פינת הטיפ של תחילת השבוע –

איך מלקטים מידע לטיול?

אחד היתרונות של הטיול העצמאי שהוא מאפשר לבחור ולהתאים את התכנית באופן מדויק לרצונות ולצרכים. רוב המטיילים רוצים לראות את האתרים הבולטים בכל יעד, אבל מעבר לכמה אתרים חשובים ניתן לטייל באתרים שאינם גנריים והם יותר על פי טעמנו.
כבר הרבה שנים אני יודעת שאיסוף המידע הוא המשימה הראשונה בהכנת טיול, ולאחר מכן מגיע השלב הכואב של הוויתור על חלק ניכר מהרשימה שאספנו, כי הטיול קצר ולא נצליח לראות הכול. אבל את זה נשאיר לפעם אחרת ועכשיו אנחנו עם הכיף של הגילויים והחלומות.
אסייג שלכל אחד השיטות ואין דרך אחת טובה. ועם הידיעה הזאת נצא לדרך:
 

קריאה באתרי מידע בעברית

לאתר למטייל יש גם מידע שנכתב על ידי מומחים, ויש אתרים כמו "הכל על", "גו טרוול". יש כתבות ישנות ברשת של "מסע אחר" ובשנים האחרונות צצים אתרי מידע אחרים, לפעמים כאלה המתמקדים ביעד מסוים. לא על כל יעד יש מידע עשיר בעברית, וגם כשהמידע מקיף ובעל ערך רב כדאי לזכור שהוא כללי ואינו מכיל את תחומי העניין שלנו או מידע ברזולוציות מעמיקות יותר.
/

ספרים

רבים היום מוותרים על מקור המידע הזה אבל אם אתם נוסעים ליעד שנכתב עליו מדריך טוב זה עוזר מאוד כבסיס להבנת האפשרויות, למרחב ולדברים מעניינים שניתן ללמוד עליו (כן, כולל מורשת, היסטוריה וסיפורים). כותבות טובות ופעילות כיום שמוציאות ספרים טובים הן שלומית יפת ביאליק שכותבת על יעדים באירופה ונטע דגני שכותבת על ארצות הברית.

.

קריאה בבלוגים

יש כיום הרבה פלטפורמות עצמאיות כמו האתר שלי ויש בלוגים באתר למטייל. כדאי לחפש בעברית ובאנגלית. הערך של הבלוגים הוא בכתיבה האישית יותר. היא מאפשרת לנו לחוש אם הטעם שלנו דומה לטעמו של הכותב. אם כן, נאמץ לפחות חלק מהמלצותיו. בלוגרים מספרים לפעמים על מקום מיוחד. בקריאה של סיפור טיול ניתן לחוש את רוח הטיול ולהבין מה אפשר להספיק ביום טיול.

.

קריאה באתרי התיירות המקומיים, באנגלית כמובן

לעולם לא אוותר על אתרי המידע המקומיים כי הם מגיעים לרזולוציות אחרות. יכתבו שם על המוזאון המקומי, על מה שהתחדש בשנים האחרונות ועל אירועים צפויים. אצלי מקור המידע הזה הוא לרוב הראשון, וממניו אני לומדת מה בכלל רואים ביעד שאני נוסעת. יש בהם קטגוריות כגון: discover או what to see ו-what to do.
.

מפות גוגל

שיטוט במפה של גוגל והגדלה של כל משבצת ומשבצת חושפת הרבה אתרים ומקומות מיוחדים, ממסעדה ועד מפל. זה דורש הרבה סינון והצלבת מידע כי הנעיצה בגוגל נעשית על יד חכמת ההמונים. זה מקור מעולה אם זוכרים שחלק מה"מציאות" הן אוצר וחלק שוליות. 
.

קבוצות פייסבוק יעדוכיות על יעד מסוים, הרשתות החברתיות ואתר טריפאדוויזור.

קבוצות פייסבוק המתמקדות ביעד מסוים – לא כולן רציניות אבל יש בינהן גם כאלה שמכילות ידע שלא יסולא בפז.
בטריפאדוויזור ניתן לקבל תמונה מה מכל היעדים שכבר שמעתם עליהם הוא מרכזי ופופולרי ומה שולי, לפי מספר חוות הדעת שיש על כל יעד ויעד. ניתן למצוא שם גם המלצות על בתי מלון ומסעדות. כדאי לזכור שמה ששולי בשביל אחרים עשוי להיות מעניין בשבילכם, ומאידך זו דרך מסוימת של סינון ויש לזה חשיבות. הרי לא נוכל להיות בכל המקומות.
ברשתות חברתיות – פינטרססט ואינסטגרם אפשר למצוא רעיונות. ברשתות האלה הדימויים הויזואליים הם הדומיננטיים. חיפוש על פי שם היעד יציף לרוב את היעדים הפופולריים ביותר אבל אם תחפשו באינסטגרם על פי האשטגים בנושאים שמעניינים אתכם וכך גם במערכת החיפוש של פינטרסט, יתכן שתגלו הפתעות. כשנסעתי ליפן חיפשתי בפינטרסט את הגנים היפים.
.
עוד לא סיימנו. מיד אחרי מקבץ התמונות נגיע לגולת הכותרת.
גן בקו המים בקוסטה בראווה, ספרד
פירגוס, מהכפרים היפים של האי טינוס, יוון
גלריה לאמנות בברגן, נורווגיה

ועכשיו הגענו לגולת הכותרת – הרשימות

כמעט תמיד אשאל את מר גוגל מהם הכפרים היפים באזור. אני שואלת גם את כל השאלות המטופשות והבנאליות כמו מה לא להחמיץ (don't miss, best attractions). אני יודעת שלא תמיד הלא להחמיץ הוא באמת כזה אבל רוצה לזהות את הלהיטים ולהחליט אחר כך בעצמי מה חשוב לי ומה פחות. אני שואלת גם על hidden gems, על secret sites ועל Off the beaten path. לפעמים מקבלת את התוצאות הכי בנאליות ובכל זאת מתה על השטות הזאת.
.

הרשימות הספציפיות

כאן נמצא הכיף האמתי ולדעתי גם פוטנציאל די גדול. הרעיון הוא לשאול את מר גוגל על אתרים בתחומים מאוד מסוימים. למעשה, כאן נמצאת גם ההתאמה האישית לרצונות המדויקים שלנו.
 
למשל, באנגליה ובצרפת אשאל על גנים באזור המבוקש.
 
בעמק הלואר ובמחוז דורדון בצרפת (גם סביב קרקסון בצרפת) אשאל על טירות (ולפעמים על מבצרים).
 
בדרום צרפת, בחבל הארדנים בבלגיה, בסלובניה (וההיגיון אומר שגם בצפון ספרד אבל פחות מכירה) אשאל על מערות. לאחרונה למדתי שגם בפיק דיסטריקט באנגליה כדאי לשאול על מערות ועל caverns (ובכלל לאנגלים יש שפע של מילים ומונחים לתאר את הטבע הצנוע שלהם).
 
בנורווגיה אשאל על הדרכים הלאומיות.
 
יש יעדים שבהם אשאל על האיים היפים. בין יעדי האיים נמנה את יוון, את קרואטיה, את כל הסקנדינביות וגם את סקוטלנד. גם בהולנד, בגרמניה, באיטליה ובאנגליה ניתן לטייל באיים אבל הם לא רבים כל כך במספר.
 
מדינות רבות כגון הולנד, כל הסקנדינביות, ובמקום הבא גם צרפת ואנגליה (ואגב גם יפן ובטח ארה"ב) מצטיינות במוזאונים פתוחים, וכשטיילתי בנורווגיה גיליתי שלכל פיורד יש את המוזאון הפתוח שלו. הם קטנים יותר מהגדולים שבאוסלו ובלילהמר ועדיין שווה בעיני לדגום.
 
יש יעדים שבהם אשאל על אמנות רחוב ועל פסטיבלים של אמנות רחוב.
 
באזורי יין אשאל על wineries
 
בפורטוגל גיליתי לאחרונה את מסלולי גלריות העץ שמפתחים שם בטבע כדי להנגיש אותו אז אני מנסה להציף את כל מסלולי ה-passadico, כך הם נקראים, ויש חדשים כל הזמן.

בברצלוניה וברחבי קטלוניה נחפש אתרים הקשורים למורשת של גאודי או של המודרניזם. בקוסטה בראווה נחפש את המקומות שבהם סלוודור אלי פעל. בדרום בוואריה נחפש את הארמונות של לודוויג המשוגע ובאוסטריה אפשר להתחקות אחר המלכה סיסי.

 
ביעדי האלפים נחפש את הקניונים (קניוני הטבע) – gorges או klamms
 
גם בדרום צרפת נחפש את הקניונים האדירים כמו הוורדון. (gorges) לא תאמינו כמה יש. הייתי כבר בכמה ויש כאלה שטרם הייתי בהם.
 
בהרבה מיעדי האלפים יש מסלולי נושא לילדים ומגרשי משחקים ייחודיים בתחנות הרכבל העליונות. לא תמיד זה עולה בחיפושים הראשוניים. יש אינסוף רכבלים ולהתחיל לחטט בכל אתרי הרכבלים זה קשה. אז כדאי לערוך חיפושים כגון: dolomites with kids או אפילו שם ספציפי של עמק אלפיני מסוים + with kids

כשהבת שלי עוד טיילה אתנו אהבתי לחפש את מסלולי האופניים המשפחתיים במילים: family cycling trails. יש שאוהבים מסלולים עם יותר אדרנלין. ואם כבר מדובר באדרנלין – זו כבר קטגוריה בפני עצמה (adrenalin או  outdoor) עם תתי קטגוריות רבים.

 
במדינות רבות כדאי לחפש את השווקים המומלצים. מומלץ במיוחד חיפוש לפי ימים: market days
 
כשכתבתי בקבוצת הפייסבוק טיולים בראש טוב (מוזמנים לקבוצה) על הנושא הזה, מישהי כתבה שהיא מחפשת תמיד חנויות ספרים מיוחדות. בקיצור, זה אינסופי וזו הדרך באמת להתאים את הטיול לכם.
.
בתמונות: שווקים שונים ברחבי אירופה
שוק קמפו דה פיורי ברומא
שוק הפרחים בלונדון
שוק עבודות יד בבוואריה