סוף תבואה, עופות, ירק מאמינים ופלאחים וכל אחד נדחק לתפוס מקום ליד חלון על שק או על ארגז קטר שורק, קרון חורק, אבל הנוף לא זז" קטע משירו של פוצ'ו
הרכבת שימשה לא רק את היהודים, ובמלחמת העצמאות שיתקו כוחות ההגנה את המסילה כדי לעצור את תנועת הלוחמים הערבים שהגיעו באמצעות הרכבת לתגבר את אחיהם. כך הסתיימו שעשועי העלייה וירידה מהרכבת והנסיעות של ילדי העמק לבקר את מכריהם.
דניאל סמבורסקי כתב לחן ומילים לשיר שהוזמן לצורך הפקת סרט תדמית על הארץ בשם "חיים חדשים". הסרט הוקרן בשנת 1935 והוא היה הסרט המדבר הראשון שהופק בארץ, על כן ההזמנה היתה מאוד מחייבת. לאחר שסיים סמבורסקי לכתוב את המילים נמלך בדעתו ופנה לנתן אלתרמן שיכתוב מילים הולמות יותר לשיר, ובאמת, המילים של נתן אלתרמן הפכו אותו לקנוני. בסרטון המצורף נראה סמבורסקי מלמד את חברי גבעת ברנר את השיר החדש: "שיר העמק". הישארו לראות את פיסת ההיסטוריה המדהימה הזאת. קשה לדמיין משרד פרסום שיפיק סרט כזה כיום.
הקו החדש רכבת ישראל השקיעה המון בקו הרכבת החדש. בחניוני ה"חנה וסע" הצמודים לתחנות כבר נשתלו עצים. ברחבת הכניסה לתחנת מגדל העמק – כפר ברוך מצאתי לוח היסטורי מושקע. אוטובוסים יקשרו בין התחנות ליישובים בסביבה. הנסיעה ברכבת בתקופת ההרצה היא בחינם. רק תבואו.
בסוכות יתקיים בעפולה פסטיבל לציורי מדרכות. ימים ד'-ה' (19-20/10/16) בין השעות 18:00-22:0 במוזיאון העמק ביפעת – אירועי אדם ועמלו בהפקת קרן שביט שמארחת את מיכל ויטל אשרת בחגיגה של יצירה מקומית המשלבת סדנאות מעצבים לקהל הרחב יחד עם יוצרים. שלושה ימים מלאי עשייה והשראה. מחמישי עד שבת (20-22.10.16) בין השעות 10.00 – 16.99.
אם עברתם אתי את כל הדרך ונשארתם עד כאן – האם אתם מתרגשים כמוני? אשמח לתגובותיכם.
|
רכבת העמק – כמו אגדה על חילזון ענק
השארת תגובה
Facebook Comments