האיש שהלך על המים ולימד דייגים לדוג אנשים
בשבת לוהטת של חודש מאי יצאתי ליום טיול באזור הכנרת בעקבות סיפורו של ישוע הנוצרי, הקרוי בפינו בקיצור ישו. חמסין וכנסיות – זה שילוב שאינו מבשר טובות. אז מה בכל זאת יש שם ששווה את המאמץ הזה?
במשבצת קטנה למדי בצפון מערב הכנרת יש ריכוז בלתי רגיל של אתרים ובהם גנים מטופחים, מזרקות ציוריות, אדריכלות אירופאית, אבני בזלת מקומית הנותנות טאץ' מקומי, שרידים ארכאולוגיים מרשימים וכנרת תכולה המציצה מכל מקום.
את הפנינים האדריכליות האלה מאיישים אנשים מאירופה המשרתים כאן בקודש, מעין רועים ללא צאן המתחזקים נכסי תרבות ומורשת נטולי קהילות. בימים רגילים הם מנהלים צבאות של תיירים ואילו השנה נותרו הבועות האלה הנטועות בנוף שלנו ריקות ושוממות. התמהיל הזה הוא אחד הסיפורים של הארץ שלנו.
הג'ינג'י מנצרת
הצטרפתי השנה אל סדרת סיורים העוסקת בסיפורו של ישוע ובמקומות שבהם הוא חי ופעל. הגה את סדרת הטיולים הזאת עפר דרורי, מורה דרך ותיק שהוביל במשך שנים קבוצות של צליינים בארץ.
הרעיון של עפר הוא להנגיש לנו, הקהל הישראלי, את סיפורו של ישוע, את הרקע לצמיחתו, את האמונות שהתפתחו בעקבותיו ואת מה שחווים הצליינים המבקרים בארץ. מן הסתם, ההיכרות הזאת עשויה לעזור לנו גם בעת טיולנו בחו"ל ולהרחיב את ההבנה למה שאנו רואים.
יש לנו אוצר כאן בארץ שאמנם אינו חלק מהמורשת, מהאמונה ומההוויה שלנו, אך הוא חלק מרכזי בחייהם של רבים בעולם והוא נולד מתוך התרבות היהודית. מנקודת מבט היסטורית, אפשר לראות את צמיחתה של הדת החדשה הזאת, הנצרות, על רקע של משבר בעולם היהודי באותם ימים.
למתעניינים
כמה מילים על הסדרה:
הסיור הראשון, שלצערי הפסדתי, התקיים כמתבקש בסוף דצמבר בנצרת, ולאחריו חל נתק ארוך ברצף בגלל הסגר הארוך. לאחר מכן ביקרנו בכנסיית הביקור בעין כרם והמשכנו להרודיון, בעיקר כדי להבין את הרקע לתקופה. באותו סיור שהיה ארוך במיוחד בשל הצורך להדביק פערים היינו גם באתר ההטבלה קאסר אל יהוד ובמנזר סט ג'רסימוס (דיר חג'לה) הסמוך.
במאי החלו להיפתח הכנסיות שהיו סגורות בתקופת הקורונה, ולפיכך יצאנו אל הכנרת. הסיורים הבאים ייקחו אותנו אל הכנסיות בתבור ובכפר כנא ואל ביקורים בירושלים בעקבות אירועי השבוע האחרון בחייו של ישוע.
עפר הוא מדריך עם הרבה ידע והסיורים שהוא מוביל מתנהלים בנחת ומתוך רגישות למטיילים. גם החבורה הקטנה המשתנה מעט מסיור לסיור מאוד נעימה, והכל מתנהל בנחת ובאווירה טובה. עפר מנהל את ענייניו אך ורק באמצעות רשימות תפוצה של מכרים ומפה לאוזן. אם יש לכם עניין להצטרף לסיורים הבאים או שיש לכם חבורה קטנה שמעוניינת בסדרת טיולים שכזאת – צרו אתו קשר.
עפר דרורי – 052-831-2744
.
לביקור עצמאי בכנסיות בדקו היטב את שעות הפתיחה. היות שתיירות החוץ טרם התחדשה, חלק מהכנסיות עדיין לא נפתחו או שהן פותחות את שעריהן לשעות מצומצמות בלבד.
ים הגליל
ישוע הגיע לאזור של צפון הכנרת לאחר שנשא דרשה בבית הכנסת בנצרת, קומם עליו את המתפללים וברח מפניהם. הוא הגיע לאזור של צפון הכנרת, "ים הגליל" על פי הברית החדשה, ופגש את דייגי האזור ובניהם את שמעון (לימים פטרוס הקדוש), אחיו אנדראס, יעקב בן זבדי ואחיו יוחנן.
הוא אמר להם שיהפוך אותם מדייגים של דגים לדייגים של אנשים, הסתובב אתם בין בתי הכנסת באזור, סייע לאנשים במצוקה וחולל נסים.
אני מספרת כאן על האירועים והמקומות בקצרה בשביל לתת הקשר לאתרים ולעורר עניין ראשוני.
הכנסיות בטבחה
שם האתר הוא למעשה עין שבע, על שם שבעת המעיינות המצויים באזור. טבחה הוא גלגול מאוחר של השם, ומקורו ככל הנראה משם המספר "שבע". יש במקום שתי כנסיות, ובאופן שהפתיע אותי שתיהן קתוליות. הן נבדלות זו מזו בסיפור שהן מציינות ובנקודת הזמן השונה שהן מתייחסות אליו.
כנסיית הלחם והדגים
הכנסייה מנציחה את הנס שבו הזין ישוע 5,000 אנשים בחמישה כיכרות לחם ושני דגים. הכנסייה חדשה למדי, מ-1982, אך היא מתחקה אחר התוואי של כנסייה עתיקה שהיתה במקום.
אחד הדברים המרשימים בה הוא הפסיפס המכסה את כל החלל הפנימי ומשלב בין השרידים העתיקים לבין ההשלמות המאוחרות. פרט לכך יש לה חצר נעימה מוצלת, המובילה אל הכנסייה. במרכזה – עץ זית וברכת מים המתמלאת ממזרקה ובה שבעה דגים על שם שבעת המעיינות של עין שבע. זו הכנסייה שעברה פיגוע של שרפה ב-2015 ושוקמה לאחר מכן.
כנסיית הלחם והדגים 04-6678-140
הכתרת האפיפיור הראשון
במרחק לא רב, קרוב לקו המים, נמצאת "כנסיית בכורת פטרוס". הכנסייה הזאת מציינת אירוע מאוחר יותר בציר חייו של ישוע. לאחר שנות פעילותו בכנרת הלך ישוע לירושלים, נצלב, נקבר ועלה מן המתים.
הוא חזר לכנרת ונגלה כאן לשבעה מהשליחים. במקום הזה הוא הכתיר את שמעון הדייג אשר נודע כפטרוס להיות ממשיכו, ורק אז, לאחר שהבטיח את עתיד תורתו, עלה אל השמים. לפיכך פטרוס נחשב לאפיפיור הראשון.
בכנסייה הזאת לא זכינו לבקר. היא היתה סגורה בעת בואנו. מהצצה פנימה נראה שהיא שוכנת בתוך גן ירוק ומוצל על שפת הכנרת.
כנסיית בכורת פטרוס 04-672-4767
הר האושר
לפי המסופר בספר הבשורה על פי מתי, נשא ישוע דרשה על הר בגליל בפני מאמיניו. שמונה משפטים בדרשה נפתחים במילה "אשרי":
אַשְׁרֵי עֲנִיֵּי הָרוּחַ, כִּי לָהֶם מַלְכוּת הַשָּׁמַיִם. אַשְׁרֵי הָאֲבֵלִים… אַשְׁרֵי הָעֲנָוִים… אַשְׁרֵי הָרְעֵבִים וְהַצְּמֵאִים לְצֶדֶק…
אם לדייק לרוח הדרשה היה נכון יותר לקרוא להר "הר האשרי".
מעמד הדרשה מזכיר במשהו את מעמד הר סיני, ואכן דרשת ההר נחשבת למכוננת ולנקודת מפתח המעצבת את הערכים של הדת החדשה.
הכנסייה נבנתה כמבנה מתומן בעקבות שמונת ה"אשרי". בכל צלע משובץ חלון בגובה העיניים שדרכו מציץ הנוף. הכיפה הפנימית מוזהבת ובמרכזה משובץ עיגול בצבע כחול. השילוב הזה מהווה היפוך לאופן שבו אנו תופסים את הנוף: שמים כחולים ושמש זהובה במרכז. אחת הפרשנויות אומרת שאחרי דרשת ההר העולם אינו כשהיה קודם לכן, והיפוך הצבעים הוא ביטוי לרעיון הזה.
את הכנסייה המרשימה תכנן האדריכל אנטוניו ברלוצי שפעל בארץ בשנות המנדט הבריטי ותכנן כאן כנסיות ומבנים רבים, למשל את הכנסייה בהר תבור ואת כנסיית גת שמנים בירושלים. הכנסייה טובלת בגן מטופח, ובמתחם הגדול יש גם מבנים המשמשים כאכסניה לצליינים ובית ספר לכמרים.
כנסיית הר האושר 04-672-6712
שעות הפתיחה רוב ימות השנה, פרט לימים מיוחדים בלוח המועדים הנוצרי:
8:00 – 11:45 ; 14:00 – 16:45
כפר נחום
גם בכפר נחום יש שתי כנסיות. אחת היא יוונית אורתודוקסית ואחת קתולית. האתרים שונים זה מזה בתכלית השינוי ושניהם מרשימים מאוד.
כנסיית שנים עשר השליחים (יוונית אורתודוקסית)
לכנסייה יש שתים עשרה כיפות אדומות ציוריות המייצגות את שנים עשר השליחים. הכנסייה נבנתה בתקופת המנדט הבריטי אך לאחר מלחמת העצמאות היא נותרה בשטח המפורז שבין ישראל לסוריה ונזנחה. לאחר מלחמת ששת הימים הגיעה לארץ נזירה ממקדוניה ביחד עם בנה שאותו הביאה לעולם בטרם הפכה לנזירה.
השניים שיפצו וחידשו את המקום, והבן חי כאן עד היום וממשיך לטפח את הכנסייה ואת סביבתה ללא הרף. שמו של הנזיר, אירי נרכוס, נודע כבר בפי כל מדריכי הטיולים ואף המטיילים העצמאיים. כתבה עליו באופן משעשע חברתי מלי אברמוביץ'. ממליצה לכם לקרוא על שיחותיה עם שליח האלוהים בפוסט שכתבה על סובב כנרת.
מיטב אמני הבלקן הוזמנו לקשט את הכנסייה והיא מעוטרת מבפנים בציורים ובגילופי עץ. החצר המקיפה את הכנסייה היא גן פורח שבו משוטטים טווסים הצורחים כמו שרק הם יודעים. אירי נרכוס בהחלט פונה גם אל הקהל הישראלי בכך שהוא מאפשר לערוך במקום פיקניקים, והרציף המקורה שבנה אל תוך מי הכנרת ובו שולחן ארוך לרשות המבקרים הוא אחד המקומות היפים והרומנטיים שהייתי בהם לאחרונה.
כפר נחום העתיקה וכנסיית בית פטרוס – לראות ולא להאמין
אחרי הפיקניק והביקור בכנסייה הציורית חשבתי מה כבר יכול להפתיע עכשיו? אבל מתחם הכנסייה הקתולית בכפר נחום הוא הפתעה ענקית. ראשית, זהו גם האתר של היישוב העתיק כפר נחום, ושטח החפירות הארכאולוגיות גדול ומרשים. במרכזו נמצאים שרידי בית הכנסת של ההתיישבות היהודית העתיקה הזאת. האבן הלבנה שממנה נבנה בית הכנסת הובאה מרחוק שכן האבן המקומית היא הבזלת השחורה, והדבר ממחיש את עושרו של המקום.
בצד האתר הארכאולוגי רחב הממדים נמצא מבנה כנסייה דמוי חללית מהחלל החיצון. המבנה המודרני הזה יושב מעל שרידים ארכאולוגיים אשר מזוהים עם בית קרובי משפחתו של שמעון הדייג, הלוא הוא פטרוס הקדוש. זוכרים את ההוא שהיה לאפיפיור הראשון והוכתר כאן על שפת הכנרת?
החללית בנויה על עמודים כך שניתן יהיה לראות את שרידי הבית. רצפת הכנסייה שקופה כדי שהמבקרים בה יוכלו להביט למטה ולדמיין כיצד חיו כאן קרובי משפחתו של הדייג המיוחס.
האבנים העתיקות, קנה המידה של האתר, בית הכנסת העתיק באבניו הלבנות הניצב אל מול החללית המשונה המודרנית – זהו תמהיל מפתיע שמאוד הרשים אותי. צריך לראות כדי להאמין.
מגדלא
מכאן והלאה הפוסט עוסק באתר מגדלא שלרגלי המושבה מגדל. שווה להתגבר על כל הפרטים והמידע כי יש בסוף פאנץ' ליין.
יש כאן אתר ארכאולוגי המייצג תגליות חשובות ליהודים ולנוצרים. בעבר נמצאו כאן שרידים של כנסייה ומבני ציבור מהתקופה הרומית ביזנטית.
דרך כאן הגיע ככל הנראה ישוע לראשונה אל אזור הכנרת. הוא פגש כאן את מרים המגדלית, הלוא היא מריה מגדלנה, אשה בעלת עבר מפוקפק שאותה הוא ריפא מן השדים והיא הלכה אחריו, טיפלה בגופתו לאחר שהורד מן הצלב ואף חזתה ביציאתו מן הקבר.
ההפתעה הגדולה בעבורנו היא שב-2009, לקראת בנייתו של מלון מגדלא החדש, נערכו כאן חפירות הצלה שבהן התגלה בית כנסת קדום מן המאה הראשונה לספירה. מדוע זו תגלית כל כך גדולה? משום שבית הכנסת הזה היה קיים עוד לפני חורבן בית המקדש. בשנים שחלפו מאז התגלו ברחבי הארץ, ואפילו בירושלים סמוך לבית המקדש, ממצאים נוספים המעדים על קיומם של בתי כנסת בעת ההיא. הדבר משנה לחלוטין את התפיסה שרווחה עד לאחרונה, האומרת שבתי כנסת הם החלופה שהתפתחה ביהדות רק אחרי חורבן הבית.
יהודים, נוצרים, העצמה נשית ומסרים בני זמננו
במקביל לגילויי המדהים של בית הכנסת, הונחה באותה תקופה אבן הפינה להקמתו של מרכז נוצרי חשוב הכולל גם כנסייה. המרכז החדיש נקרא דוק אין אלטום. ביקור במקום הוא דבר מרתק.
בקומה הראשונה יש אולם התכנסות המדמה את בית הכנסת העתיק במידותיו המדויקות. על קיר באולם הזה נראה ציור מודרני ובו אנשים בסנדלים האופייניות לתקופה ובטליתות, לציין את העובדה שישוע וחסידיו היו יהודים.
הקומה שמעל היא המרחב הגדול והעיקרי של המרכז הזה. הוא נתמך על ידי עמודים שעליהם חקוקים שמות נשים חשובות בנצרות והוא תוכנן כמקום להעצמה נשית.
התאמה לרחשי הלב של הציבור
הפוסט הזה כבר מתארך. תוכלו לקרוא עוד על המרכז החדיש בפוסט שכתבה איריס סביניק אשר ביקרה כאן. רק אספר שהאב אימון קלי אשר קיבל את פנינו סיפר שזהו מקום שמרגש רבים. כששואלים אותו מה הוא עושה בישראל, הוא אומר שהוא מנהל תחרות עור ברווז. המקום הזה עושה עור ברווז הן ליהודים והן לנוצרים, כל קהל וסיבותיו.
אני מתפעלת מן היכולת של הנצרות לקחת את התכנים העתיקים ולכוון אותם אל מסרים חדשים ואפנתיים הפונים לקהל הרחב בן זמננו. אולי זה מה שהפך את הנצרות לדת שפניה החוצה בשונה מהדת היהודית המסוגרת. אני לא שוכחת את האינקוויזיציה, את העלילות האנטישמיות ואת התקופות החשוכות בתולדות הכנסייה, אבל במבט רחב ככה נדמה לי. בכל אופן הביקור כאן מלא בהפתעות, אבל חשוב לבקר עם הדרכה.
על אפשרויות הביקור באתר הארכאולוגי ובמרכז הרוחני דוק אין אלטום קראו באתר של המלון מגדלא
לייב ברשתות החברתיות
האב אימון קלי שקיבל אותנו ברצון ובסיפורים עם הומור התנצל שעליו לקצר כי בדיוק מתקיים שידור ישיר באחת הקפלות של המבנה. דקות אחר כך ראינו אותו נכנס לאולפן השידורים בגלימה לבנה.
איזה שידור ישיר ולמי הוא משודר? בהיעדר צליינים יוצאים מהמקום הזה שידורים לקהל המאמינים ברחבי העולם בלייב בפייסבוק ובאינסטגרם. שוב אני מתפעלת מהיכולת של אנשי דת להיות מעודכנים ורלוונטיים יותר ממני. איזה כח הישרדות.
כשישבנו שעה קלה קודם לכן באולם המדמה את חלל בית הכנסת התפעלנו מהמבנה החדיש, אך הדבר הראשון שאמר לנו האב הרחום הוא שאין כעת כסף להפעיל מזגן. כבר קרוב לשנה וחצי לא מגיעים צליינים לארץ ובהיעדרם גם הקופה מתרוקנת.
ההתאוששות מהקורונה בישראל הביאה תקווה להתחדשות התיירות, והמהומות האחרונות שהתחוללו כאן הרחיקו שוב את התקווה. נקווה להמשך השקט ושהמוני המאמינים ישובו לארצנו. ממליצה בחום לטייל במסלול של הצליינים בארץ או בקטעים ממנו עם הדרכה טובה ולחוות עולם גדול שפחות מוכר לנו.
הנה שוב מס הטלפון של עפר דרורי – 052-831-2744
אתרים נוספים באזור הקשורים ליהדות ולנצרות
אתרים הקשורים לנצרות
גן לאומי כורסי, שבו על פי המסורת הנוצרית אירע נס החזירים
דומוס גלילאה שאף הוא אתר מודרני מרתק, מרכז ללימוד כמרים
תל בית ציידא אשר בתחום פארק הירדן המזוהה בנצרות כמקום לידתם של כמה מן השליחים
אתרים הקשורים ליהדות
שנמשיך ביחד? אני מזמינה
מרתק זיוה. טיילתי ללא הדרכה גם במגדלא וגם בחלק מהכנסיות שתארת. את הרקע התאורטי השלמתי לבד אבל יש פערים שרק הדרכה טובה יכולה למלא. נהניתי לקרוא , התמונות יפות ותודה על ההפניה לפוסט שלי.
אני שמחה שיכולתי להשלים לך כמה פרטים 🙂
איזה פוסט מרתק. היתי בחלק מהמקומות ב -1/1/19 וגם כתבתי על זה קצת אבל את עשית פה עבודת עומק רצינית. מאוד מעניינת הסדרה שבה השתתפת. הייתי שוקלת ברצינות להשתתף בדבר כזה כי לי עצמי יש לא מעט "חורים" בהשכלה בתחום של ישו והנצרות ובתור חובבת אמנות מאוד חשוב להכיר היטב את הסיפור הנוצרי.
זו בהחלט סיבה. אכן חשוב לאנשים העוסקים באמנות. תודה על המשוב החם 🙂