בועות קטנות של חן וחסד
זה קצת מפתיע. הארץ שלנו אינה משופעת בהם, אם מהיעדר מסורת ואם בשל האקלים היבש. שניים מהגנים שאציג בפוסט הם קטנים אך יפים מאוד – בועות קטנות שלוקחות את המבקר לרגע קט אל עולם אחר. הגן הנוסף גדול אך משתלב בעדינות בטבע.
.
הגן הבוטני במכללת אורנים
הגעתי אל הגן במקרה, במסגרת סיור לימודי של מנטרי פרפרים. אחרת לא הייתי מגלה את הסוד. אבל הגן הזה פתוח למבקרים. זהו גן בוטני לימודי, וחלקות הגן משולבות בעדינות ומתוך התחשבות מרבית בסביבה, בתוך הטבע השופע והפראי, על מדרון של גבעה בתוך שטח המכללה. ממול רואים את קיבוץ שער העמקים.
שטח הגן גדול יחסית. הוא משתרע על פני כ-40 דונם ומכיל כ-1000 מינים. ההליכה בשביליו היא מעין טיול בטבע שלאורכו מתגלות ערוגות, ברכות מים ופינות חמד. השבילים מתפתלים בו בצורה מעניינת. מדרגות מוליכות אל תחתית המדרון. בפינת צל מתחת אחד העצים יושבת קבוצה ולומדת. שקט מסביב אך אם מקשיבים היטב שומעים את הטבע תוסס ורוחש מפעילות של חרקים. תיבות הטלה לציפורים תלויות על העצים.
נכס פדגוגי והיסטורי
הגן עוצב על פי מורשתו של יהושוע מרגולין אשר עלה לארץ ב-1909 וחינך דורות של ילדים ותלמידים להכרת הטבע ואהבתו. הוא חלם על הקמת סמינר להכשרת מורים במדעי הטבע, המדע והאמנות וביקש להיקבר בסמינר שיקום. הוא לא זכה לראות בחייו את הסמינר שנבנה, אך הוא קבור בשטח הגן שעליו חלם.
הגן הוקם ב-1957 והוא מתפתח עם השנים. אחת התוספות היפות היא שביל השירה. שירים וקטעי שירה נגלים בפינות בגן כמו הפתעות, והם ממקדים סביבם הרבה עניין.
.
הִנֵּה הָעֵצִים בְּמִלְמוּל עֲלֵיהֶם.
הִנֵּה הָאֲוִיר הַסְּחַרְחַר מִגֹּבַהּ.
אֵינֶנִּי רוֹצֶה
לִכְתֹּב אֲלֵיהֶם.
רוֹצֶה בְּלִבָּם לִנְגֹּעַ.
נתן אלתרמן
מידע למבקרים בגן
תיאום:
מידע מתוך האתר של אורנים:
בגן הבוטני שבילי הליכה נוחים, ברזי מים לשתיה, שירותים, פינות ישיבה מוצלות וחדרי הרצאות.
ימי ביקור: הגן הבוטני פתוח לקהל בכל ימות השבוע בשעות האור.
הכניסה לבודדים בחינם.
ההליכה מותרת בשבילים בלבד.
הפגיעה בחי, בצומח ובדומם אסורה בהחלט.
אין להבעיר אש ולהשליך פסולת בשטח הגן.
האכילה מותרת בפינת הדס בלבד.
סיור מודרך (מומלץ בחום) לבודדים וקבוצות על פי תאום מראש בלבד ובתשלום סמלי.
להזמנת סיור בגן לחצו כאן.
.
נגישות
הגן אינו נגיש לכסאות גלגלים ולעגלות ילדים.
.
הוראות הגעה
מכללת אורנים נמצאת סמוך לקרית טבעון ולשכונת אלרואי שהיא למעשה חלק מטבעון. כתבו בוויז: מכללת אורנים. יש לחנות בכניסה וללכת אל הגן. המכללה משולטת היטב ואפשר כמובן גם לשאול את העוברים ושבים.
מה אפשר לעשות בקרבת מקום
פינת חמד מקסימה בקרבת מקום היא פארק מעין אלרואי ובקרבתו תחנת הרכבת המשוחזרת של אלרואי אשר היתה במסלול רכבת העמק ההיסטורית.
בקרבת מקום נמצא גם הגן הלאומי בית שערים וסמוך אליו גבעת שייח אבריק ובה קבר השייח ופסלו של אלכסנדר זייד. מהגבעה נשקף נוף העמק וזוהי גם תחילתו של שביל הסנהדרין אשר סומן לפני כמה שנים.
לאחרונה הלכתי בקטע הראשון של שביל הסנהדרים (קטע קצרצר בלבד) מהפסל של אלכסנדר זייד ועד לגן משחקים קטן בטבעון, וזה קטע מאוד נחמד, קליל ונופי מאוד הצופה על כביש 77 החדש המתפתל בין שדות העמק. הלכתי שם עם המשפחה וראינו כמה סימוני שבילים. שביל יזרעאל עובר שם וגם סינגל סובב טבעון.
בבלוג של עינת הרשקו יש תיאור יפה לשביל אילן היוצא מטבעון שבו טרם הייתי.
גן יאיר בקיבוץ גבת
עם הכניסה לגן שפשפתי את העיניים. פותחים את השער המעוצב בחן ומיד נמצאים בעולם אחר. אפילו באור השמש החריף של הקיץ זו פיסה של מרגוע עם פינות צל וצבע ירוק כמלוא העין. המשחק בין המעוצב לטבעי ובין האור והצל יוצר המון עניין. במרכז הגן יש רחבה גדולה המאפשרת לערוך אירועים במקום וברכת דגים יפה ובה גם צמחיית מים. מסביב, בין העצים והשיחים, יש פינות ישיבה ובהן ספסלים ושולחנות פיקניק.
הגן היפה הוא פרויקט הנצחה ליאיר צפריר, בן קיבוץ גבת, שנפל בלבנון ב-1995. הלב מתרחב מהיופי שעוטף מסביב מכל עבר, ובו בזמן זה המקום המתאים ביותר לזכור, שכן היופי מעורר את הרגש.
המקום מזמין להוריד הילוך מהרעשים שבחוץ ולהתמסר למה שבפנים. לקח לי זמן לנשום, לשאוף את המראות, להסתכל בעצב על המצבה הצנועה והיפה החבוקה בקיסוס ירוק ולספוג את כל המראות.
מפעל אישי של אב אחד ונכס של כל הקהילה
באחד מביקורי בגן פגשתי במקרה (או שלא) את שלמה צפריר שהגיע בדיוק בקלנועית שלו לבחון את מצב הצמחים בגן. שלמה מתגאה בכך שהוא עובד בגן בעצמו. אני מבחינה בטרמינולוגיה ומחייכת בתוכי. כשאני שואלת מי עיצב ותכנן את כל היופי הזה, הוא עונה: "אני עובד בגן" – מילים של חבר קיבוץ מפעם, כך נדמה לי: פועל פשוט שעובד בגן.
הקשיתי על שלמה ושאלתי: "אבל איך תכננת את הגן?"
במושגים שלי צריך אדריכל נוף או איש מקצוע כלשהו. ושלמה עונה לי: "רציתי שיהיה מקום שנעים לבלות בו. ראיתי תמונות וכך נוצר הגן."
מידע למבקרים בגן
תיאום כניסה:
הגן פתוח לציבור בשבתות לאורך כל היום ובימי השבוע עד הצהרים. אם תבואו בין 8.00 ל-12.00 הגן יהיה פתוח. מעבר לשעות אלה יש לתאם עם שלמה צפריר. אני מציעה להתקשר בכל מקרה אל שלמה לוודא שהגן פתוח, היות שפתיחת הגן תלויה ככל הנראה בו בלבד. בשיחה עם שלמה (סוף אוגוסט, 2020) הוא שמח שכתבתי על הגן והדגיש שהציבור מוזמן לבקר וגם לתאם אתו ביקור. כמובן, שמרו על הניקיון ועל כבוד המקום.
שלמה צפריר: 050-5648183
.
נגישות
הגן נגיש, השבילים רחבים ונוחים. רק השירותים שבפינת הגן אינם נגישים לכיסאות גלגלים.
.
הוראות הגעה
הגן מופיע בוויז אבל אני מציעה לכתוב בוויז רק "גבת" ולנסוע בתוך הקיבוץ על פי השילוט כי הוא מוביל בדרך עוקפת, בשונה מוויז, ואני מניחה שזו הדרך שהקיבוץ מעוניין לנתב אליה את התנועה.
בכניסה הראשית של גבת (הכניסה שבראש הגבעה, הראשונה כשבאים מכיוון יפעת) ממשיכים ישר, ובמעגל התנועה המשולט פונים שמאלה. עוברים את אזור המוסך והסככות של הכלים החקלאיים ופונים ימינה בעקבות השלט לגן יאיר. מול הכניסה יש שטח חנייה רחב ידיים. את הכניסה לגן תזהו לפי השער העדין שבתמונה.
מה אפשר לעשות בקרבת מקום
יש שפע אפשרויות במרחק קצרצר מגבת (כשתי דקות נסיעה), החל ממרכז המבקרים של המותג לבידו בנהלל, דרך מסעדת אוקטגון ועד לשלל הפעילויות בקיבוץ יפעת (מוזיאון העמק ושביל היוצרים). אם אתם מבקרים בגן בחורף או בתחילת האביב מומלץ בחום לטייל במסלולי הפריחה המשגעים שיש באזור.
גם הגן הלאומי בית שערים קרוב מאוד, וברדיוס הרחב יותר (עד 25 דקות נסיעה) המבחר כמעט אינסופי. על כל אלה כתבתי בפוסט: חופשה בעמק יזרעאל.
גן אחים בקיבוץ הרדוף
קיבוץ הרדוף נמצא למעשה בגבעות הגליל התחתון המערבי, אך הוא בתחום המוניציפלי של מועצה אזורי עמק יזרעאל ומתחתי טיפה את גבול העמק כדי לכלול את גן אחים בפוסט. הגן נקרא על שמם של האחים משה ואברהם אורנן, שניהם בעלי זכויות רבות במערכת הביטחון אשר נפטרו בזה אחר זה בשנות השמונים. זהו גן לא גדול המוקף בחומה, והוא מעין "גן נעול". את הגן תכננה ארנה קלינברג משוודיה.
בפנים, במרכז הגן, יש מזרקה בצורה של פרח. ניתן לעקוב אחר מסלול המים הגולשים מהפרח המפוסל אל הברכה שסביבו ולהיכנס למוד מדיטטיבי. המזרקה נקראת "מעיין החיים".
מסביב – ערוגות של שיחים ועצים, צמחי תבלין ונוי, המחולקות לארבעה חלקים סימטריים באמצעות שבילים המפרידים ביניהן. גם בחומה קבועים ארבעה שערים המשלימים את הסימטריה. הצמחייה עבותה למדי והשבילים יוצרים סדר בתוך עולם הצומח השופע שבגן.
בצדה הפנימי של החומה, סביב הגן, מוצבים ספסלים המזמינים להשתהות וליהנות מפיסת גן העדן הזאת. כשיושבים בספסל אין רואים את כל הגן כי הצמחייה הגדלה כמעט פרא מסתירה את שדה הראייה, מה שמאפשר להתרכז בצליל המים המפכפכים במזרקה ובקולות הצרצרים והציפורים.
גן נעול
הגן מזכיר לי את הגנים מוקפי החומה (walled gardens) של אנגליה. לא שהייתי בהם אבל נתקלתי במידע על גנים כאלה באזורים בצפון אנגליה שתכננתי לטייל בהם בחודש מאי השנה. הערך walled garden בוויקיפדיה מספר ששורשיהם של הגנים נטועים במורשת של פרס העתיקה והם היו נפוצים בימי הביניים באירופה.
גם ביפן הייתי בגנים מוקפי חומה, אבל גן אחים אינו מזכיר אותם כי הוא אירופאי באופיו וליתר דיוק פרסי. מטרת החומות, על פי ויקיפדיה, היא לייצר מיקרו אקלים ולהגן על הצמחים, אבל הן זכו לעתים גם בתפקיד עיצובי. דגם הגן עם הסימטריה המרובעת שבמרכזה נמצאת ברכה – זהו בדיוק הדגם המסורתי שהיה מקובל בגנים של פרס.
אף על פי שיש לפתוח את השער, הגן פתוח תמיד למבקרים.
מידע למבקרים בגן
כניסה לגן
הכניסה אינה דורשת תיאום. הגן אינו נעול. בשיחה עם מיכל, האחראית על הגן, התבקשתי רק לומר שתסגרו את השער מאחוריכם כשאתם נכנסים כדי למנוע כניסה של כלבים, וכמו כן לשמור על הניקיון ולשמור על הילדים שלא יכנסו לברכה שבמרכז הגן.
.
נגישות
השבילים בגן רחבים ונוחים.
הגעה
אחרי הכניסה להרדוף פונים ימינה ונוסעים ישר עד שמגיעים לגן. גן אחים מופיע גם בוויז.
מה עוד אפשר לעשות בהרדוף ובסביבה
הרדוף הוא קיבוץ אנתרופוסופי ייחודי. די להסתכל באתר של הקיבוץ כדי להתרשם מהעסקים הייחודיים ומהמיזמים החברתיים הרבים. כשמבקרים בהרדוף אפשר להיכנס גם אל החנות של חירם – מרכז שיקומי לצעירים הנמצאים במשבר נפשי או לאחריו. החנות עשירה מאוד ומלאה בעבודות יד המיוצרות על ידי המשתקמים.
אם מסתדר מבחינת לוח הזמנים ניתן לגשת גם אל שוק הרדוף הנמצא במבנה מתומן יחודי ובו נמכרת תוצרת חקלאית אורגנית.
אם אתם עם ילדים תוכלו להזמין פעילות בחווה האורגנית.
בהרדוף יש גם מסעדה צמחונית אורגנית.
ויש בהרדוף אפילו גלריה.
אפשרויות נוספות בסביבה הן: טיול בשמורת הטבע עין אפק, בשמורת אלוני אבא או בשביל אוהד הסובב את היישוב נופית ונמצא לא רחוק.
טיול קצר לאורך טיילת כעבייה
הטיול הכי מתבקש בקרבת הרדוף הוא הקטע בנחל ציפורי העובר לרגלי הכפר טבאש. הכפר הזה נמצא במרחק קצרצר מהרדוף, והוא חלק מהמועצה המקומית כעבייה-טבאש-חג'אג'רה. מדובר בהליכה באורך ק"מ הלוך וחזור. אפשר גם ללכת יותר, תלוי ברצונכם. ההליכה היא בין הנחל ופינת הישיבה המקסימות שהוקמו בצדו לבין הבוסתנים של אנשי הכפר. פרטים נוספים תקראו בפוסט שהקדשתי לנחל ציפורי. להתרשמות צירפתי כמה תמונות מהמסלול.
כל כך נחמד שאת חוקרת את הסביבה שלך ומגלה לנו פינות נסתרות
אני מטיילת רק קרוב לבית בקיץ, ובאמת פתאום הבנתי שיש לי על מה לכתוב. תודה, ענת
מקסים! גן יאיר ז"ל שיצר אביו שלמה הכי ריגש אותי. תודה זיוה על ההיכרות עם הגנים
זו באמת פינה מרגשת. תודה, עמירם (איך פספבתי)
הגנים האלו נראים ממש קסומים. תודה רבה זיוה
איזה פוסט משרה שלוה, זיוה! אני מאד אוהבת גנים ופינות ירוקות שמשתלבות בתוך יישובים וערים. אלה תמיד מקומות של חסד ושלווה בעיני. תודה על ההמלצות.
כתבת מאוד מדויק בעיני. אם יש משהו משותף לשני הגנים האלה הוא שהם מצליחים ליצור עולם אחר בשטח קטן מאוד, בועות של שלווה.
נראה מקסים! תודה שגילית לי את המקומות האלה