משהו מוזר קורה בעיירה הזאת ובכפרים שסביבה. השפה משונה. השעון של הסמרטפון מתבלבל ומחליף את אזור הזמן. הכפרים שוממים, בתים רבים חרבים, ובאמצע ספטמבר החיטה עדיין לא קצורה. בכל זאת יש פינות חן רבות, והמסתורין מוסיף קסם ועניין.
בעיירה המרכזית של האזור – מירנדה דו דואורו (Miranda do Douro) – מודבק פלקט על חלון של בית ברחוב הראשי:
"במשפחות רבות דוברו לאורך דורות שפות של אזור או של מיעוט. לפיכך, טבעי שנדבר בשפתנו עם קרובי משפחה ועם חברים. אל תהיה הראשון שימנע את העברת השפה לילדיו אחרי דורות רבים כל כך. המשך לדבר."
אזור מבודד
לא רחוק מכאן נמצא אזור היין הכל כך פופולרי של עמק הדואורו, אבל בעבר המרחק הזה היה כמעט בלתי עביר.
שפה יחודית
שקיעה ודעיכה
מירנדה היא עיירה קטנה ובה קתדרלה גדולה שנראית כמבצר. במקומות רבים בפורטוגל הכנסיות והקתדרלות שימשו לתפילה ולהגנה גם יחד בשנים הארוכות של היריבות עם דוכסות קסטיליה (כיום ספרד).
היות שרק דרכים מעטות וקשות חיברו בעבר את האזור לציוויליזציה, ישבה בעיירה בישופות אשר שירתה את כל הסביבה. גם מבצר נבנה בה, אבל אירע בו פיצוץ מסתורי קצת אחרי אמצע המאה ה-18.
נפילתו של המעוז החשוב של העיירה הביאה לשקיעתה למשך שנים רבות. הבישופות הועברה לעיירה אחרת, ומירנדה נותרה עיירת ספר נטולת חשיבות. ההתאוששות החלה רק לאחרונה, עם בוא התיירות.
ניגודים
לרגלי העיירה זורם נהר הדואורו בתוך קניון עמוק. זהו קטע מאוד ייחודי של הנהר. לאורך כמה ק"מ המהווים גבול טבעי בין פורטוגל לספרד גדות הנהר הופכים לקניון צר. הוא נקרא בשם: Arribas do Douro. המרחב של הקניון הוא היום שמורת טבע המשותפת לשתי המדינות.
המרחב שמעבר לקניון שטוח ועתיר שדות חיטה שחלקם נזנחו. החיטה מזריעה את עצמה וצומחת פרא באין מפריע. המון גדרות של אבנים אשר חצצו בעבר בין חלקות שדה נותרו בשטח. בתים רבים בכפרים נעזבו וחלקם קורסים אל תוך עצמם. שובכים של יונים עומדים ריקים.
בתמונות למטה – שובכים ליונים בכפר ובשוליו
יופי ופשטות
אבל הנהר הזורם בין הקירות הזקופים והשחורים כל כך יפה. הנהר שקט בזכות סכר שהוקם בקרבת מקום. הסתכנו ולקחנו טלפונים לשייט כדי לצלם. חוויה משעשעת היתה השינוי בסמרטפון של השעה המקומית. הגבול בין ספרד לפורטוגל הוא גם קו גבול בין אזורי זמן. אם נצמדים למצוק של ספרד השעון קופץ קדימה. חוזרים לגדה של פורטוגל הוא שב אחורה. שייט הקייקים בנהר הוא לא רק שייט אלא גם הזדמנות לשמוע סיפורים מ"איש הקייקים". ההרגשה היא שכולם כל כך נותנים כאן מעצמם.
כיום לא רק הנוף אלא גם קהילות ייחודיות מושכות אליהן תיירים. לאורך ההיסטוריה היתה כאן ייראה מפני ספרד, וכיום מחכים כאן לתיירים מספרד ולשוחרי טבע האוהבים את הקסם שבתחושת הריחוק והשקט. ניכר מאמץ להדגיש את המנהגים הייחודיים של האזור.
במרכז העיירה ניצב פסל של גבר ואשה. לא מלך ומלכה הם הגיבורים שעוצבו ביד האמן, לא בישוף, לא גבירתנו הבתולה, לא קדושה מקומית או גיבור הנלחם בדרקון. זהו פסל של רועה ורועה. כאן הדגש הוא על המנהגים של העבר ועל החיים הפשוטים.
מסתורין
פרֵדה
אנחנו עורכים טיול בוקר אחרון להיפרד מהכפר שאירח אותנו יפה. אמא שלי, אחותי ואני זוללות תאנים אחרונות בפורטוגל. צריך רק להושיט את היד ולקטוף. הן בשלות ומתוקות.
בעלת המלון שמחה היום. אנחנו עוזבים וחוזרים הביתה. היא סוגרת את המלון ונוסעת עם בעלה לחופשה בפלמה דה מיורקה. עוד מעט תיסע לנתב"ג שלה.
אני חושבת על כך שהחופשה שלי מסתיימת ואילו החופשה שלה עוד לפניה, אבל אני מפרגנת לה מכל הלב. שלוש שנים לא יצאה לחופשה. היא גרה במירנדה ולפני שלוש שנים רכשה את הנכס הזה בכפר. עכשיו צריך להחזיר חובות.
האם יצליחו לשמור על השפה המירנדזית?
שמחנו לשמוע שבקיץ המלון מלא. בחורף מגיעים אורחים רק בסופי שבוע. אני מתמלאת נחת שהכסף שלנו הולך לידיים שעושות דברים טובים. אם יש משמעות למושגים הרווחים בימינו: "תיירות אקולוגית" ו"תיירות אחראית", כאן הם באים לידי ביטוי באופן הכי מוחשי. ראיתי עיירות יפות ממירנדה וכפרים יפים מאלדיה נובה, אבל הסיפור של האזור והמפגש עם כמה מהתושבים – כל אלו הם שיצרו את החוויה במקום.
באלדיה נובה יש עוד מלון. יש גם בתים משופצים של כמה משפחות צעירות. מעניין אם הגברת שלנו, הקולגות שלה, התיירים והמתיישבים החדשים בכפר יצליחו להפריח את המקום הזה. ואם כן, האם יצליחו לשמור על השפה המירנדזית?
תפילה קטנה
באחת הנסיעות שלנו בין מירנדה לכפר אלדיה נובה עצרנו בדרך בכיכר של כפרון קטנטן שמשכה את תשומת לבנו. נראה שהכיכר ידעה פעם ימים יפים יותר. בית חרב צמוד לבניין יפהפה שקירותיו בצבע כחול עז. הצירוף הזה של יופי ועליבות זה בצד זה הם נחלת האזור. נראה שתפסנו אותו בנקודת זמן של משהו מאוד ראשוני ואותנטי, נטול השפעה של תיירים. ולמרות זה אשמח לבקר בעתיד באזור ולראות שהתחדש והתמרק מאז אותו סתיו של שנת 2016.
מידע על האזור
מירנדה דו דואורו באתר של לונלי פלנט
מירנדה דו דואורו, האתר המקומי
מירנדה דו דואורו באתר התיירות של פורטוגל
על האזור הדובר מירנדז' באחד האתרים המקומיים
על שפת המירנדז' בוויקיפדיה
מלון קזה דו אדרס (מופיע גם באתר בוקינג)
המלון מקבל בבוקינג ציון 9.5. אצלי הוא קיבל 10. יש לו בְּרֵכָה בחצר האחורית וכל פינה מטופחת ומעוצבת במחשבה על הנוחות ועל האסתטיקה. בחצר יש חדר מלא באופניי שטח וניתן לשכור אופניים ולטייל באזור. גם את שייט קייקים אפשר לתאם במלון. בעלת המלון מוסרת שבהזמנה ישירה באתר של המלון תקבלו הנחה. רק תבואו.
לסיום – עוד תמונות ממירנדה
Facebook Comments