מוקדש באהבה לכל הפוחדים מ"הצד הלא נכון" של ההגה
מטיילים רבים היו רוצים לטייל באנגלייה ובאיים הבריטיים אבל חוששים מהנהיגה בצד שמאל. גם אני והאיש שלי בין פחדני "הצד הלא נכון", וכך יצא שלפני כמה שנים התנסינו לראשונה במערכת התחבורה הציבורית האנגלית. עשינו את זה כמשפחה עם שתי בנות בוגרות. סיננו את הקולות שאמרו "אין מה לפחד. תתרגלו" כי בשבילנו זה היה מכשול. וכך, לאחר שבוע בלונדון יצאנו מהעיר הגדולה לשלושה לילות בדרום אנגליה.
כשהתחלתי להגות את המדור על טיולים בתחבורה ציבורית בשמתי לב הצבתי לעצמי יעד לחזור לאיים הבריטיים לטיול משמעותי יותר, כי יש לי כאן הזדמנות להנגיש יעד שרבים נרתעים ממנו. אני עושה את זה בשמחה כי כבר מזמן רציתי לחזור. הקושי היחיד הוא להחליט במה להתמקד בין שלל האפשרויות, ובסופו של דבר בחרתי להתמקד הפעם במחוזותיה של צפון אנגליה. כרטיס טיסה למנצ'סטר באביב 2020 כבר מחכה לי. בתכניות שלי לטייל ביורקשייר, באזור האגמים שבמחוז קומבריה ובצפון ווילס. אני מקווה לחזור עם תובנות רבות.
בפוסט הזה אני רוצה לשתף בהתנסות הקצרה ההיא שחווינו אז כמשפחה ובמידע רב שכבר אספתי על אפשרויות טיול ברחבי אנגליה. לדעתי גם המטיילים ברכב עשויים להשכיל מהפוסט הזה. התמונות המלוות את הפוסט הן מאותו טיול קייצי עם בן הזוג והבנות.

שלושה ימים בדרום אנגליה עם המשפחה
איך בחרנו בחופי הים בדרום אנגליה
(ואולי בכלל החופים בחרו בנו)
המרחב שבו בילינו בדרום אנגליה, בין ברייטון לאיסטבורן, הוא חלק ממחוז East Sussex. זהו אזור של נוף רך עם גבעות, מה שהאנגלים קוראים Rolling Hills או Rolling Countryside. ויש לו גם אוצר טבע אחד דרמטי: קו חוף עם מצוקים שנופלים לים בחדות, כאילו נחתכו בסכין של עוגה החושף אבן גיר צחורה לבנה.
הבחירה באזור היתה מסיבה די בנאלית. אחת הבנות שלנו אמרה שהיא רוצה ים, מה שהוביל אותי להתעניין ביעדים לאורך חופי הים שאינם רחוקים מלונדון. לקח לי זמן להתעשת ולהבין שיש כנראה פער בין הציפייה של הבת לחוף חולי ולשמש מלטפת לבין האפרוריות האנגלית. הרי האנגלים הם אלה ששוטפים את החופים של דרום פורטוגל ויעדי הים התיכון מתוך צמא לקרני השמש. בכל אופן, הזמנתי מלון ללא התחייבות (או שכך חשבתי) ועד שסיימנו להתלבט היכן לטייל כבר נתקענו עם הזמנה של שני חדרים במלון משפחתי חביב אשר מיהר לחייב את כרטיס האשראי שלי במקדמה.

מלון בהפתעה
בהזדמנות זאת אספר שפעמיים בחיי כמטיילת קרה לי שחויבתי בהפתעה. שתי הפעמים קרו בהזמנות באנגליה, פעם אחת בטיול ההוא לאיסט ססקס ופעם שנייה זה קרה לאחרונה, בהזמנת חדר במחוז האגמים לקראת טיול הבא. בהזמנה האחרונה שעשיתי היה כתוב באופן מודגש ובולט שכרטיס האשראי שלי לא יחויב כעת, אבל בבדיקה שבדיעבד התברר שיש אותיות מאוד קטנות שמספרות סיפור אחר. לרוב אני לא מהתיירים המתלוננים ומספרת כל זאת כדי להעביר הלאה את הטיפ הבא:
הרבה בעלי מלונות ודירות באנגליה לא סומכים על הזמנות ללא התחייבות וגובים מקדמה שנעה בין מחיר הלילה הראשון או בין אחוז מסוים מההזמנה כולה ועד לחיוב מלא מראש. אפשר להבין את בעלי העסקים האנגלים, יתכן שסיבותיהם עמם, אולם כמטיילים חשוב שנהיה מודעים לכך. בעת ההזמנה קראו את כל האותיות הקטנות עד האחרונה שבהן.
המלון המשפחתי המקסים באיסטבורן שחייב אותנו במקדמה ואהבנו אותו למרות הכול (אפשר להזמין גם דרך אתר בוקינג).

כרטיסי רכבת
אז סונג'רנו עם מלון באיסטבורן והחלטנו לזרום עם זה. מדובר הפעם בטעימה קטנה מאנגליה ומה זה כבר משנה לאן ניסע. זמן רב לפני היציאה לטיול בדקתי באתר הרכבות הבריטי כמה יעלה לנו לנסוע לאיסטבורן אם נזמין את הכרטיסים כחודשיים מראש וכמה זה יעלה בקנייה במקום. מלאתי כמה תאריכים פיקטיביים כדי לראות מה תהיה התוצאה והבדיקות שלי העלו שאין הבדל.
האיש בכיסא ה-61, שסיפרתי עליו בעבר וכדאי מאוד להכיר אותו, טוען שקנייה מראש חוסכת כסף, והוא אחד שיודע. יתכן שטעיתי בבדיקה או שזה נכון בקווים הארוכים יותר. בכל אופן – בדקו את הפרט הזה.
כך או כך כשניגשתי לדלפק הכרטיסים בתחנת ויקטוריה בלונדון הייתי מוכנה עם כל הנתונים וכל השאלות מראש (כמה נפשות אנחנו, כמה מאיתנו בוגרים וכמה ילדים, האם משתלם לקנות כרטיס הלוך ושוב, האם ניתן לעשות זאת כשהחזרה אינה באותו יום? האם יש כרטיס קבוצתי? האם כרטיס התחבורה שלנו בתוך לונדון מזכה אותנו בהנחה בגין הקטע הראשון של הנסיעה?) השירות היה אדיב, הכרטיסים נרכשו (עלו 65 פאונד אבל זהו מחיר ישן), המשכנו לרציף והכל היה בסדר, עד שהפסיק להיות בסדר. מיד תשמעו מה קרה.
כמה טיפים:
1. לבוא לדלפק הכרטיסים עם רשימה ובה הנתונים הרלוונטיים וכל השאלות שברצונכם לשאול. יש הרבה הנחות שונות ומשונות לנסיעה ברכבות בבריטניה.
2. בבריטניה יש הרבה חברות רכבת, אולם יש אתר אחד המרכז את כל המידע. לאתר הזה יש גם אפליקציה לסמרטפון שדרכה ניתן לעשות הזמנות, אולם מבירור ברשת עולךה שהאפליקציה הידידותית ביותר הנמצאת בשימוש הרחב ביותר בבריטניה לצורך זה היא האפליקציה האירופית: the train line. יתרונה הגדול בכך שהיא מדגישה את מסלולי ושעות הנסיעה הזולים ביותר. ניתן להראות למבקר הכרטיסים כרטיס דיגיטלי.
the train line, בגרסת המחשב הביתי
3. גם אם אתם מעדיפים לקנות בקופה, תוכלו לבדוק מראש הנחות אפשריות ולרכוש כרטיסי רכבת שיוזילו את המחיר.
כרטיסי הנחה ארציים שונים, מתוך אתר הרכבות הבריטי
כרטיסי הנחה אזוריים, מתוך אתר הרכבות הבריטי
האיש בכיסא ה-61, לקרוא על התחבורה בבריטניה ולקבל טיפים מאחד שיודע

הרכבת מתפצלת
שמעתם פעם על רכבת שמתפצלת? גם אנחנו לא.
התיישבנו ברכבת. היינו מבסוטים מעצמנו. אנחנו יוצאים מהעיר הגדולה אל הקנטריסייד האנגלי ואפילו נהיה בים. מעכשיו ועד שנרד באיסטבורן אנחנו מחוסרי דאגות. בכריזה נשמעה הודעה שחזרה על עצמה שוב ושוב עוד לפני שהרכבת זזה ממקומה, אבל אנחנו, מה אכפת לנו בכלל. קנינו את מקומנו ברכבת ויש לנו בית לשעה וחצי. אבל הקול בהודעת הכריזה התעקש עד שגם אני התנערתי מהשיכרון הקל שאחז בי והקשבתי.
התברר שהרכבת שלנו עומדת להתפצל באמצע הדרך. חצי נחש ימשיך לאיסטבורן וחצי ממנו לליטל המפטון. "אנא בדקו שאתם יושבים במקום המתאים ברכבת," אומרת הגברת בכריזה.
אבל איפה זה החלק המתאים? עכשיו הרכבת כבר היתה בתנועה. אנשים ששאלנו לא ידעו לומר לנו. יתכן שלא אכפת להם לאיזה יעד יגיעו או שלא בא להם לעזור לתיירים מבוהלים? שאלנו את עובדי הרכבת, נותני השירות העוברים עם עגלת הקניות. הראשון לא ידע לענות על הקושיה ורק העובדת שבאה אחריו ידעה להנחות אותנו לעבור כמה קרונות קדימה. את בטוחה? כן.
באנגליה פועלות המון רכבות. שימו לב שאתם ברכבת המתאימה ובקרון המתאים. זה טיפ שנשמע ממש טיפשי, אבל עדיף לקחת אותו ברצינות.

תכנית הטיול
תכנית הטיול שלנו היתה מאוד פשוטה. באותו יום שבו יצאנו מלונדון ברכבת התוודענו אל "עיירת הבית" שלנו איסטבורן (Eastborne), למחרת נסענו לבלות בברייטון (Brighton), וביום שבא אחריו טיילנו לאורך הצוקים הלבנים.
על איסטבורן, על המלון שלנו ועל יום הטיול שלאורך הצוקים הלבנים כתבתי פוסט מלא. זה היה יום מאוד מהנה באוויר הפתוח, בין המוני אנגלים שיצאו לטייל עם הכלב. תמצאו בפוסט את כל הפרטים על המסלולים שעשינו ועל קווי האוטובוס שבעזרתם הגענו אל החופים. זהו הפוסט הראשון שכתבתי בשמתי לב. תנו לו כבוד.
אוטובוסים במסלולי נוף באנגליה
לא רק באיסט ססקס אלא בהרבה אזורים באנגליה פועלים קווי אוטובוס מיוחדים ליעדי תיירות פופולריים. באתר Scenic Buses ניתן לראות רבים כאלה בכל רחבי אנגליה. במקרים רבים ניתן לקנות כרטיס יומי שמאפשר לרדת ולעלות ככל שרוצים. אם אתם נוסעים לאנגליה חפשו איזה קו משרת את האזור שבו תטיילו.
דוגמה ממחוז יורקשייר:
קו האוטובוס Coastliner 840 נוסע במסלול מאוד מבוקש בין לידס, יורק ועיירת החוף וויטבי ( Whitby). הוא עובר דרך הפארק הלאומי North York Moors ועוצר בכמה תחנות דרך שיש בהן עניין תיירותי. בטיול האביב שלי אני מתכוונת לשהות ביורק ולתפוס את האוטובוס הזה שם.
Coatliner 840 ביורקשייר
במחוז האגמים הפופולרי פועלים כמה קווים כאלה. הנה אחד לדוגמה:
קו 555 יוצא מ-Lancaster ומקשר בין העיירות הפופולריות ביותר במחוז האגמים עד שמגיע ל-Keswick.
וכשמדובר באזור האגמים ראוי להגיד שקווי האוטובוס שם ממש לוקחים בחשבון את צרכי התיירים וניתן לטייל שם בהמון מקומות יפים.

ברייטון
על ברייטון טרם סיפרתי בעבר ואעשה זאת עכשיו בקצרה. קנינו כרטיס הלוך ושוב לנסיעה ברכבת מאיסטבורן לברייטון. הנסיעה אורכת קצת למעלה מחצי שעה והיא עוברת במרחבי הגבעות הירוקות ולא בחופי הים. כשהתיישבנו בקרון מצאנו את עצמנו בין המוני צעירים ובני נוער שמחים שחלקם היו מאופרים בכבדות. תמהנו לאיזה אירוע נקלענו וכשהגענו לברייטון התברר שזכינו לחוות את העיר ביום שבו מתקיים מצעד הגאווה. בילינו קצת עם החוגגים ולאחר זמן קצר נחלצנו מההמון כדי לראות את הפינות המעניינות בעיר.
הארמון – Royal Pavilion: זהו ארמון מוזר, אקלקטי מאוד ובעיני מרהיב מבפנים, שעוצב בתחילת המאה ה-19 כפנטזיה מזרחית של בעל הבית דאז, הנסיך מווילס. אני מאוד נהניתי מחללי הפנים שעוצבו בהשראת תרבויות הודו וסין. את הבנות זה שיעמם.
מרכז קניות: בתמורה בילינו שעה קלה במרכז קניות כלשהו שאני כבר לא זוכרת את פרטיו. אני בטוחה שאם תכתבו בגוגל "שופינג אין ברייטון" תגלו את כל הסודות. הבנות לא יצאו משם עם שלל גדול בגלל המחירים הגבוהים יחסית.
הטיילת והמזח: המשכנו אל טיילת החוף התוססת ואל המזח הארוך והמפורסם המכיל כמה מתקני לונפארק. אבל כפי שחשבתי הבת הגדולה חובבת חופי הים לא התרשמה מהחוף האנגלי שופע האבנים, וגם המתקנים על המזח לא עשו רושם רב על הבנות שלי. דילגנו מהר למדי על האטרקציה. אני מניחה שמשפחות רבות כן יהנו שם. אולי הבנות שלי כבר היו בוגרות מדי בשביל זה.
סמטאות הליינז: החלק הכי יפה של היום הזה היה השיטוט באזור הליינז (Lanes), הסמטאות הצרות באזור שהיה בעבר כפר דייגים. הקדשנו להן מעט זמן. באופן אישי הייתי רוצה יותר.
היה לנו מן יום כזה של דילוג בין אתרים. ברייטון עיר נחמדה עם כמה מוקדי עניין אבל איכשהו יצא שהיינו במעין חיפוש אחר נקודת הפוקוס שלנו בעיר. בכל אופן, ניתן להקדיש לברייטון יותר ואז למצות בנחת את מה שיש לה להציע. יש בה גם אקווריום ומוזיאון אמנות.



רכבות במסלולי נוף באנגליה
הרכבות שנסענו בהן בטיול ההוא לא היו מיוחדות אולם באזורים רבים יש רכבות היסטוריות ורכבות במסלולי נוף שכדאי להכיר. המידע על כל קווי הרכבת האלה (חוץ מבודדים המופעלים על ידי גופים פרטיים) מרוכז באתר אינטרנט אחד. באתר יש מפה ובה הרכבות ממוינות על פי צבעים. מפתח הצבעים כולל רכבות בקווים היסטוריים, רכבות בנוף ציורי, רכבות בנוף דרמטי וכו'.
.
דוגמה לקו רכבת אחד שאני מקווה לבדוק בטיול האביב שלי:
קו הרכבת Conwy Valley Line בצפון ווילס יוצא מעיירת החוף Llandudno אל הפארק הלאומי ההררי סנודוניה ומגיע עד עיירת הכורים Blaenau Ffestiniog.
בדרך אפשר לרדת ביעדים פופולריים כמו קונוויי (Conwy), גני בודננט (Bodnant Gardens) והעיירה שרק הוויילשים יודעים איך לקרוא לה: Betws-y-Coed. גם את העיירה שבקצה הקו אפשר לנצל. יש בה מכרה צפחה ופעילות אדרנלין לנוער. כמובן, צריך לבחור בין היעדים, אבל אפשר ליהנות מהקו במלוא אורכו ולנצל תחנה אחת לבילוי ממושך, ומי יודע – אם יוצאים מוקדם בבוקר אולי אפילו שתיים.
רגע של פסק זמן לתשומת לבך
יש לי עוד כמה תובנות לספר עליהן וכמה טיפים וקישורים לתת. לפני כן אני רוצה לעצור לרגע כדי להציע לך להצטרף אל מועדון הקוראים של שמתי לב. אני מתייחסת ברצינות אל הקוראים הקבועים שלי, מיידעת בכל מה שמתחדש ונמנעת מהצפה בהודעות. אשמח לראות אותך בין קוראי 🙂
תובנות נוספות
מסע רכבות או טיול מקומי (כוכב)?
אפשר לקנות פס רכבות לשבוע או שבועיים, לנסוע בפרק הזמן הזה בין ערים יפות ולתפוס פה ושם קו נוף יפה באוטובוס או ברכבת היסטורית.
באופן אישי אני מטיילת אחרת. אני אוהבת לבחור אזור ולטייל בו באופן מעמיק. זה מאפשר לטייל גם במסלולים צדדיים ולא רק באטרקציות תיירותיות כבדות ולהכיר גם את המרחב הכפרי ואת תבנית הנוף. זה מאפשר לגעת בתרבות המקום ומשאיר זמן לבקר בשוק או במוזיאון מקומי. וכשמדובר בטיול המבוסס על תחבורה ציבורית זה מאפשר להשאיר את המזוודה בחדר של המלון או הדירה ולטייל במשך היום בלעדיה. בכל מקרה שווה לבדוק את הכדאיות של פס הרכבות הבריטי.

מידע והנחות למטיילים בתחבורה ציבורית
ככל שאני לומדת על אפשרויות התחבורה באנגליה (לא ערכתי חקר מעמיק על כל בריטניה אבל אני מניחה שזה דומה) – אזורי התיירות השונים מאוד מעודדים את הטיול בתחבורה ציבורית. כל מה שעלינו לעשות הוא לכתוב את מילות החיפוש המתאימות בגוגל או פשוט לחפש באתרי האינטרנט האזוריים את המדור העוסק בכך.
דוגמאות:
כיצד לטייל באזור הקוטסוולדס בתחבורה ציבורית
כיצד לטייל בפיק דיסטריקט בתחבורה ציבורית
.
עוד בעניין העידוד לטייל בתחבורה ציבורית וגם הסתייגות:
יש יעדי תיירות כמו פארקים וגנים שנותנים הנחה למי שמגיע בתחבורה ציבורית. כמו כן יש אזורים שיש להם אפליקציה ל-Car Sharing המאפשרת להצטרף לנסיעה של מישהו ולהתחלק אתו בהוצאות. ניכרת המודעות לצרכים של המטיילים מחד ולצורך בצמצום מספר המכוניות על הכביש מאידך. כשאני קוראת על מגוון האפשרויות אני נעשית ירוקה מקנאה וחושבת מתי נראה את היחס הזה גם אצלנו.
אולם חשוב גם לדעת שיש אתרים שהתחבורה אינה מגיעה אליהם או שלוח הזמנים מאוד מוגבל. למשל, אל חלק מהגנים היפים של הקוטסוולד התחבורה אינה מגיעה כלל. ועדיין יש די כפרים ציוריים, טירות, גנים ואתרים שכן נגישים בתחבורה הקיימת, אבל כדאי להיות מודעים למגבלות.

לקבל רעיונות
מלבד המידע המפורט על קווים, מחירים ולוחות זמנים, אפשר לקבל במדורים האלה של Getting Around גם רעיונות שלא חשבנו עליהם. למשל, באתר התיירות של מחוז קרונוול שבדרום מערב אנגליה מספרים לנו ששמונים אחוז מהאזור מוקף במים ועל כן פועלים בו 25 קווי מעבורת שונים. חלקם לנוסעים בלבד וחלקם לנוסעים ולמכוניות. מה יותר נחמד מלהגיע ליעדים השונים במעבורת? אני בטוחה שגם המטיילים ברכב ישמחו לדעת על כך ולקחת פסק זמן מהנהיגה מדי פעם.
טיול מאורגן ליום אחד
כשמטיילים בתחבורה ציבורית ומתנהלים יום יום באופן עצמאי לפעמים שווה להשקיע ביום טיול אחד מסך ימי הטיול בסיור מאורגן. סיור כזה מקל, מאפשר לנצל היטב את הזמן ולהגיע בקלות ובנוחות ליעדים. במרחב של צפון אנגליה שאותו אני לומדת לעומק בימים אלה, יש חברות שונות העורכות סיורים אבל בולטת לעיני חברת Mountain Goat שעורכת סיורים בכמה מחוזות של הצפון: יורקשיייר, מחוז האגמים וצפון ווילס. הסיורים של החברה הזאת הם במחירים סבירים. הם מתנהלים במיניבוס ועל כן אינם נחשבים לסיורים פרטיים. הסיורים יוצאים ממנצ'סטר, יורק, ליברפול, צ'סטר ועיירות מחוז האגמים: ווינדרמר (Windermere), אמבלסייד (Ambleside) וקזיק (Keswick).

שירותים לימי מעבר בין מקומות לינה, כשרוצים לנצל את היום ולטייל בדרך
שירות העברות מדלת לדלת
אני מוצאת ברשת חברות רבות הנותנות שירות של העברת מזוודה מדלת לדלת. החברות הן בינלאומיות ומדובר גם בהעברות ליעדים מרוחקים ובין מדינות. זהו לא שירות ההעברות שבוגרי יפן מכירים הממוקד בתיירים, אבל יתכן שזה עובד יפה גם בעבור תיירים. לא ניסיתי.
דוגמאות לחברות המעבירות ציוד:
.
שמירת חפצים
בעיני זה שירות פרקטי יותר. הוא זול, זמין ולא מצריך המתנה בת יומיים למזוודה שתגיע. ניתן להזמין דרך האתר מקום למזוודה מראש ולנסוע בראש שקט בידיעה שיש סידור מובטח. הרעיון של השירות יפה. האתר עובד עם מלונות ומוסדות הנותנים את השירות הזה ונמצאים בקרבת תחנות הרכבת, נקודות אסטרטגיות שבהן עוברים תיירים רבים או בשדות התעופה.

נכון זה כבר לא נראה מסובך כל כך לטייל באנגליה בתחבורה ציבורית?
אם אתם יוצאים למסע שכזה אשמח אם תשתפו. אשמח להעלות חוויות ותמונות שלכם כאן.
אם אין לכם זמן או רצון לערוך את התחקיר הנדרש כדי לגלות את כל אפשרויות הטיול, קווי התחבורה ולוחות הזמנים,
אם אתם חוששים שאתם מפספסים משהו,
אם אתם רוצים למצות במקסימום את הטיול שלכם,
אם אתם זקוקים לרוח גבית,
אתם מוזמנים לפנות אלי.
איזה פוסט חינני ומלא מידע. כל הכבוד על הנגשת הנסיעה בתחבורה צבורית למטיילים באנגליה.
אנחנו דוקא מאלה שלא חוששים מנהיגה בשמאל אבל בהחלט מבינה את אלה שכן.
הבאת כאן אפשרויות נהדרות. מבען היעדים שציינת טיילנו בקוטסוולדס ובסנודוניה ואני ממליצה עליה מאד. אזור מיוחד ויפיפה! אם יצא לך לשלב בטיול האביב שלך , חושבת שתאהבי את האזור.
ראשית, תודה רבה על הפרגון, איריס. אני זוכרת את הטיול שלכם, וחזרתי לקרוא מה כתבת עליו. התלבטתי מאוד לגבי הקוטסוולדס וטיפה התאכזבתי מזה שחלק מהגנים היפים אינם נגישים באוטובוסים למרות שיש תחבורה בכלל לא רעה באזור באופן כללי אבל הרגשתי שזה יתסכל אותי. באיזשהו שלב חשבתי להתחיל במנצ'סטר ולסיים בלונדון כדי לכלול את הקוטסוולדס בכל זאת, אבל היות שהאפשרויות אינסופיות ויתרתי בסופו של דבר. כרגע אני בונה על הצצה קצרה לווילס, ושוב מסיבות מאוד פרקטיות (אזור האגמים מרושת באוטובוסים, ויורק היא בסיס נחמד לעוד טיול כוכב). ניסיתי לראות אם אוכל לדחוף גם ארבעה ימים לפיק דיסטריקט וזה לא הולך. יש כזה שפע וצריך להתמקד. אבל יש לי זמן לחשוב וללמוד עוד על האפשרויות.
איזה יופי, כמה טיפים ומידע שימושי. בהחלט חידשת לי כמה דברים ואתרים מעניינים. ממש מכרה זהב למי שרוצים לטייל בתחבורה ציבורית באנגליה (אני…) בטוחה שעוד אשוב ואעזר בפוסט הזה.
תודה רבה על הפרגון, ליען. אני סומכת עלייך שעוד תבקרי באנגליה. הרי כמעט ונהיית אנגלייה פעם 🙂
בלוג נפלא. כתבות מעשירות. כל כך הרבה מידע ובעברית רהוטה שתענוג לקרוא. תודה
איזה כיף לשמוע, נורית. המון תודה:)
לא יודעת כבר איך הגעתי לכאן אבל הגעתי .
פעם הייתי נוסעת עם בעלי לטייל ברכב , גם אם היה צורך לנהוג בצד השני .
היום בעלי כבר לא יכול לסוע אבל אני כל כך אוהבת לטייל, ונורא קוסם לי להגיע לדירה או בית מלון נחמד בטבע ולצאת לטיולים רגליים , כל יום לטייל כשעתיים שלוש.
אולי אפילו לחלק כמה ימים בכל אזור .
ולכן אני אצטרך תחבורה ציבורית .
אז קודם כל מעניין לי לקרוא את מה שאת כותבת , לא בטוחה שיכולה מזה לתכנן טיול לבד , אבל אשמח מאוד להעזר בשירותייך הטובים והנעימים .
האם זה אפשרי ,כמובן בתשלום.
תודה , דוקי 0506571651