שמתי לב
  • בית
  • מי אני
  • תכנון טיולים
  • המלצות
  • הבלוג
  • בישראל ובעולם
  • לטייל בתחב"צ
  • קשר
  • טיפים
  • בית
  • מי אני
  • תכנון טיולים
  • המלצות
  • הבלוג
  • בישראל ובעולם
  • לטייל בתחב"צ
  • קשר
  • טיפים
שמתי לב
  • בית
  • מי אני
  • תכנון טיולים
  • המלצות
  • הבלוג
  • בישראל ובעולם
  • לטייל בתחב"צ
  • קשר
  • טיפים
  • בית
  • מי אני
  • תכנון טיולים
  • המלצות
  • הבלוג
  • בישראל ובעולם
  • לטייל בתחב"צ
  • קשר
  • טיפים
צפייה בדובים בטבע ברומניה

עיניים קטנות, מסתכלות וחוקרות, מציירות לי את כל העולם, פי רי פי פי…

ראשי רומניה צפייה בדובים בטבע ברומניה

צפייה בדובים בטבע ברומניה

יולי 29, 2019

הרפתקה ביער

הרבה תירס מגדלים ברומניה, לפעמים בשדות רחבי ידיים ולפעמים ברצועות אדמה בשוליים של חלקת שדה. מכמויות התירס האלה אפשר להכין הרבה ממליגה וגם להאכיל דובים. האכלת הדובים נעשית מתוך דאגה לשלומם, ובעיקר בשביל להרחיק אותם מן הערים.

בעשור הקודם תושבים מברשוב היו מדווחים שראו דובים מגיעים לשולי העיר באישון לילה לחטט בפחי האשפה, ופעם אפילו היתה תקרית חמורה כשדוב גדול נכנס לעיר ולא נותרה בררה אלא להרגו. כיום נראה שהדובים אינם מתקרבים לברשוב.

כמות האוכל הניתנת לדובים משמשת כתגבורת קלה בלבד על מנת שלא יהפכו לעצלים ויפסיקו לדאוג לצורכיהם, אבל יש בה מספיק כדי לייצר עניין בעבורם. הם מזהים את קולו של רכב שומר היער הבא להניח את התירס המתוק ומצפים לו. סמוך לנקודות ההאכלה האלה קל לערוך תצפיות על הדובים לפנות ערב, במסגרת סיור מאורגן ומודרך.

תירס ועוד תירס, מחלון הרכבת

ההתארגנות לסיור

היות שטיילתי ברומניה בתחבורה ציבורית ואפשרויות הטיול בדרך זו מוגבלות, חיפשתי סיורים מעניינים להצטרף אליהם בעת שהותי בברשוב. כשמצאתי את המידע על הסיור לצפייה בדובים בטבע התרגשתי. לשמחתי זהו אחד הסיורים היחידים שניתן להירשם אליהם כמטיילים יחידים. רוב הסיורים מותאמים לשני משתתפים ומעלה וטופס ההרשמה אינו מאפשר לרשום משתתף אחד.

לאחר שנרשמתי ושילמתי מקדמה קיבלתי מייל תודה עם מידע נוסף ושאלת הבהרה לגבי דרכי התקשורת לקראת הסיור, למקרה שיהיה צורך בשינוי המועד בעקבות מזג האוויר. גמישות היא יתרון ושהות בת כמה ימים בברשוב מסייעת במקרה של דחייה. המידע הכיל תיאור של אופי הסיור וציון נקודת המפגש. כמו כן התבקשתי לבוא בבגדים כהים ולהימנע משימוש בבושם, שכן לדובים יש חוש ריח חזק.

יום לפני המפגש התחלתי לקבל הודעות ווטסאפ ועדכונים מהמדריכה. תחילה היא חשבה להקדים את שעת המפגש אבל בסופו של דבר יצאנו כמתוכנן ב-16.40. היה עלי להגיע אל נקודת המפגש באוטובוס. החבורה שהתאספה מילאה את כל המושבים בג'יפ ומיד יצאנו אל היער. 

סיור לצפיה בדובים היוצא מברשוב

ברשוב מוקפת יערות, אבל הדובים כיום אינם מתקרבים לעיר

מגיעים ליער

נסענו דרומה מברשוב לאזור שנקרא Piata Mare, לא רחוק ממסלול שבעת הסולמות המפורסם. עצרנו בכניסה ליער וחיכינו לג'יפ של שומר היער. זה היה הזמן להכיר את המשתתפים. למדריכה שלנו קוראים סימונה. בין משתתפי הקבוצה היו זוג פנסיונרים מאוסטרליה וארבעה בני משפחה אחת – הורים עם נער ונערה מאוסטריה. בני הזוג מאוסטרליה עשו בעבר טרק בפלסטין ושמחו מאוד לפגוש אותי כדי לשתף בחוויות.

בינתיים הגיע גם שומר היער עם בני זוג ונער, מוסלמים על פי החיג'אב של אם המשפחה. צירוף מעניין של משתתפים בחבורה שלנו, וכולם מתעניינים בדובים, ומי יודע – אולי גם בפלסטין. איזה מזל שיש נושא אחר להסיח את הדעת. 

שוב עלינו על הג'יפים ונסענו כברת דרך קצרה על דרך עפר בתוך היער. בכניסה אל  הדרך היה מחסום ושלט אזהרה מפני כניסה לתחום מחייתם של הדובים. לשומר היער יש מפתח. המשכנו לנסוע ובנקודה מסוימת עצרנו, ירדנו מהג'יפים וחיכינו ששומר היער ייסע להגיש לדובים את סעודתם.

מתחילים ללכת ביער

זהירות, דובים

עמדנו בלב היער. דובים לא נראו סביבנו אבל עדויות לנוכחותם נמצאו בשפע. הנה עקבה של דוב, אמרה סימונה. על גזע של אחד העצים היא זיהתה שני חריצים  המעידים שדוב צעיר חידד כאן את ציפורניו. זוהי אחת הפעולות הראשונות שעושה דוב צעיר לאחר שהוא מגיח אל אוויר העולם. 

בזמן ההמתנה סימונה שיתפה אותנו בידע ככל שהספיקה. בין מדינות אירופה רומניה הצליחה לשמור על אוכלוסיית הדובים שלה יותר מכולן. כבר בימיו של הרודן צ'אושסקו נאסר על ציד הדובים. גם כיום החוק מחמיר עם מי שפוגע בדובים ולכן הוא נשמר.

לדובים ברומניה יש חיים טובים ועל פי דבריה של סימונה האוכלוסייה שלהם גדלה. הדובים חיים בכל רחבי הרי הקרפטים. ביערות סביב ברשוב חיים על פי ההערכות למעלה ממאה דובים, וברומניה כולה כ-700. 

סימונה הדגישה שברומניה יש ללכת רק בשבילי המטיילים המוכרים. במקומות שמטיילים אינם אמורים להיכנס אליהם יש מחסום ושלטי אזהרה כפי שראינו בכניסה לדרך שלנו. ובכל זאת, כשמטיילים ברגל במסלולים פחות המוניים כדאי להיות חשדניים ולהפעיל שיקול דעת. למדתי את זה היטב מניסיוני, ועל החוויה שעברתי סיפרתי כאן.

רואים שני חריצים בגזע העץ במרכז התמונה?

מסיבת זלילה

שומר היער חזר. הוא הוציא מהרכב את נשקו וכולנו הלכנו אחריו. לאחר כברת דרך קצרה נכנסנו לשביל צר. באופן טבעי הסתדרנו בטור כששומר היער ראשון וסימונה האמיצה אחרונה בקצה הטור. הדרך התקדמה במעלה היער. 

זו היתה עלייה מתונה וההליכה לא קשה, ובכל זאת התאמצתי להיצמד לנערה האוסטרית שהלכה בקלילות לפני ומצאתי את עצמי מתנשפת קלות כדי לא לפשל. קשה לי לאמוד את המרחק שהלכנו, כנראה מאות מטרים ספורים. ההליכה הזאת בדממה בטור ביער הזכירה לי פעולות של א"ש לילה בתנועת הנוער.

הגענו לבקתה המשמשת כמחסה. בדמיון שלי היה שנגיע אליה ונמתין בסבלנות שיגיעו דובים. בהסברים שניתנו לקראת הסיור הובהר שאין הבטחה שנראה דובים, אבל עוד לפני שנכנסנו נוכחתי שהדובים כבר התכנסו למסיבת זלילה של תירס והם שוהים בקרחת היער שלרגלי הבקתה.

בקרחת היער

הדוב שכל הדובות אוהבות

האוכל מוגש לדובים בשקעים בתוך גזעי העצים שרואים בתמונה. רוב זמן שהותנו בבקתה הם היו עסוקים באכילה והסיטואציה היתה די סטטית, אבל היה מעניין לראות את הדובים הצעירים יותר שאינם מעזים להתחרות עם הגדולים ומלחכים עשב מסביב. היה מעניין לראות את הדינמיקה בין הזכרים החזקים והגדולים שלאחר זמן מה החלו להשמיע נהמות זה מול זה כדי להבהיר את גבולותיהם. מעולם לא שמעתי לפני כן נהמה של דוב.

סימונה זיהתה חלק מהדובים. הם מוכרים לה מתצפיותיה הרבות ביער. היא הסבירה שהאמהות שומרות על הגורים הרחק מהזכרים החזקים ולכן לא תמיד הן מביאות אותם לקרחת היער. דובים אינם חיים במשפחות והדובים הזכרים כלל אינם מכירים את הצאצאים שלהם. 

אתם רואים את הדוב עם הכתם הלבן בצוואר? היא שאלה. הוא ג'נטלמן וכל הדובות אוהבות אותו. והנה הדובה הבלונדינית שאיבדה את הגור שלה. כנראה אחד הזכרים פגע בו. בתמונה למטה רואים אותה באמצע עם הפנים קדימה. כמה רגעים לאחר מכן היא התמקמה ליד הגזע שבתמונה ורבצה שם ללא תנועה עד לסוף הביקור שלנו במקום.

חיים של דוב

פרט נוסף מעניין שזכור לי הוא שהדובים הצעירים יוצאים כיום לעצמאות מוקדם מבעבר. לא יודעים מה הסיבה וחושבים שאולי זה בגלל שהחורפים מתקצרים ונעשים קלים יותר. בחורף הדובים מפחיתים מפעילותם באופן כמעט טוטלי אבל הם אינם ישנים כל הזמן כפי שנהוג לחשוב. כבר בסוף הקיץ הם מגבירים את כמויות האוכל שהם מכניסים לגופם כדי להכין את עצמם לחורף. סימונה אומרת שבסיורים בסוף אוגוסט ובספטמבר הדובים נראים שמנים במיוחד.

היה משעשע לראות את הדובים זוחלים מתחת לגזע העץ המונח כשחלקו באוויר או מטפסים עליו. כשהם זוחלים הם נתקעים מעט מתחת לגזע וצריכים לדחוק את גופם קדימה ממש כמו פּוּ, וכשהם מטפסים הם משתטחים על הגזע בצורה מצחיקה. הנערה שישבה לידי התפקעה מצחוק מכל תנועה משעשעת. אני חושבת שהסיור הזה עשוי להיות מאוד חווייתי למשפחות עם בני נוער שאוהבים בעלי חיים.

המחיר – 45 €  למשתתף.

למשפחה זה לא זול, אבל כמה פעמים אנו קונים כרטיס להופעה יקרה או לאטרקציה יקרה בטיול? 

להיות אורחים בטבע

בעת הישיבה בבקתה חלון הזכוכית הגדול חצץ בינינו לבין הדובים וראינו אותם ממרחק של כמה עשרות מטרים. ובכל זאת אנו היינו בבית שלהם. אנו אלה שהיו סגורים והם היו חופשיים וזה הבדל גדול מביקור בגן חיות. גם מספר הדובים שראינו היה רב. ספרנו 13 דובים. סימונה סיפרה שבאחד ממחסות היער היא ראתה פעם קרוב לארבעים דובים. 

אחרי כשעה של שהות בבקתה שומר היער אמר שצריך לצאת כי עומד לרדת גשם. יצאנו בשקט. הפעם סימונה הובילה ושומר היער הלך בקצה הטור כדי להיות חוצץ בינינו לבין הדובים. שרוך בנעל שלי נפתח ועצרתי לקשור במהירות. 

הדובים במרחק לא רב מאיתנו ואנחנו הולכים בשטח הפתוח, אבל ידעתי שסימונה ושומר היער מאוד מנוסים ואין צורך לדאוג. כשהתחלנו להתרחק מהבקתה שומר היער הבחין בדוב ושרק לו כדי להרחיקו. הפניתי את הראש וראיתי אותו. הוא לא עשה סימני תקיפה והחל להתרחק. הנשק נשלף רק במקרי חירום.

יערות עד קצה האופק

איפה רואים דובים ברומניה – כל האפשרויות זו מול זו

אפשרות זמינה וקלה יותר לראות דובים היא במקלט הדובים ליד זרנשטי (Zarnesti). המקלט הוא שטח סגור ביער שבו מטפלים בדובים שעברו בעבר התעללות ואינם רגילים לדאוג בעצמם לצורכיהם. הסיור שם מאוד חינוכי ומלמד על פי מה ששמעתי. אני חושבת שיש בזה ערך רב. אם אגיע פעם שוב לאזור אנסה להצטרף לסיור במקלט.

כמו כן, יש הרבה עדויות של מטיילים ברומניה על מפגשים ספונטניים עם דובים. קראתי דיווחים על מפגשים עם דב בקרבת סינאיה ובאגם סט אנה. המקום שעליו יש עדויות רבות במיוחד הוא הירידה מכביש טרנספגרשן לכיוון אגם וידרארו, ששם ללא ספק יש מטיילים שמאכילים אותם, אחרת אין הסבר מדוע הם יוצאים מהיער ונעמדים בקרבת המכוניות החולפות. חשוב לדעת שאין לצאת מהמכונית במקרה כזה כי דב הוא חיית בר שעלולה לתקוף כשהיא מרגישה מאוימת. גם השלכת לחם או מזון אחר לכיוון הדוב אסורה בתכלית האיסור. אין להאכיל דובים.

המפגש הספונטני מרגש אך הוא אינו שווה ערך לסיור מודרך, ביער או במקלט הדובים, שבו לומדים הרבה על חיי הדובים ויש הזדמנות להתבונן בהם זמן ממושך ולעקוב אחריהם.

אם מישהו מהקוראים ומהמטיילים ברומניה יודע על מקום נוסף שבו אפשר לצפות בדובים בצורה מסודרת – אשמח לשמוע ולעדכן את הפוסט.

מסלול הליכה ביער בשולי ברשוב

עוד לא השתכנעתם?

הנה סרטון של חברת Romanian Friend, החברה שאתה יצאתי לסיור.

לא קל לחיות עם דובים

ביום האחרון לשהותי ברומניה ביקרתי בכפר ראשינר הסמוך לסיביו. כבר סיפרתי באחד הפוסטים שבעת היציאה מהכפר האוטובוס שבו נסעתי נתקע מאחורי משאית זבל. התפלאתי שאוספים את הזבל בשעה 17.00 ולא בשעת בוקר מוקדמת כמקובל אצלנו. הכפר ראשינר יושב לרגלי רכס מיועד, ומחשבה נוספת הביאה אותי לתובנה שאולי זה נועד למנוע הגעה של דובים אל פחי האשפה בלילה. 

אני חושבת שהחיים ברומניה בצד הדובים לא תמיד קלים לתושבים. האיזון בין האדם לדוב עדין מאוד. בפוסט שכתבה גילי מצא היא מציינת שרבים ברומניה שונאים את הדובים כי הם מפחידים ונוכחותם מטילה מגבלות על האוכלוסייה. אני לא מכירה את הצד הזה אבל הוא נשמע לי הגיוני.

דמיינו מה היה קורה אם היתה עוברת שמועה בישראל על דוב אחד ויחיד המסתובב ביער בן שמן – איזו מהומה היתה קמה מיד. בסיור free walking tour בברשוב, שבו השתתפתי, מישהו שאל על סוגיית הדובים, והמדריך אמר שהיא עולה הרבה בתקשורת ומייצרת שיח סוער.

ריכוז מידע

הקישורים החשובים ביותר:

הסיור שבו השתתפתי לצפייה בדובים במקום מחייתם הטבעי של חברת Romanian Friend. יש חברות נוספות שמציעות סיור כזה אבל עם החברה הזאת יצאתי והתרשמתי מהאמינות ומהרצינות.

מקלט הדובים ליד זרנשטי

דובי-לנד בטרנסילבניה, מתוך לטייל עם גילי של גילי מצא

אני מזמינה אותך להירשם למועדון החברים של שמתי לב ולהיות תמיד בעניינים.

הקירות בטרנסילבניה מדברים גרמנית

לקריאה »

הרפתקה ברומניה (חלק ב) – נביחות כלבים וקרקור תרנגולות

לקריאה »

הרפתקה ברומניה (חלק א) – יערות, דובים וברשוב אחת

לקריאה »

Facebook Comments

« הקודם
הבא »
10 תגובות
  1. Lian יולי 30, 2019 בשעה 4:35 pm הגב

    תודה סיוה על פוסט מעניין. ידעתי שיש דובים באיזור, אך לא הרבה מעבר לכך. שמחתי לגלות שהסיורים וההאכלה נעשים תוך שמירה על הדובים וחייהם בטבע.
    חייכתי לעצמי ואפילו צחקתי קצת כשכתבת על סוגיית המחיר, אני בהחלט מסכימה איתך, במיוחד אם מדובר במשהו שמעניין אותנו.
    ועוד כמה מילים לסיום, אני קוראת את החוויות שלך מטיול בתחבורה ציבורית ברומניה, וזה כמו לקרוא את הטיול שאני לא עשיתי בסוף…
    אם יום אחד יזדמן לי לממש אותו, יהיה לי כבר את כל המידע הנחוץ אצלך בבלוג 🙂

    • זיוה יולי 30, 2019 בשעה 5:19 pm הגב

      תודה רבה, ליען, על כל מה שכתבת. לטיול ברומניה התלוותה באמת תחושת ההרפתקה, אבל את גם טיילת ומטיילת בתחבורה ציבורית. הלוואי ואהיה לך לעזר בעתיד 🙂

  2. ינינה יולי 30, 2019 בשעה 5:35 pm הגב

    זיוה, איזו חוויה משגעת! אני מתה על דובים , והדובים שלך מרתקים. בכלל כל החוויה הזאת. אני רוצה גם – פשוט ככה!

    • זיוה יולי 31, 2019 בשעה 3:55 am הגב

      תודה, ינינה. אני זוכרת שסיפרת על תצפית על דובים בקמצ'טקה.

  3. רחל לבון אוגוסט 2, 2019 בשעה 3:47 pm הגב

    זיוה היקרה
    אני שנים רוצה לפגוש כך סתם בטבע ולא יצא לי למעט מפגשון עם דוב ודובה באלסקה ועוד 3 ממרחק
    בפארק דנאלי גם זה באלסקה. אני מחפשת מפגש ממרחק ירידה בדיוק כפי שאת חווית. זו חוויה שאני מחפשת שנים והנה את מצאת מתחת לאף.
    מודה לך מאד שיצרת לי חוויה שכזו.
    רחל לבון

    • זיוה אוגוסט 8, 2019 בשעה 4:14 am הגב

      תודה רבה, רחל. אינסוף לחוויות בעולם. הגשמת לא מעט חלומות. ומי יודע – אולי גם את זה עוד תגשימי 🙂

  4. ניני אטלס אוגוסט 9, 2019 בשעה 6:02 am הגב

    זו לא הפעם הראשונה, שאני קוראת את הרשומה הזו. תענוג להיות שותפה לטיול ולחוות יחד אתך. וקריאה נוספת רק משביחה את השמחה

  5. עודד אוגוסט 15, 2019 בשעה 9:58 am הגב

    שחום זיוה
    תודה רבה . כתיבתך מעניינת ומרתקת.
    שהיתי ליד העיירה Covasna, עיירת מרפא בגז הבוקע ממעבה האדמה. את העיירה נטפים הרים וגבעות מיוערים. בטיול של אחר הצהריים בגבעות המיוערות, נפגשתי עם דב גדול על השביל . כשראה אותי נבהל ומייד ברח למעבה היער בלי להגיד שלום. איפה הנימוס האירופאי המעודן ?

    • זיוה אוגוסט 18, 2019 בשעה 10:28 am הגב

      נהדר. צחקתי. באמת לא מנומס מצדו. תודה, עודד

  6. דינה יוני 28, 2022 בשעה 12:33 pm הגב

    איזה בלוג נהדר! ועם רעיונות מקוריים מחוץ למסלול וכתיבה מעולה!!
    גיליתי אותך לראשונה עכשיו בחיפוש על דובים ברומניה וקראתי בעניין רב את כל מה שכתבת על רומניה (נוסעים עוד כמה ימים).
    אין ספק שמעכשיו הבלוג שלך יהיה קריאת חובה עבורי לפני הטיולים הבאים
    תודה רבה!!!

השארת תגובה

ביטול

הי,

שמי זיוה.

'שמתי לב' החל להיכתב כמעט מעצמו באמצע 2015. כשמטיילים תמיד קורים דברים מעניינים והסיפורים מתגלגלים על הדרך. 

אני עוסקת כיום בתכנון טיולים בהתאמה אישית. אתגר מיוחד שבחרתי להתמודד עמו הוא תכנון טיולים גם למטיילים בתחבורה הציבורית.

כמו כן, אם יש לכם עסק ירוק או סיפור מעניין – אתם מוזמנים לפנות אלי.

עוד עלי קראו כאן.

Facebook
Instagram

עוד יש מפרש לבן באופק

רוצה לברוח אתי קצת אל מקומות רחוקים וקרובים, אל נופים ואל מנגינה של שפה זרה?

הצטרפו אל מועדון הקוראים של שמתי לב 

מה נוכל לעשות ביחד

  • יש לך עסק תיירות ירוק? אפשר לדבר על שיתוף פעולה
  • רוצים יעוץ לטיול הקרוב באירופה? מוזמנים לפנות אלי
  • יש לך שאלה או רעיון לשתף? אני פתוחה לשמוע

052-3741683    ziva.samtilev@gmail.com

על מה אפשר לקרוא פה

  • בית
  • מי אני
  • תכנון טיולים
  • המלצות
  • הבלוג
  • בישראל ובעולם
  • לטייל בתחב"צ
  • קשר
  • טיפים
תפריט
  • בית
  • מי אני
  • תכנון טיולים
  • המלצות
  • הבלוג
  • בישראל ובעולם
  • לטייל בתחב"צ
  • קשר
  • טיפים
בואו לבקר באתר הטיולוגים

כל הזכויות שמורות לזיוה רענן © samti-lev.com

Theme by CLASS - WordPress Themes
גלילה לראש העמוד

הי,
אני שמחה שהגעת לכאן ומזמינה אותך להישאר.

אני כותבת לאנשים:

  • שמחפשים השראה לטיול
  • שמתעניינים בתרבות המקומית
  • שאוהבים לגלות פינות נחבאות

שלום,

אני כותבת על המוכר והפחות מוכר. יש לי גם טיפים, ולפעמים הם לא רעים בכלל. 

שווה להישאר, לא?

ההרשמה כאן. תמיד אפשר גם לבטלה.

דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסט
  • הקטן טקסט
  • גווני אפור
  • ניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכה
  • רקע בהיר
  • הדגשת קישורים
  • פונט קריא
  • איפוס